Bajnokok Ligája

Korábbi FIFA-bíró mondta ki a döntő szót Ronaldo vitatott góljáról

  • MVB80

Les volt vagy nem volt les? Ez volt a nagy vitát kiváltó kérdés a Real-Atlético BL-elődöntő első gólja után. Itt a válasz.

Cristiano Ronaldónak és a Real Madridnak úgy látszik, lesről is ér – nagyjából ezzel az egy mondattal összefoglalható, milyen reakciókat olvashattunk a BL-címvédő Atlético elleni BL-elődöntőjének első meccse után.

Emlékezhetünk, a Bayern elleni negyeddöntő után szintén hasonló vita kerekedett, akkor ugyanis a kontrollt elvesztő Kassai Viktort bevitték az erdőbe az asszisztensei, és két lesgólt is megadott a Realnak, mindkettőt Ronaldo szerezte.

A keddi elődöntőt az angol Martin Atkinson vezette, akit most azért támadnak, mert a 10. percben úgy került előnybe a Real, hogy Sergio Ramos beívelésénél Cristiano Ronaldo lesen állt, a labdát egy atléticós védő kifejelte, majd Casemiro visszatette a kapu elé, és az időközben lesről visszamozgó portugál befejelte.

A szabály azt mondja, attól mert lesen áll egy játékos, még nem követett el szabálytalanságot, csak akkor kell fújnia a bírónak, ha játékba avatkozik, megzavarja az ellenfelet vagy jogosulatlan előnyt szerez abból, hogy lesről indul.

Hogy a vitát eldöntsük, megkerestük Bede Ferenc korábbi FIFA-játékvezetőt, aki azzal kezdte, számára teljesen egyértelmű volt az eset.

"Amikor oldalról érkezett a beadás, Ronaldo megállapíthatóan lesen volt, de a mozgásával nem befolyásolta a védőjátékos cselekvőképességét. Nem támadta a védőt, nem ugrott fel vele fejelni, és nem is volt olyan közel hozzá, hogy azzal megzavarja, úgyhogy semmiképpen nem lehetett les. Más lett volna a helyzet, ha a védő nem éri el a beadást, és Ronaldóhoz elsőre eljut a labda, akkor természetesen már jeleznie kellett volna az asszisztensnek.

Azért azt el kell mondanom, hogy könnyebb helyzetben vagyok, hiszen látom a felvételeket, nem tudhatjuk, mi volt a helyszínen a játékvezető és az asszisztens fejében, de jó döntés volt, hogy továbbengedték” – nyilatkozta a magyar élvonalban 271 mérkőzésen közreműködő Bede.

A Marca nevű spanyol napilap azt írta, a meccs szünetében Ronaldo megvitatta az esetet Atkinson bíróval, és elmagyarázta neki, hogy nem hozott rossz döntést, mivel nem avatkozott játékba lesen állva.

Ez volt a három gólból az első

Ronaldónak ez volt a 42. mesterhármasa a Realban, és az idén másodikat szerezte az Atlético ellen, mert a novemberi bajnokin is triplázott.

A négyszeres aranylabdás 103 gólnál jár a BL-ben, ami már önmagában is elképesztő szám, főleg, ha hozzávesszük, hogy egyedül többet szerzett a sorozatban, mint az Atlético.

Ronaldo lett az első játékos, aki a kieséses szakaszban egymást követő meccseken ért el mesterhármast, és immáron ő az elődöntők legeredményesebb játékosa 13 góllal, a kedd esti parádé előtt egy másik Real-legenda, Alfredo di Stéfano állt az élen tizeneggyel.

Az egyenes kieséses szakaszban pedig már 52 gólnál jár, ezzel még Lionel Messire is tizenöt gólt ver. A Barca argentinja 11 gólt szerzett idén a BL-ben, Ronaldo már csak egyre van tőle, és jelen állás szerint van még két meccse, hogy előzzön, és hatodszor is gólkirály legyen.

Ki lesz a BL gólkirálya?
Cristiano Ronaldo 1.57
Lionel Messi 2.37