Férfi kézilabda

Mire mennek az olimpiai bajnok ellen Nagy Lászlóék?

Csütörtök este a budapesti Papp László Arénában lép pályára a magyar férfi kézilabda-válogatott: az Európa-bajnoki selejtezőben a mieink ellenfele az olimpiai bajnok Dánia lesz.

Miklerék a vb-n megfricskázták a dánokat

A négyfős selejtezőcsoportokból az első két helyen záró válogatott jut majd tovább, az 1-es jelű kvartettben pedig Dánia és Magyarország továbbjutása nem lehet kérdés, hiszen Lettország és Hollandia sem képvisel olyan játékerőt, mint a csütörtöki mérkőzés két résztvevője.

A dánokhoz hasonlóan a mieink is mind a két eddigi meccsüket megnyerték, a hollandokat 28-27-re, a letteket pedig 24-16-ra győzte le Javier Sabaté legénysége. Csütörtökön azonban már a bravúr kategóriájába tartozna a győzelem, hiszen a világ egyik legjobb csapata, az olimpiai címvédő Dánia látogat a magyar fővárosba.

A bukmékerek hasonlóan látják az esélyeket, hiszen a hazai pálya ellenére a magyarok győzelme közel háromszoros pénzt fizetne, míg a skandinávok sikere mindössze 1.45-ös szorzón fogadható.

1x2    
Magyarország Döntetlen Dánia
2.85 8.25 1.50

A két válogatott legutoljára a januári világbajnokság nyolcaddöntőjében találkozott egymással és bizony kellemes emlékek jutnak eszünkbe arról a randevúról, hiszen a magyar csapat óriási meglepetésre 27-25-re legyőzte a világsztárokkal teli tűzdelt dán együttest.

A nyáron leköszönő Javier Sabaté kerete nagyjából megegyezik a vb-n szereplővel. A spanyol szakember továbbra is igazi balszélső nélkül képzeli el a magyar csapatot, erre a posztra a vb-n egyébként remeklő, ám eredetileg irányító poszton szereplő Juhász Ádámot hívta be.

A kapuban és a hátsó posztokon nincs különösebb meglepetés, mint ahogy beállóban sem, a bő keretbe ugyanakkor bekerült az exveszprémi Uros Vilovszki, valamint a veszprémi Szita Zoltán is, kimaradt viszont a Veszprémnél is parkolópályára tett Ancsin Gábor.

Mivel hétvégén topcsapataink még a nemzetközi kupákban szerepeltek, így sok idő nem maradt a taktikai elemek gyakorlására. A Szeged-Veszprém-Tatabánya trióból összesen 9 játékos lépett pályára szombaton vagy vasárnap, így nagy kérdés, mennyire lesz friss a társaság.

A magyar válogatott kerete
Kapusok: Borbély Ádám (Telekom Veszprém), Mikler Roland (Telekom Veszprém), Székely Márton (Grundfos Tatabánya)
Jobbszélső: Iváncsik Tamás (Elverum Handball)
Jobbátlövők: Nagy László (Telekom Veszprém), Balogh Zsolt (MOL-Pick Szeged)
Irányítók: Császár Gábor (Kadetten Schaffhausen), Győri Mátyás (Balatonfüred), Lékai Máté (Telekom Veszprém)
Beállók: Bánhidi Bence (MOL-Pick Szeged), Schuch Timuzsin (Telekom Veszprém), Szöllősi Szabolcs (Grundfos Tatabánya), Vilovski Uros (Bergischer HC)
Balátlövők: Jamali Iman (Meskov Breszt), Ligetvári Patrik (Telekom Veszprém), Szita Zoltán (Telekom Veszprém), Bodó Richárd (MOL-Pick Szeged)
Balszélső: Juhász Ádám (Grundfos Tatabánya KC)

Ami a dán keretet illeti, a skandinávok a teljes fegyverarzenáljukkal érkeztek Budapestre, az egyetlen komoly kimaradó a kieli beálló, René-Toft Hansen lesz. Ott lesz a Papp László Arénában Niklas Landin, Lasse Svan, Rasmus Lauge, Mikkel Hansen és Anders Eggert is - csakhogy a legnagyobb neveket említsük.

A dán válogatott kerete
Kapusok: Niklas Landin (THW Kiel), Kevin Möller (SG Flensburg-Handewitt)
Jobbszélsők: Lasse Svan (SG Flensburg-Handewitt), Hans Lindberg (Füchse Berlin)
Jobbátlövők: Kasper Söndergaard (Skjern Handbold), Niclas Kirkelökke (GOG), Martin Larsen (Aalborg Handbold)
Irányítók: Morten Olsen (TSV Hannover-Burgdorf), Mads Mensah Larsen (Rhein-Neckar Löwen), Rasmus Lauge Schmidt (SG Flensburg-Handewitt)
Beállók: Jacob Bagersted (SC Magdeburg), Henrik Toft Hansen (SG Flensburg-Handewitt), Anders Zachariassen (SG Flensburg-Handewitt)
Balátlövők: Mikkel Hansen (PSG Handball), Michael Damgaard (SC Magdeburg), Henrik Möllgaard (PSG Handball), Nikolaj Markussen (Bjerringbro-Silkeborg), Jakob Holm (Ribe-Esbjerg)
Balszélsők: Casper Mortensen (TSV Hannover-Burgdorf), Anders Eggert (SG Flensburg-Handewitt), Magnus Landin (KIF Kolding Kobenhavn)

A dánokkal tétmeccsen leginkább a világversenyeken találkozunk, így nagy kérdés, hogy a hazai közönség támogatása mellett mire lesznek képesek Nagy Lászlóék. Az erőviszonyokat ismerve ugyanakkor az is teljesen világos, hogy nekünk nem a dánok elleni meccseken kell kiharcolni az Eb-részvételt, így valahol tét nélkül léphetnek pályára a mieink.

A hazai közönség támogatása mellett joggal bízhatunk a tisztes helytállásban, ám véleményünk szerint a dán csapat annyival minőségibb kerettel rendelkezik, hogy ezúttal nem születik majd meglepetés és a skandinávok visszavágnak a januári vb-n elszenvedett vereségért.

hatharom.com
Dánia nyer
@1.50

A csütörtökön este 20 órakor kezdődő Magyarország - Dánia mérkőzést az M4Sport élőben közvetíti!

Az 1-es csoport állása
1. Dánia 2 2 0 0 65:43 4
2. Magyarország 2 2 0 0 52:43 4
3. Hollandia 2 0 0 2 47:57 0
4. Lettország 2 0 0 2 39:60 0