Darts

Csúcspárosítások jöttek össze!

Csütörtök este Aberdeenben véget ért az alapszakasz és kialakultak az elődöntők: Michael van Gerwen-Gary Anderson és Phil Taylor-Peter Wright derbiket rendeznek május 18-án Londonban.

Szeretsz a statisztikák között böngészni? Akkor irány a PDC Hungarian Fan Club Facebook-oldala!

Egy angol házi derbivel vette kezdetét az alapszakasz utolsó fordulója. Dave Chisnall annak a tudatában kellett színpadra lépnie, hogy csak úgy juthat be a rájátszásba, ha nagy verést oszt ki James Wade-nek. Viszonylag hamar kiderült, hogy ez nem jön össze számára, négy leget követően ugyanis az ő szemszögéből 1-3 állt az eredményjelzőn. Kicsit el is engedte fejben a történetet Chizzy, így honfitársa 6-2-re lépett meg. A végére azért megrázta magát Chisnall és többek között egy 129-es kiszállóval ledolgozta a két brékhátrányát és ikszre mentette a meccset, amivel nagy lépést tett az ötödik hely megtartása érdekében. 

Chisnall pontvesztése egyben azt is jelentette, hogy Phil Taylor függetlenül attól, hogy mit játszik Adrian Lewisszal, biztosan rájátszás résztvevő. 

A két angol klasszis tehát különösebb tét nélkül állhatott a tábla elé és ez meg is látszódott a mérkőzésük színvonalán. Felszabadultan dobáltak, ami a harmadik legben majdnem egy 9 nyilast eredményezett, Lewis vétette el a dupla 12-t. 

Bővelkedtünk 100-as kiszállókban is, először Taylor 110 pontot oldott meg három nyílból, majd Lewis következett 122-ről. A mérkőzés inkább a fiatalabb angolnak állt, 4-2-re és 5-3-ra is vezetett. Taylornak 5-5-nél sikerült utolérnie honfitársát, majd gyorsan le is hagyta, végül pedig hátsó pályáról még egy bréket összehozott, ami győzelmet ért a stoke-i legendának és virtuálisan letaszította Gary Andersont a dobogó harmadik fokáról.

Az angolok ezzel végeztek is Aberdeenben, következhettek a hazai hősök. Elsőként Peter Wright lépett színpadra, méghozzá Raymond van Barneveld ellen. Lerágni nem kellett a körmünket, miután a holland nem túl motiváltan elég lazára vette a figurát, így pedig nem tudott komoly ellenfele lenni a skótnak. Wright 7-1-gyel simázta le a meccset, amivel virtuálisan átvette a vezetést és rápakolta a nyomást Michael van Gerwenre

A világelső hollandnak az alapszakasz megnyeréséhez így győzelemre volt szüksége Gary Anderson ellen. Nagy adok-kapokra lehetett számítani, miután az ő nevükhöz fűződik a két legmagasabb tornaátlag. Van Gerwennek szép emlékei vannak Aberdeenről, hiszen tavaly ezen a helyszínen dobta meg a 123.40-es világrekordot. Most sem fogta vissza magát, többek között egy 124-es kiszállóval 3-1-es rajtot vett. 

A duplákkal viszont nem mindig ápolt jó barátságot a holland, így Anderson hiába bukta a kezdéseit, hátsó pályán rendre visszakapaszkodott. Végül 5-3-nál kinyílt az olló köztük, Van Gerwen hozta a kezdését és egy pontot már biztosan zsebre vághatott. Anderson egy bravúros 145-ös kiszállót még előrántott, de tovább nem tudott zárkózni, így pont nélkül maradt a hazai közönség előtt.

MvG nyerte az alapszakaszt, amivel plusz 25 ezer angol fontot kasszírozott.
Darts Premier League, 15. forduló (Aberdeen)
Dave Chisnall-James Wade 6-6
Phil Taylor-Adrian Lewis 7-5
Peter Wright-Raymond van Barneveld 7-1
Michael van Gerwen-Gary Anderson 7-4

Jövő héten csütörtökön Londonban zárul a Premier League, a két elődöntőben Van Gerwen Andersonnal, Taylor pedig Wrighttal néz majd farkasszemet.