Jégkorong

Sztárcsapatok nélkül is körömrágós meccsek jönnek a vébén

  • MVB80

Négy mérkőzéssel folytatódik a német-francia közös rendezésű jégkorong-világbajnokság, kedden az is kiderülhet, kik kerülhetnek közelebb a kieséshez.

A lettek eddig hibátlanok a vébén, amit rajtuk kívül egyedül a címvédő kanadai csapat mondhat el magáról. A baltiaknál tagja a keretnek a korábban Fehérváron is megfordult Guntis Galvins, a csapat nagy része pedig a KHL-ben szereplő Dinamo Rigára épül.

A mostani lebonyolítás alapján korai lenne két meccs után bármit is kijelenteni, de ha a lettek nyerni tudnak az olaszok ellen is, akkor akár még a negyeddöntőről is elkezdhetnének álmodozni.

Az olaszoknak egyetlen céljuk lehet, elkerülni az utolsó helyet, és ezzel együtt a kiesést, ehhez pedig még jól jöhet az a pont, amit a szlovákok ellen szereztek. A meccs esélyese a lett csapat, és kérdés, mit tud kezdeni az olasz támadósor a baltiak védelmével, illetve a kiválóan védő Elvis Merzlikinsszel, aki eddig 57 lövésből csak egy gólt kapott.

A keddi meccsek szorzói
   
  1 x 2
Szlovénia-Norvégia 3.85 4.25 1.55
Olaszország-Lettország 6.75 5.50 1.25
Szlovákia-Dánia 2.05 3.75 2.65
Svájc-Franciaország 1.75 4.00 3.20

A másik délutáni meccsén az olaszokhoz hasonlóan a divízió I/A-ból feljutó szlovénok találkoznak a norvégokkal, déli szomszédunk egy, a skandináv csapat három pontot szerzett eddig két forduló alatt. Bár a Los Angeles Kings nem jutott be a rájátszásba az NHL-ben, a szlovénoktól hiányzik a legnagyobb sztár, Anze Kopitar, pedig vele jóval könnyebb lenne összehozni a bennmaradást.

A négy KHL-es csatárral felálló szlovénok valószínűleg a beloruszokkal lesznek nagy harcban az utolsó előtti helyért, és ha a norvégok ellen összejönne egy bravúros győzelem, az hatalmas lépés lenne számukra, hogy jövőre is az elitvébén karistolják a jeget.

A mai meccs a norvégoknak is eldöntheti a sorsát, eddig 3-2-re verték a franciákat és 3-0-ra kikaptak Svájctól, ha most sikerül újra győzniük, akkor azzal bekavarhatnak a negyeddöntős helyekért folyó csatába.

Így állnak a csoportok a keddi meccsek előtt:

A szlovák-dán meccset az olaszok is árgus szemmel figyelik majd, mivel jelen állás szerint ez a három csapat lóg ki lefelé az A csoportból. A szlovákok csak hosszabbításban verték az olaszokat, utána viszont elég simán kikaptak a lettektől, bár a statisztika alapján ők lőttek többet kapura.

A szlovák csapatban nincs NHL-es, öten a KHL-ből érkeztek, a nagy többség pedig a cseh bajnokságban szerepel. A dánoknak a Winnipegben szereplő Nikolaj Ehlers személyében van NHL-es kerettagjuk, ráadásul a 82 meccsen elért 64 pont tekintélyt parancsoló, ha a 21 éves szélső átmenti a formáját a vébére, akkor az óriási lökést adhat a dánoknak.

Ehlersben nagyon bíznak a dánok

A társházigazda – Köln mellett Párizs a másik helyszín – franciák a norvégok elleni vereséget egy óriási bravúrral kompenzálták, 5-1-re megverték a finneket. Ez a siker önbizalmat adhat a svájciak elleni rangadóra, mivel a keddi ellenfél egy szlovénok elleni hosszabbításos, valamint egy norvégok elleni, kapott gól nélküli meccset tudhat maga mögött.

A finnek ellen elképesztő produkciót nyújtott Florian Hardy kapusa a franciáknál, 43 lövésből 42-t megfogott, rá főszerep vár a 2013-ban vb-ezüstérmes svájciak ellen is.

A Sport 2 két mérkőzést is élőben közvetít, a szlovén-norvég 16.15-kor, a szlovák-dán 20.15-kor kezdődik.