Sportfogadás

Kezdődik az Eurovíziós Dalfesztivál, naná, hogy tippelünk is rá!

  • varin
Címkék:

Kedden este az első elődöntővel veszi kezdetét a 2017-es Eurovíziós Dalfesztivál. Íme néhány segítség a fogadáshoz.

Lebonyolítás

Május 9-én és 11-én rendezik a verseny két elődöntőjét, melyből 10-10 csapat kvalifikálja magát a 13-ai döntőbe. A fináléban a házigazda Ukrajna mellett az állandó ötös, vagyis az Egyesült Királyság, Franciaország, Németország, Olaszország és Spanyolország már ott van, így szombaton 26 csapatból derül ki a zsűri és a közönség szavazata alapján a győztes. Magyarországot Pápai Joci képviseli az Origo című dalával.

A versenyszabályok változása

A szavazás radikálisan megváltozott 2016-tól. A korábbi években a szakmai zsűrik és a tévénézők szavazatait összesítve hirdettek eredményt országonként, míg 2016-tól mind a zsűrik, mind a telefonos szavazatok külön-külön számítanak bele a végeredménybe.

A pontok kihirdetésénél először a résztvevő országok pontbejelentői jelentkeznek be, akik ismertetik a zsűri pontjait. 2006 óta csak az első három helyen végzett ország pontjait, tehát a 8, 10 és 12 pontot elérteket mondták el élőben, míg 2016-tól csak a 12 ponttal jutalmazott ország neve fog elhangozni. A zsűri pontjainak kihirdetése után a műsorvezető ismerteti a 43 részt vevő ország telefonos szavazatainak az eredményét, kezdve a legkevesebb pontot kapott országgal, míg a végén a legtöbb ponttal jutalmazottat mondja el.

(Forrás: Wikipédia)

Néhány ötlet a fogadáshoz

Figyeljünk a dalok népszerűségére

Ebben segítségünkre van a YouTube, az emberek ugyanis újra és újra meghallgatják azt, amit szeretnek, amelyre vélhetően később szavazni is fognak. Azonban kizárólag ebből következtetni talán túlzott bátorság lenne, hiszen a listavezető Svédország dalát több, mint négymillióan hallgatták meg eddig, míg a nagy esélyes Olaszországét csak harmadannyian. Joci a középmezőny elején foglal helyet 942 ezer megtekintéssel.

A dalokat ITT hallgathatjuk meg.

Az elődöntők során vizsgáljuk meg a vetélytársakat

Az Eurovíziós Dalfesztivál egyik legnagyobb problémája, hogy több országban nem a "tetszési index", hanem a jószomszédi viszony alapján szavaznak az emberek. A skandinávok például hagyományosan támogatják egymást, ahogyan a volt szovjet utódállamok is inkább a szomszédoknak szórják a pontokat. Magyarország esetében ez kevésbé jellemző, a románoktól ugyan hagyományosan sok pontot kapunk, ám a többi szomszédtól, de még a "nyelvrokon" finnektől is csak átlagos nagyságú pontot kapunk.

Így tehát az elődöntőkben kiemelten fontos megvizsgálni, mely országoktól is lehet várni sok pontot.

Az elmúlt évek statisztikáit ITT érjük el.

2016-ban Jamala győzelme nem kis meglepetés volt

Figyeljünk a "nagy ötösre"

A szabályok átalakulása miatt már az elődöntőkben megismerhetjük az öt automatikusan kvalifikált ország dalát, így több esélyt adva számukra. Korábban a Dalfesztivált az a kritika érte, hogy többen csak a döntőben találkoztak először az Egyesült Királyság, Németország, Franciaország, Spanyolország és Olaszország indulójával, ami hátrányos megkülönböztetés volt.

Jó előadó, jó sztori

Sokat számít az előadó személye, hogy mennyi szimpátiát vált ki a nézőkben és a zsűriben. Tavaly igen nagy felháborodást keltett és sok beszédtémát szolgáltatott Jamala dala, amely végül nyerni is tudott, noha a fesztivál előtt még 17-20-szoros szorzóval lehetett fogadni rá.

Tavaly egyébként sikeresen tippeltünk Ukrajnára, 5.07-szeres szorzóval fektettünk be Jamala dalába és végül nyerni is tudott az 1944 című dal.

Bújjuk a fórumokat!

Az Eurovíziós Dalfesztivál meglepően nagy népszerűségnek örvend a sportfogadók körében, így érdemes kiemelten figyelni a különböző fórumokra, ahol nagyon jó indoklásokat és érveket találunk a különböző fogadási opciókra.

Higgyünk az esélyeknek

Bizony a Dalfesztiválon a bukik ritkán hibáznak hatalmasat, így érdemes a kis oddsra játszani - ahogyan 2016-ban az első elődöntőben a tíz favorit dalból kilenc is továbbjutott. A végső győztes tekintetében például igen ritkán hibáznak az irodák, így ne csodálkozzunk, ha idén Olaszország vagy Portugália nyeri a rendezvényt.

Melyik ország nyeri a Dalfesztivált?
Olaszország 1.61
Portugália 6.00
Bulgária 11.00
Svédország 11.00
Örményország 13.00
Magyarország 151.00

A hatharom.com mindkét elődöntőre, valamint a döntőre is rövid esélylatolgatással és tippekkel készül, figyeljétek tehát oldalunkat a tippekért!