Jégkorong

Semmi sem biztos, csak az, hogy ez a vébé körömrágós lesz!

Szombaton Kijevben megkezdődik a divízió I/A-s jégkorong-világbajnokság, ahol a magyar válogatottért szoríthatunk.

Az elmúlt években hozzászoktatott minket a hokiválogatott a reménykedéshez és az izgalmakhoz, de az idei világbajnokság előtt nehéz egyértelműen bekalibrálni a magyar csapat helyét a mezőnyben.

Amióta a mostani lebonyolítás van érvényben, vagyis két kieső érkezik az elitvébéről, azóta talán a mostani mezőny tűnik a legkiegyenlítettebbnek, a feljutásnak ugyanúgy nincs egyértelmű esélyese, ahogyan a kiesőt is nehéz lesz megtippelni.

Hanyadik helyen végez a magyar csapat?
   
1-2. hely 2.85
3-5. hely 1.65
6. hely 5.75

A legerősebbnek Kazahsztán tűnik, amely a felkészülési meccseken két A csoportos ellenfelét, Olaszországot és Szlovéniát is legyőzte. A kazahok keretében néhány kivételtől eltekintve mindenki a KHL-ben, vagyis az orosz bázisú ligában szereplő Barisz Asztana játékosa, ami mindent elmond a csapat erejéről.

Az elmúlt évek tendenciáit látva az sem meglepő, hogy öt honosított észak-amerikai játékossal utaznak a kazahok a vébére, ahogyan a magyar csapatban is öt olyan hokist találni, aki nem magyarnak született.

A legfrissebb honosított a Dunaújvárosban játszó Keegan Dansereau, a 29 éves, kanadai születésű csatár 71 pontjával az alapszakasz legjobbja lett a Mol Ligában, és már a válogatottban is letette a névjegyét, a finnek elleni 6-1-es vereség alkalmával gólpasszt jegyzett, Kijevben is nagy erőssége lehet a csapatnak.

Rajta kívül a felvidéki Révkomáromból származó Csányi Karol, az amerikai Wehrs Kevin, valamint két kanadai, Sagert Kalvin és Sarauer Andrew gyarapítja a honosítottak táborát. A tavalyi szentpétervári A csoportos vébén szerepelt csapatból tízen hiányoznak, többek között Hetényi Zoltán, Vay Ádám, Kovács Csaba, Sofron István, Nagy Gergő, Vas Márton és Sebők Balázs.

A szlovákok ezúttal nem lesznek az ellenfelek között, de Bartalis és Wehrs így is kemény meccsekre számíthat

A Svédországban légióskodó Hári Jánostól és Galló Vilmostól, valamint a német bajnokságból érkező Bartalis Istvántól nagyon sokat várhatunk, de az egész csapattal kapcsolatban bizakodóak lehetünk, hiszen az elmúlt években szinte mindig hozták magukat a fiúk, egyedül talán a 2014-es koreai vébé lóg ki a sorból.

Ha már Koreát szóba hoztuk, az ázsiaiak évek óta szisztematikusan építik a csapatukat, mivel jövőre Pjongcsang lesz a téli olimpia házigazdája.

A csapatot két éve Jim Paekre bízták, aki az első koreai születésű játékos, aki megfordult az NHL-ben, sőt felvésték a nevét a Stanley-kupára is. Természetesen a dél-koreai csapat is tele van honosítottakkal, de nemcsak ezért számítanak kellemetlen ellenfélnek, hanem azért is, mert elképesztően gyorsak és szívósak.

Nekünk is jó lesz vigyázni velük, 2013-ban hazai pályán babráltak ki velünk a vébén, és tavaly novemberben is nyertek ellenünk a Tüskecsarnokban, igaz, februárban Gojangban mi voltunk a jobbak.

A lengyeleket is legyőztük a legutóbbi találkozás alkalmával, és 2015-ben éppen ellenük vívtuk ki a feljutást Krakkóban, igaz, tavaly februárban visszavágtak, amikor büntetőkkel nyerték meg az olimpiai selejtezőt a Budapest Sportarénában.

A krakkói feljutás:

A lengyelek tavaly hazai pályán végig harcban voltak az A csoportért, és végül csak azért maradtak a divízió I-ben, mert az egymás elleni eredmény az olaszoknak kedvezett.

Ausztria tavaly három meccset nyert az ötből, mégis csak negyedik lett, idén svájci és svéd légiós mellett az EBEL-ben döntőt játszó Klagenfurtra, valamint az elődöntős Salzburgra épül a csapat.

A végére hagytuk a házigazda ukránokat, akik feljutóként igyekeznek megragadni a mezőnyben. A hazaiaknál sok a hiányzó, két KHL-esük és az NHL-ben is megfordult Alekszej Ponikarovszkij nem vállalta a vébét, úgyhogy nehéz megmondani, milyen játékerőt képvisel a csapat.

A magyar csapat magyar idő szerint szombaton 12.30-kor éppen az ukránok ellen kezdi meg a végét, a Sport 1 élőben közvetíti az összes találkozónkat.

Az első kör szorzói
   
  1 x 2
Ukrajna-Magyarország 3.95 4.70 1.50
Dél-Korea - Lengyelország 2.50 3.95 2.10
Ausztria-Kazahsztán 2.95 4.10 1.80

A magyar válogatott vb-programja (magyar idő szerint):
április 22., szombat, 12.30: Ukrajna - Magyarország
április 24., hétfő, 19.30: Magyarország - Ausztria
április 25., kedd, 16.00: Magyarország - Koreai Köztársaság
április 27., csütörtök, 16.00: Lengyelország - Magyarország
április 28., péntek, 12.30: Magyarország - Kazahsztán