Nemzetközi foci

Nikolicsot kissé lenézik a fogadóirodák

  • MVB80

Nikolics Nemanja nem okoz eddig csalódást sem a magyar, sem a chicagói szurkolóknak, és az amerikai bajnokságban is megmutatta, hogy nagyon ért a góllövéshez.

Az MLS-ből kilenc forduló ment le, és Nikolics csapata, a Chicago Fire győzelemből, döntetlenből és vereségből is hármat gyűjtött be, így a 11 csapatos Keleti főcsoportban a hatodik helyen áll, vagyis még pont beférne a rájátszásba, ha most fújnák le az alapszakaszt.

Nikolics (jobbra) a világbajnok Schweinsteigerrel játszik egy csapatban

A legutóbbi fordulóban a korábban David Beckhammel, Landon Donovannel, Robbie Keane-nel vagy Steven Gerrarddal csillogó Los Angeles Galaxy volt a Chicago ellenfele, és Nikolics hozta magát, előbb kiharcolt egy büntetőt, majd David Accam passza után ő maga is betalált a rá jellemző higgadt befejezéssel.

A Fire azonban nem tudta megtartani az előnyét, a Galaxy a második félidőben kilenc perc alatt egyenlített, a második gólt a korábbi Barcelona-, Tottenham-, Villarreal-játékos, Giovani dos Santos szerezte.

Nikolicsnak az eddigi kilenc meccsen 759 perc jutott, ötször nem fejezte be a meccset, úgyhogy a hat gól így is megsüvegelendő, főleg, ha megemlítjük, hogy csapata eddig összesen tizenhármat szerzett, vagyis a gólok 46 százaléka az ő nevéhez fűződik.

A 29 éves magyar válogatott eddig négyszer volt gólkirály, háromszor az NB I-ben, egyszer a lengyel bajnokságban, és ha így folytatja, akár Amerikában is az élen végezhet.

Egyelőre mindössze ketten vannak előtte, a Philadelphia játékosa, Charles Sapong, valamint a houstoni Erick Estéfano Torres, akik egyaránt hétszer voltak eredményesek. Nikolicshoz hasonlóan hat gólnál jár a spanyolok világ- és Európa-bajnoka, David Villa, valamint a korábban Spanyolországban, Hollandiában és Angliában is megfordult amerikai támadó, Jozy Altidore is.

A halványzöld irodánál Villa gólkirályi címe ugyanúgy hatszoros pénzt érne, mint a nigériai Fanendo Adié, aki jelenleg szintén 6 gólos, és tavaly 16-tal zárt a Portland színeiben. Nikolicsot az idény elején 18-szoros szorzóval adták, jelenleg 21-szeres pénzt fizetne, ha ő zárná az alapszakaszt a legtöbb góllal.

Ki lesz az MLS gólkirálya?
Fanendo Adi (Portland) 6.00
David Villa (New York City) 6.00
Sebastian Giovinco (Toronto) 7.00
Erick Torres (Houston) 9.00
Cyle Larin (Orlando) 11.00
...  
Nikolics Nemanja (Chicago) 21.00