Foci-vb 2018

Senkit nem érdekel egyelőre a 2018-as vb

Sem a közvetítési jogok nincsenek értékesítve, sem pedig szponzorokat nem talált még a FIFA a világbajnoksághoz.

Nem túlzás azt állítani, hogy a világ labdarúgása szempontjából két igencsak meghatározó világbajnokság következik 2018-ban, illetve 2022-ben. Mint ismert, a FIFA korábban úgy határozott, hogy a jövő évi viadal Oroszországban, míg az öt év múlva esedékes vb Katarban legyen, ez a két döntés pedig igencsak megosztotta mind a szakmai fórumokat, mind pedig a szurkolókat. Ám úgy tűnik, ahogy a közvélemény, úgy a befektetők és a szponzorok sincsenek elragadtatva a két vb helyszínétől.

14 hónappal a játékok kezdete előtt ugyanis a FIFA még alig néhány szponzori szerződéssel rendelkezik és nem sikerült pótolni olyan nagy neveket sem, mint a Sony vagy az Emirates, amelyekkel 2014-ig volt kontraktusa a szövetségnek. A Financial Times jelentése szerint jelenleg az egyetlen nagyobb megkötött szerződés a kínai Hisense-t illeti.

Mint arról az IntelliNews beszámol, a nemzetközi és a helyi vállalatok is kockázatosnak ítélik meg az oroszországi torna támogatását, elsősorban Moszkva politikai kapcsolatai miatt Ukrajnával, Szíriával valamint a Nyugattal. Az oldal arról is beszámolt, hogy meglepő módon az orosz cégek is óvakodnak a befektetéstől, az Alfa Bank az egyetlen nagyobb név a 2018-as világbajnokság orosz szponzorai között.

Alig több, mint egy évvel a torna előtt ráadásul még egyetlen orosz televíziós csatornának sem értékesítették a jogokat, amely szintén meglepetés.

A bizonytalan politikai helyzet mellett a befektetők távolmaradását elsősorban azzal magyarázzák, hogy a világbajnokság stadionjai, valamint az egyéb infrastrukturális épületek felújítása igen elmaradott stádiumban van, a Zenit stadionja például körülbelül tíz éve készül és még nincs kész. Legutóbb például két orosz építővállalat került komoly gondba azáltal, hogy egy norvég lap szerint a két cég a Zenit stadionjának építése mellett észak-koreai munkatáborok felépítésében is szerepet vállalt.

Melyik ország nyeri a 2018-as vb-t?
Németország 6.00
Brazília 7.00
Franciaország 8.00
Spanyolország 9.00
Argentína 11.00