Bajnokok Ligája

A Juvénak tökéletes előjel, hogy a címvédővel döntőzik

  • MVB80

A Juventus a harmadik, a Real Madrid a tizenkettedik BEK/BL-győzelmére készül. Mindkét csapat találhat olyan statisztikát, amely bizakodásra ad okot a döntő előtt.

Ha a Barcelona vívná a Bajnokok Ligája fináléját a Bayern Münchennel, vélhetően akkor is sokan használnák az álomdöntő kifejezést, de most, hogy kiderült, a Juventus a Real Madriddal találkozik június 3-án Cardiffban, kijelenthetjük, hogy a sorozat két legjobb csapata harcol a trófeáért.

A két csapat összesen huszonnégy meccset játszott az idei sorozatban, és a Juventus veretlenül masírozott be a döntőbe, a Real pedig csak egyetlen vereséget szenvedett el, de az Atlético elleni 2-1 is belefért az elődöntő visszavágóján.

1x2    
Juventus Döntetlen Real Madrid
2.75 3.15 2.50

Úgyhogy még az a bizarrnak tűnő forgatókönyv is megeshet, hogy a Juventus veretlenül marad le a trófeáról, ha mondjuk büntetőpárbajban bukja el a döntőt a Real ellen.

Amióta Bajnokok Ligájának hívják a sorozatot, azóta a Real Madrid ötször jutott döntőbe, és mind az ötöt meg is nyerte.

1998-ban éppen a Juvét verte 1-0-ra a Real, az olaszok szurkolói azóta is emlegetik, hogy Predrag Mijatovic szerintük lesről szerezte a mindent eldöntő gólt.

2000-ben nem volt kérdés, a Real 3-0-ra elintézte a Valenciát, 2002-ben pedig a mostani edző, Zinedine Zidane káprázatos gólja döntötte el a Leverkusen elleni csatát. 

Az utolsó két döntőben az Atlético volt a szenvedő fél, 2014-ben Sergio Ramos a rendes játékidő hosszabbításban mentette meg a Realt, tavaly pedig egészen a büntetőkig gyűrték egymást a felek, és végül Cristiano Ronaldo vetkőzhetett a győztes tizenegyese után.

A Juventus a Realhoz hasonlóan szintén ötször játszhatott döntőt 1992 óta, de nagy különbség, hogy az olaszok csak az elsőt nyerték meg, még 1996-ban, amikor büntetőkkel bizonyultak jobbnak az Ajaxnál.

1997-ben 3-1-re kikaptak a Dortmundtól, az 1998-as Real elleni kudarcot már említettük, 2003-ban a Milan ellen a tizenegyeseken múlt a diadal, 2015-ben pedig a Barcelona vitte el a serleget előlük.

A Juve kétszeres BEK/BL-győztesnek mondhatja magát, és ami közös az 1996-os, valamint az 1985-ös, tragikus kimenetelű (a Heysel-stadionban 39 Juventus-drukker halt meg, amikor az emberek egymást taposták a liverpooli huligánok támadása miatt) fináléban, hogy mindkétszer a címvédőt kapta el.

Vagyis ez alapján kedvező előjelekkel várhatja a döntőt, főleg, hogy a BL-ben még egyszer sem fordult elő címvédés.

A mostani két döntős eddig 18 alkalommal játszott egymással, mindannyiszor a BEK/BL-ben, és mindkét klub 8-8 győzelmet tud felmutatni. Az első két párharcból a Real ment tovább, egyszer megismételt mérkőzés, majd másodjára tizenegyespárbaj kellett hozzá, azóta viszont zsinórban négyszer húzta a rövidebbet a spanyol csapat, kétszer például az elődöntőben.

Már nem kell sokat várnunk, hogy kiderüljön, hogy javít-e döntőbeli mérlegén a Juventus, vagy történelmet-e ír a címvédéssel a Real.