Nemzetközi foci

Így állnak a topligák, nekik fontos még nyerni

Sorra vettük Európa négy topbajnokságát és megnéztük, hogy nem sokkal a vége előtt kiknek fontos még a győzelem.

Véghajrájukhoz közelednek Európa topbajnokságai, a legtöbb helyen már csak 3-4 fordulót rendeznek. Sok lehet így azon csapatok száma, amelyeknek már lényegében mindegy, mit is játszanak, a motivációhiány pedig sokszor a fogadók előnyévé válhat, illetve a tét nélküli meccseken olykor előszeretettel potyognak a gólok. Sorra vettük az öt legfontosabb ligát, megnézve, hogy miért is küzdenek még a csapatok.

Bundesliga

A Bayern München bajnoki címe múlt héten matematikailag is beérett, így a bajorok már várhatják az idény végét, számukra lezárult a 2016/17-es szezon. Az ezüstért harcoló Lipcse is jól áll három fordulóval a vége előtt, innen Gulácsiéknak már nem nem illene elveszíteniük a második helyet. A dobogó alsó fokáért azonban még nagy csata várható a Dortmund és a Hoffenheim között és bizony a két érintett éppen egymásnak ad randevút a 32. fordulóban, a Signal Iduna Parkban. A tét a bronzérem mellett a BL-csoportkör.

Vége a bajorok szezonjának, ám be kell érniük egyetlen címmel

Nagy küzdelem lehet még az Európa Ligáért, itt még több csapat is számolgathat. Jelenleg Dárdai Pál Herthája és a Bremen áll EL-indulást jelentő helyen, de még a Freiburg, a Köln, a Gladbach, a Schalke és a Frankfurt is előkaphatja a négyzetrácsos füzetet.

A Bundesliga érdekessége, hogy a 32. játéknapnak tulajdonképpen egyedül a bajnok Bayernnek nincs már tétje, matematikailag ugyanis még akár a Darmstadt is bennmaradhat - erre azonban vajmi kevés az esély. Ám az előző szekcióban említett Frankfurt alatt hat csapat is a kiesés, valamint az osztályozó elkerüléséért küzd. Vélhetően az Ingolstadt búcsúzik majd a Darmstadt mellett, ám hogy végül a Leverkusen, az Augsburg, a Mainz, a Wolfsburg vagy a Hamburg osztályoz-e, az megtippelhetetlen.

A német bajnokság mindenesetre az utolsó pillanatig tartogat izgalmakat, aligha lesz olyan meccs idén, ahol egyik csapatnak sem kell már a pont.

Melyik csapat esik ki?*
Ingolstadt 1.22
Hamburg 3.75
Wolfsburg 4.50
Mainz 6.00
Augsburg 6.50
*: Az osztályozó is számít
210225

La Liga

A Barca sikerével a Bernabéuban új erőre kapott a bajnoki hajsza, így amelyik gigász elszenved egy vereséget, vélhetően bukja a bajnoki címet. A Real Madrid áll helyzeti előnyben jelenleg, ám a sorsolásuk nem egyszerű.

Odds a bajnokra
Real Madrid 1.36
Barcelona 3.00

A BL-indulás kapcsán csak a sorrend a kérdéses, de vélhetően itt nem lesz már nagy fordulat, a bronzérem a Vicente Calderónba kerül, míg a Sevilla selejtezni kényszerül.

Az Európa Liga két helyéért hárman versenyeznek, a Villarreal mellett két baszk gárda, a Bilbao és a Sociedad is megcélozza a második számú kupasorozatot. A Sárga Tengeralattjáró ugyan jól áll a küzdelemben, ám a sorsolása pocsék, így nem lehetetlen, hogy az év eleji néhány hetes kihagyás sokba kerül majd Rossiéknak.

A kiesést illetően nem kell nagyon sokat számolgatnunk, az Osasuna és a Granada már mindenképpen búcsúzik, a Sporting Gijón esetében pedig csak a szenvedés hossza a kérdéses.

211384

Serie A

A Juventus Európa egyetlen csapata, amely még pályázik a triplázásra, ebből pedig az első trófea már biztos, a bajnoki címet lehetetlen elvenni a Zebráktól. A tabella elején a Roma és a Napoli végez még, az egyelőre viszont kérdéses, milyen sorrendben.

Milyen éremmel búcsúzik a Kapitány?

Itáliában mindig nagy talány, mennyire motiválja a csapatokat az Európa Liga-indulás, mindenesetre a Lazio és az Atalanta már nemigen tudja elkerülni a második számú kupasorozatot. A római csapatnál alighanem jelenleg azonban inkább a kupadöntővel foglalkoznak, hiszen felfele és lefele sem nagyon vezet már nekik az út a negyedik helyről. A hatodik, a kupadöntő miatt még EL-indulást érő pozícióra a Milan, az Inter és a Fiorentina ácsingózik.

Olaszországban - a spanyolokhoz hasonlóan - a kiesés idén nem párosul izgalmakkal, a Pescara és a Palermo mellett a Crotone búcsúzik majd, amely gárda hátránya ugyan csak négy pont az Empolival szemben, a kék-fehérek sorsolása klasszisokkal jobb, így még ez a sovány különbség is behozhatatlannak tűnik az újonc számára.

211987

Ligue 1

Franciaországban a PSG BL-kudarca kihatott a bajnokságra is, a párizsiak reménytelen helyzetben vannak a Monacóval szemben és bizony jelenleg inkább már hátrafelé, a Nice irányába kell tekintgetniük, mintsem Mbappéék befogásában reménykedni. Az élen vélhetően azért nem változik majd a sorrend, Monaco-PSG-Nice dobogót láthatunk majd három forduló múlva is.

Emery sorsa erősen kérdéses egy ilyen szezon után...

Az EL-kvalifikációért szintén hárman harcolnak, a Lyon, a Bordeaux és a Marseille, amely trióból az idei sorozatban az elődöntőig menetelő Lacazette-ék szinte biztosan ott lesznek az első öt helyen.

A kiesést illetően nagy harc várható még, öt együttesnek, a Lorient-nak, a Dijonnak, a Caennek, a Nancynak és a Bastiának kellenek nagyon a pontok. A 7. és 15. helyezett csapatok viszont már nyugodtan futballozhatnak, számukra nincs tét.

208676

Premier League

Négy fordulóval a vége előtt még rengeteg a kérdőjel Angliában. No, nem a bajnoki címet illetően, a Chelsea-nek ugyanis óriási bravúrra "lenne szüksége", ha el akarná bukni az aranyat. A másik londoni csapat, a Tottenham ezüstérme sem forog veszélyben a másik két BL-induló csapat azonban egyelőre talány.

Manchester vörös oldalán kimondva is az Európa Liga a prioritás, míg az Arsenalnál az FA Kupa elnyerése lenne a cél. Jelen állás szerint a Liverpool és a Manchester City indulhat jövőre a legrangosabb kupában, míg az EL-ben a legendás duó mellett az Everton lesz érdekelt.

David Moyes Sunderlandje hétvégén elbúcsúzott a PL-től, ahogyan az újonc Middlesbrough szereplése is csalódás, Gastón Ramírezék sem folytatják a legjobbak között. A Swansea-Hull párharc azonban még tartogathat érdekességeket, ám ha hétvégén a Hattyúk nem verik meg az Evertont, a Hull viszont hozza a kötelezőt a "macskás derbin", akkor alighanem a walesi csapat is elköszön a világ legerősebb bajnokságától.

Melyik csapat esik ki?
Swansea 1.57
Hull City 2.87
209498