NHL

Megéri vakon is bökni a döntetlenekre?

  • varin

Egészen elképesztően sok remi született a rájátszás első körében. Érdemes vajon bízni ebben a sorozatban?

Fotó: ontheforecheck.com

Véget ért az NHL 2017-es szezonjának első playoff-fordulója, méghozzá nem kevés meglepetéssel. A Chicago 0-4-es kivégzése a Nashville által vagy a tavalyi döntős San Jose búcsúja aligha tartozik a papírformák közé, ám van, ami még ennél is nagyobb sokkot jelentett a sportfogadók körében. Ez pedig a döntetlenek száma.

A rájátszás első körében a 42 mérkőzésből 18 döntetlennel ért véget.

A fenti adathoz nem árt egy oddsot is rendelni, márpedig ha a reálisnál lényegesen alacsonyabb, 3.60-as oddsot rendelünk minden döntetlenhez, akkor is +22,8 egység profitot érhettünk el a döntetlenek favorizálásával, ami egészen horribilis, 54%-os ROI-nak felel meg. A valós számok azonban még ennél is nagyobbak, hiszen ha például a Washington-Toronto szériát nézzük, az ikszek átlagszorzója minimum 3.90 volt a nemzetközi piacon.

A második kör első mérkőzéseinek szorzói
   
  1 x 2
St. Louis-Nashville 2.20 3.35 2.65
Anaheim-Edmondton 2.15 3.40 2.70
Ottawa-New York Rangers 2.50 3.35 2.30
Washington-Pittsburgh 2.15 3.55 2.60

Természetesen utólag könnyű okoskodni, aki már a szériák előtt elkezdte pakolni az ikszeket, az az igazán nagy király, de nem árt látni, hihetetlen kiegyensúlyozott az idei rájátszás, bárki megverhet bárkit. Ezt jelzi a sok döntetlenen kívül az is, hogy a maradék 24 mérkőzésből 19 is maximum kétgólos különbséggel dőlt el.

Ami a tendenciákat illeti, az elmúlt szezonokban a második köröket illetően csak tavaly volt kiugróan magas a döntetlenek aránya, ekkor mérkőzések 36 százalékán volt hosszabbítás, míg két éve csupán 23%-on. Ha egyébként maradunk a 3.60-as átlagoddsnál, a találkozók 27,8%-a kell döntetlennel végződjön ahhoz, hogy a stratégiával pluszosak legyünk.

Nyilvánvalóan a már lezajlott eseményeket könnyebb elemezni és a korábbi meccsekből nem feltétlenül lehet következtetni az eljövendő mérkőzések kimenetelére, mindenesetre ha folytatódna ez az extrém módon "ikszes playoff", akkor nagyon megérné befektetni ebbe a stratégiába.