Európa Liga

Ezeket érdemes megfontolni az Ajax-Lyon meccsen!?

  • ivan

A Monaco- Juventus meccs előtt rendezik az Ajax-Lyon Európa Liga-elődöntőt. Az Amszterdam Arénában az Ajax idén parádés statisztikával rendelkezik, de a franciák is bízhatnak egy gólban.

A szezon elején kevesen gondolták volna, hogy az Európa Liga egyik elődöntőjében az Ajax és a Lyon méri majd össze az erejét, de a sorozatban nyújtott teljesítmények alapján mégsem lehetne meglepetéscsapatoknak titulálni a résztvevőket.

A hollandok csoportelsőként jutottak tovább az egyenes kieséses szakaszba - érdekesség, hogy a G csoport másik továbbjutója, a Celta Vigo szintén itt van a legjobb négy között -, majd sorban a Legia Varsó, a Koppenhága és a Schalke testén keresztül jutott el idáig.

A Lyon a Bajnokok Ligájában kezdte meg a kupaszereplését, de a Juventus és a Sevilla mögött csak a 3. helyen zárta a csoportját, így "kényszerült" az Európa Ligára. Az Olympique az AZ Alkmaart, az AS Romát és a Besiktast ütötte el az egyenes kieséses szakaszban.

Érdekesség, hogy a negyeddöntőben mindkét csapat hosszabbításra kényszerült, sőt, a franciák csak büntetőrúgások után múlták felül a Besiktast.

1x2    
Ajax Döntetlen Lyon
2.25 3.40 2.90

A fogadóirodák szerint a szerdai mérkőzésnek az Ajax az esélyese, ami elnézve a hollandok hazai pályán elért mutatóit indokolt is. Az amszterdami gyepen Peter Bosz legénysége minden sorozatot figyelembe véve csupán egyetlen vereséget könyvelt el az idény során (!), de azt is még augusztus 20-án, a Willem II elleni bajnokin. Az Európa Ligában például mind a hat találkozóját behúzta, ez pedig komoly önbizalmat kölcsönözhet a holland gárdának.

Ajax (A)#ned-ajax_(a)#5

A Lyonnak viszont annyira nem ment idegenben, győzni csak a Dinamo Zagreb és az Alkmaar vendégeként tudott, a Romától és a Besiktastól is kikapott idegenben.

Ami a hiányzókat illeti, mindkét oldalon akadnak fontos kimaradó láncszemek. Az Ajaxnál két kezdő védő, Nick Viergever (28/2) és Joël Veltman (29/0) eltiltás miatt kényszerül a lelátóra, míg a franciáknál Memphis Depay-t nem tudják nevezni és kérdéses az első számú gólvágó, Alexandre Lacazette játéka is.

Lyon#fra-lyon#5

A két csapat utoljára 2011-ben a Bajnokok Ligájában találkozott egymással, akkor a csoportkörben két 0-0-s meccset hoztak össze a felek. Mivel azonban az akkori csapatokból gyakorlatilag már egyetlen kulcsember sem maradt egyik oldalon sem, ezért túl sok következtetést ezekből az eredményekből nem lehet levonni.

 

  • A Lyon utolsó hat EL-meccse közül mind 2,5 gól feletti végeredménnyel végződött
     
  • Az Ajax utolsó 8 EL-meccse közül 7 végződött 2,5 gól alatti eredménnyel
     
  • A Lyon a legutolsó három Ajax elleni találkozóján nem tudott a kapuba találni
     
  • A két csapat utolsó három egymás elleni meccse egyaránt under lett

 

Mindkét klub számára óriási a tétje ennek az elődöntőnek, hiszen hosszú évek óta egyik csapat sem tudott komoly sikert elérni a nemzetközi porondon. Az Ajax nyilván bízhat a közel 60 ezres hazai közönség támogatásában és a remek hazai mutatóiban, a Lyon számára pedig az adhat erőt, hogy a Sevillát leszámítva minden kupaellenfelének bevette a hálóját idegenben.

Mire érdemes fogadni?

Elnézve a fogadóirodák kínálatát, bizony az az érzésünk, hogy a bukik jól dolgozták, hiszen nehéz plusz ev-s tippet találni a találkozóra. A végeredményre egy ilyen nagy téttel bíró mérkőzésre nem biztos, hogy érdemes pénzt kockáztatni, a gólok számát illetően pedig szintén nagy a bizonytalanság, hiszen nem tudni, melyik csapat akarata érvényesül majd.

A statisztikák alapján viszont érdemes lehet megfontolni a szögletek számára való fogadást. A Tippmixpro jelenleg 8,5-nél húzta meg a sarokrúgások számát, ez a szám pedig akár könnyen le is eshet. Az Ajax hazai pályán a Legia ellen 7, a Koppenhága és a Schalke ellen 11 szögletet rúgott, míg a Lyon legutóbb a Besiktas ellen 9-ig jutott.

Szintén izgalmas fogadásnak tűnik a lapok számára tenni, a Tippmixnél 4,5 az erre vonatkozó határ. A találkozót az olasz Gianluca Rocchi vezeti majd, aki szeret fegyelmet tartani, ha pedig nagy lesz a feszültség a pályán, akkor simán összejöhet az öt sárga kártya is.

[2490521] 2017-05-03 18:45:00 Ajax - Lyonx;