Kézilabda

BL-döntős a Győri ETO!

A Győri Audi ETO KC 26-20-ra legyőzte a montenegrói Buducnost Podgorica csapatát a női kézilabda Bajnokok Ligája első elődöntőjében szombaton, így vasárnap finálét játszhat.

"Sziasztok! Szerintem készen vagyunk, de nagyon kell a szurkolásotok. Hajrá, ETO!" - így szólt magyarul a győri drukkerekhez a hangosbeszélőn keresztül Ambros Martín vezetőedző, nem sokkal a kezdés előtt.

Az előző idény BL-ezüstérmesének játéka eleinte valóban azt igazolta, hogy alaposan felkészült az elődöntőre, hiszen remekül védekezett és gyorsan előnybe került (4-1). A szurkolók is remekül teljesítettek, bár némi meglepetésre nem volt telt ház a Papp László Budapest Sportarénában.

Fotó: MTI

A folytatásban a Buducnost is szigorított a védőmunkáján, ennek egyik következményeként a 14. percben Yvette Broch vérző orral hagyta el a pályát, csapata pedig hét percen keresztül nem tudott betalálni. Broch nem sokkal később visszatért és góllal büntette a szabálytalanságot (7-4), de Katarina Bulatovic és a román Cristina Neagu vezérletével tartotta magát az ellenfél. Érdekesség, hogy az első félidőben csak ők ketten szereztek gólt a montenegróiaknál.

Görbicz Anita eredményességének, és csapata hatékony játékának köszönhetően hamarosan ötgólos különbség alakult ki, és bár a hajrában a román játékvezetői páros ítéleteivel is meg kellett küzdeniük a győrieknek, három találatot megőriztek az előnyükből (12-9).

A második félidőt is kiválóan kezdte a magyar együttes (15-9), a Buducnost kilenc perc elteltével - hétméteresből - talált be először. A bírói felfogás a szünet után sem változott, Tomori Zsuzsannát a harmadik kétperces kiállítása miatt elveszítette csapata, amely egyébként kimondottan eredményes volt emberhátrányban.

A játék képe és menete nem változott, a győrieket ezúttal senki és semmi nem tudta kizökkenteni, lendületük egészen a lefújásig tartott, így a tavalyihoz hasonlóan idén is legyőzték az elődöntőben a Buducnost Podgoricát (26-20).

A montenegrói együttes legeredményesebb játékosa Cristina Neagu volt hét góllal.

Fotó: MTI

"Jól összpontosítottunk az elején, próbáltuk a legjobbat kihozni magunkból. Elégedettek vagyunk, mert ahogy elkezdtük a mérkőzést, úgy is fejeztük be" - nyilatkozta a spanyol szakvezető a Papp László Budapest Sportarénában zajló négyes torna első elődöntőjét követően.

A montenegrói együttes edzője, Dragan Adzic szerint vereségük egyik oka, hogy több játékos hiányzott a tavalyihoz képest a keretükből.

"A győriek megérdemelten jutottak a fináléba. Sajnos, mi ezúttal nem találtuk a győzelemhez vezető utat. A tavalyi szezonban jobbak voltunk, most csalódottak vagyunk, hogy így alakult, de rengeteg játékos cserélődött nálunk tavaly óta" - mondta.

A győriek világbajnok brazil légiósa, Eduarda Amorim úgy látta, a kapusteljesítmény és a védekezés volt a siker legfontosabb összetevője.

"Kontrolláltuk a találkozót, rendkívül koncentráltan játszottunk már az elejétől kezdve. Minden mérkőzést szeretnénk így indítani, de a mai különösen fontos összecsapás volt" - értékelt az öt gólt szerző Nycke Groot. A holland irányító elmondta, a Buducnost kissé fáradtnak tűnt, ennek tulajdonítja, hogy az elején el tudott lépni a Győr, amely aztán tartotta is előnyét.

Fotó: MTI

Kitért saját csapata játékára is, amelyből a remek védőmunkát emelte ki. Hozzátette, most a regenerációé lesz a főszerep, enni és pihenni fognak a társaival, hogy a lehető legjobban felkészüljenek a vasárnapi fináléra, amelyben hasonló kezdésben reménykedik.

"A kiválóan záró védekezés volt a siker kulcsa, valamint az, hogy egyénileg is jól kontrolláltuk az ellenfél játékosait" - szögezte le a remekül védő norvég Kari Aalvik Grimbsbö, aki előretekintett a fináléra is. - Holnap mindent elölről kell kezdenünk, egy új meccs lesz, új lehetőségekkel."

A Buducnost jobbátlövője, Katarina Bulatovic úgy látta, ellenfelük ezúttal még a tavalyinál is jobb volt.

"Nagyon jól felkészültek belőlünk, már a meccs elején megmutatták, mit tudnak, és végig domináltak. Sajnos, nem találtunk fogást rajtuk. Természetesen nagyon csalódottak vagyunk, hogy idén sem sikerült a döntőbe jutnunk, de el kell ismernünk, hogy ellenfelünk ma jobb volt nálunk."

Az előző idényben BL-ezüstérmes győriek a vasárnapi fináléban a címvédő román CSM Bucuresti és a macedón Vardar Szkopje elődöntőjének győztesével játszanak.

Női Bajnokok Ligája, elődöntő:
Győri Audi ETO KC-Buducnost Podgorica (montenegrói) 26-20 (12-9)
A Győr gólszerzői: Görbicz 9, Groot 5, Amorim 4, Broch 3, Bódi 2, Tomori, Mörk, Hársfalvi 1-1