Lóverseny

Jön a sportok legizgalmasabb két perce!

  • Cesc18

Azaz a 143. Kentucky Derby, ami az USA leghíresebb és legnagyobb múlttal rendelkező lóversenye.

1875 óta minden év május első szombatján kerül sor Louisville-ben, a Churchill Downs pályán a Kentucky Derbyre, melyen 3 éves telivérek vehetnek részt. Ez a Triple Crown (Hármas Korona) első versenye, ezt a Preakness Stakes és a Belmont Stakes követik. A Kentucky Derby az Egyesült Államok legrégebbi, folyamatosan megrendezett sporteseménye.

A bajnok ló hátára egy rózsákból kirakott takarót terítenek, így a versenyt a "Sportok legizgalmasabb két perce" mellett, a "Rohanás a rózsákért" elnevezéssel is szokták illetni. 

Természetesen az amerikai sportlapok rengeteget foglalkoznak a Kentucky Derbyvel, a verseny hivatalos honlapján pedig neves szakértőket is kifaggattak arról, hogy ők kit tartanak a legnagyobb esélyesnek. A tippek igencsak megoszlottak, viszont mind a hat szaki Classic Empire (6.00), Always Dreaming (6.50) vagy McCraken (8.00) győzelmét várja. A bukmékereknél erre a három lóra fizetik a legkevesebb pénzt, bár mint az látható, velük sem kereshetünk rosszul...

Always Dreaming azért kedvelt választás a fogadók körében, mert bő egy hónappal ezelőtt nagy fölénnyel húzta be a Florida Derbyt, ami jó előjel, hiszen az elmúlt 15 évben négy Kentucky Derby győztest is adott a Hallandale Beach-i verseny. A szerdai sorsolás is kedvezett Todd Pletcher háromévesének, Always Dreaming az ötös rajthelyről vághat neki a távnak. 

McCraken vélhetően a topfavorit lenne Vegasban, ha február 28-án nem szed össze egy bokasérülést. Előtte ugyanis borzasztó meggyőző eredményei voltak, ráadásul a Churchill Downs pályát is tökéletesen ismeri, melyen több győzelmet is aratott. A sérülése óta a Tampa Bay Derbyt kihagyta, az április eleji Blue Grass Stakesen pedig csak harmadik lett. Ettől függetlenül komolyan számolni kell vele, a trénere, Ian Wilkes azt mondta, hogy jelentéktelen ez a sérülés.

Classic Empire ugyancsak meggyőző karriert tudhat maga mögött, tavaly megnyerte a 2 évesek számára kiírt Breeders' Cup Juvenile-t, ami rögtön topfavoritnak prezentálja a Kentucky Derbyn. Nyquist tavaly hasonló múlttal lett Louisville bajnoka. Ami Classic Empire ellen szól, hogy a 14-es boxból indul, ahonnan legutóbb 1961-ben nyertek...

Az underdogok közül Gormley-t (19.00) és Irapot (21.00) is emlegetik a hendikepperek, de szerintünk a legjobb választás a 143. Kentucky Derby-n, Always Dreaming. Korábbi bajnok a trénere és a zsokéja, remekül sikerült a legutolsó futása és kiváló helyről rajtolhat. 

hatharom.com
Always Dreaming
Odds: 6.50