Jégkorong

Nincs idő szomorkodni, el kell kapni a vébé meglepetécsapatát!

  • MVB80

Kedd délután Dél-Korea ellen játssza harmadik mérkőzését a magyar jégkorong-válogatott a kijevi világbajnokságon.

Rendesen összekuszálódtak a szálak a kijevi hokivébén, ahol két kör után meglepetésre csak Dél-Korea számít hibátlannak.

Sajnos hétfőn hiába játszott két harmadon keresztül nagyon meggyőzően a magyar csapat Ausztria ellen, egyszerűen nem bírtunk a remek napot kifogó Starkbaum kapussal, és a harmadik harmadban a tétmeccsen ellenünk 1977 óta veretlen szomszéd két emberelőnyös góllal kinyírt minket.

Sok idő nincsen elemezgetni és szomorkodni, hiszen nagyjából 18 órával az osztrákok elleni végső dudaszó után, vagyis kedden délután 16 órától már Korea ellen kell jégre lépni.

Vas János sajnos bordasérülést szenvedett Ausztria ellen, így ő biztosan kihagyja a meccset, Rajna Miklós helyett pedig ezúttal Bálizs Bence kezd a kapuban.

Az ázsiaiak kijevi kezdése meglepetés is, meg nem is, az már évek óta látszódik, hogy van potenciál a csapatban, ráadásul azzal, hogy Pjongcsang rendezi a 2018-as téli olimpiát, hatalmas pénz áramlott a koreai hokiba.

1x2    
Magyarország Döntetlen Dél-Korea
2.00 4.35 2.50

A fejlesztés része volt, hogy koreai születésű, korábbi NHL-es játékosokat hoztak a csapat mellé, és persze honosítottak is bőszen, a sok koreai név között nem nehéz kiszúrni Matt Dalton, Alex Plante, Michael Swift vagy Bryan Young nevét.

Az öt honosított közül Young és Plante is rendelkezik NHL-es múlttal, a másik három tengerentúli pedig AHL-essel, ami garancia arra, hogy komoly minőséget hoztak a csapatba.

A koreaiak Kijevben 4-2-re verték a lengyeleket, majd a torna eddigi legnagyobb szenzációját okozva 5-2-re verték az előzetesen a legerősebbnek tartott kazahokat, amivel nagyon jó pozícióba hozták magukat.

Az ázsiaiak nagyon gyorsak és nagyon szívósak, de a mostani vébén elsősorban azzal húzták be a meccseiket, hogy borzasztóan hatékonyak, 43 lövésükből érték el a 9 góljukat, ez 20,93 százalékos mutató, a második legjobb osztrákok 9,62 százalékkal állnak, mi 7,50-nel (80 lövés, 6 gól).

Mi egyelőre az emberelőnyös játékban állunk az élen, 7 fórból 2 gólt szereztünk, ez 28,57 százalékos hatékonyság, Korea 6 lehetőségből csak egyet váltott gólra (16,67 százalék).

A két csapat legutóbb februárban találkozott egymással, akkor 5-2-re nyertünk Gojangban, de az ottani meccshez képest mindkét válogatott nagyon sok helyen változott. Vébén legutóbb 2014-ben játszottunk velük, akkor 7-4-re nyertünk idegenben, egy évvel korábban ők győztek a Budapest Sportarénában – pedig 3-0-ra és 4-1-re is vezettünk.

A magyar szurkolókon nem fog múlni semmi

Hogy a magyar hoki mennyit változott, azt mutatja, hogy a 2013-as csapatból csak kilenc játékos szerepel a mostani keretben is. Kedd estére kiderül, hogy ezen a nagyon kiélezett tornán marad-e esélyünk odaérni az első két hely valamelyikére, vagy marad a brusztolás a 3-5. helyért.

A hétfői vereség után mindenesetre 2.85-ről 4.10-re ugrott az az opció, hogy feljutunk. Mi azért még bízunk a csapatban!

Hanyadik helyen végez a magyar csapat?
   
1-2. hely 4.10
3-5. hely 1.30
6. hely 8.50