Angol foci

Az időpont szokatlan, a tét hatalmas a manchesteri derbin

Az október huszonharmadika óta veretlen Manchester United a városi rivális vendége lesz. A tét a Bajnokok Ligája-indulás.

Az már biztos, hogy José Mourinho Pep Guardiolával ellentétben nem zárja üres kézzel ezt az idényt, mivel a MU a Ligakupát már zsebre vágta, és még az Európa Ligában is viríthat valamit, hiszen a legjobb négy között jár.

Bár az Európa Liga címvédője automatikusan szerepelhet a BL-ben, a MU minden bizonnyal megpróbálja kihasználni, hogy már csak egy pont a hátránya a Ferguson által csak hangos szomszédnak titulált rivális ellen.

A hazaiaknak már nem kell semmi másra figyelniük a bajnokságon kívül, hiszen a hétvégén az FA Kupából is kizúgtak az Arsenal elleni hosszabbításos ütközet végén.

Bár a katalán Sport című lap szerdán egy nagy cikkben védte meg Guardiolát, olyan mondatokkal érvelve, hogy a City játssza a legjobb focit Angliában (erről azért megkérdeznénk a Chelsea és a Tottenham drukkereit), de ha még a BL-indulás sem jönne össze a csapatnak, akkor tényleg hatalmas bukta lenne az így is a felejthető kategóriába tartozó idény.

Az őszi bajnokin Mourinho gratulált Guardiolának

Nem mintha ettől még Guardiola rosszabb edző lenne, és láthatjuk, korábbi spanyolországi riválisa, Mourinho sem lett egyelőre pajzsra emelt kedvenc az Old Traffordon, éppen ezért is érdekes, ki jön ki jobban a csütörtök esti randevúból.

Mourinho rá jellemző módon már előre rátolta a nyomást az ellenfélre, és azt nyilatkozta, hogy ők szeretnének még nyerni valamit idén, és mivel a PL-ben erre nincs lehetőségük, így mindent feltesznek az EL-re.

Az ősszel Kevin de Bruyne és Kelechi Iheanacho góljaival 2-1-re győzött a City vendégként, az volt a kékek 50. győzelme a derbik történetében.

1x2    
Manchester City Döntetlen Manchester United
1.85 3.45 4.00

Egyelőre még sok a kérdőjel a City összeállításával kapcsolatban, de a Manchester Evening News megszellőztette, hogy Guardiola akár egymás mellett játszathatja Sergio Agüerót és a lábközépcsonttöréséből felépült Gabriel Jesust, akik eddig csak 32 percet töltöttek együtt a pályán ebben a szezonban.

A MU-nál rengeteg a hiányzó, Zlatan Ibrahimovic, Marcos Rojo, Phil Jones, Chris Smalling és Juan Mata biztosan kimarad, de Paul Pogba sincs százszázalékos állapotban. Antonio Valencia a hétvégi, Burnley elleni meccsen pihent, csütörtökön viszont készülhet a bevetésre.

Tavaly a MU 1-0-ra nyert az Etihadban Marcus Rashford góljával, a tinicsatár ismét kezdő lehet, és az a Wayne Rooney lehet a párja, aki hétszer volt eredményes már a City otthonában.

Az összes MU-gól az Etihadban:

Érdekesség, hogy utoljára 1994 novemberében játszották csütörtökön a derbit, akkor az Old Traffordon 5-0-ra gázolt a United, az orosz szélső, Andrej Kancselszkisz mesterhármassal járult hozzá a mókához.

A mostani meccset eredetileg februárban játszottak volna, a Ligakupa döntőjének hétvégéjén, de mivel a Vörös Ördögök érdekeltek voltak a fináléban, így halasztották el április huszonhetedikére.

Amennyiben Mourinho csapata nem szenved vereséget, beállítja a leghosszabb élvonalbeli sorozatát, a 24 meccses széria még a 2010-2011-es idényben született.