Interjú

A fiam vagy a börtönben köt ki vagy nagy futballista lesz - Dárdai

Érdekes és valamelyest kritikus hangvételű interjút adott a minap Dárdai Pál, aki szerint azzal, hogy infrastruktúrát fejlesztünk még nem lesz jobb a focink.

Viszonylag terjedelmes interjút közölt kedden reggel Dárdai Pállal a Világgazdaság, amelyben a Herthánál töltött időszak mellett természetesen szóba került a magyar válogatott és a magyar futball helyzete is.

A korábbi szövetségi kapitány szerint badarság azt gondolni, hogy pusztán az infrastruktúrafejlesztésre költött milliókkal egy csapásra megoldódik a magyar futball sanyarú helyzete. "Magyarországon most már sokat költenek infrastruktúrára és az utánpótlásra, ám amíg a klubok nem lépnek partnerségre az iskolákkal, kidobott pénz az egész" - fogalmazott kritikusan a berliniek sikeredzője. "Ha a gyerekek 9 és 12 éves koruk között heti háromszor fociznak a napi kettő helyett, nem lesz belőlük futballista...A szakmai alapok később is hiányozni fognak a sprintek, az első labdaérintések dinamikájában, a letámadás vagy a területvédekezés automatizmusában.

Ezen lehetne változtatni, ha az élvonaltól az NB III-ig minden klubot kötelezne az MLSZ, hogy építsen ki partnerkapcsolatot egy általános iskolával és egy gimnáziummal.

Az máris 40-80 gyerek egyesületenként, akik kellő óraszámban kapnak képzést délelőtt és délután is. Belőlük lehet labdarúgó. Aki a PlayStationt nyomogatja, abból nem".

Az elúszni látszó vb kapcsán Dárdai elmondta, úgy nem lehet a jövő csapatát építeni, hogy egyszerre nyolc húszévest beteszünk a válogatottba, majd "kapjanak ajándékba harminc válogatottságot" és megjegyezte, hogy attól, hogy az U17-es csapatunk kijutott az Eb-re, az még nem garancia arra, hogy a korosztály menti majd meg a jövőt. "Felnőttként a Németh Krisztián-féle U20-as vb-bronzérmes garnitúra sem váltotta be a hozzá fűzött reményeket" - fogalmazott.

A Herthával a nemzetközi kupaindulásért küzdő tréner beszélt a jelenlegi kulcsemberekről: Kleinheisler László kapcsán például komoly kritikát fogalmazott meg, ugyanakkor például Szalai Ádámnak még hosszú és sikeres karriert jósol a Bundesligában.

"Kleinheislert nehéz betenni egy rendszerbe, ösztönösen játszik, csapong ide-oda. Külön művészet megtalálni a helyét a pályán, azok az idők pedig már elmúltak, hogy valaki szabadon játszik. Meg kell tanulnia alkalmazkodni. Szalai viszont rendkívül fegyelmezett, öröm vele dolgozni. Megdöglik a pályán, leköt két embert, ha kiszolgálják, gólokat is szerez. Ezt a fajta mentalitást még évekig kamatoztathatja a legmagasabb szinten."

Arra a kérdésre, hogy van-e olyan magyar játékos, akit szívesen látna a Herthában, Dárdai a 17 éves Csoboth Kevint említette meg, de beszélt arról is, hogy 2015-ben Dzsudzsák Balázs miatt hiúsult meg a középpályás szerződtetése.

"Dzsudzsák leigazolására 2015-ben lett volna reális esély, de Törökországot választotta a Dinamo Moszkva után. Ha akkor ide jön, úgy jár, mint Salomon Kalou: rendesen leedzem, és formába lendül.

Jót tett volna neki, de limitáltak a lehetőségeink. Balázs olyan sztárjátékos, aki mindig meg volt fizetve, nem várhattam el, hogy a két szép szememért alább adjon az igényeiből..."

Az interjúban szóba kerültek a Dárdai-fiúk is, hiszen mind a hárman a Hertha utánpótláscsapatainak kötelékébe tartoznak, a legidősebb, Palkó pedig nemrégiben pályára lépett a német U18-as válogatottban is. Dárdai újra elmondta, hogy nem akar beleszólni abba, hogy a gyerekei a magyar és a német válogatott között melyiket válasszák.

Az alma nem esett messze a fájától, Palkó a Hertha egyik nagy reménysége / berliner-zeitung.de

"Berlin az otthona, de szívesen hazajár nyaralni a Balatonra meg Pécsre, a nagypapához, felnőttként döntse el, hogy melyik válogatottba megy, ha hívják. A Szent Koronát is megmutattam neki, de nem szólok bele. Palkó egy kreatív támadó, de testben és fejben még gyerek. Marci erősebb felépítésű, védekező középpályás, csapatkapitány az U15-ben, észjátékos, stratéga a pálya közepén. A legkisebb, Bence még csak U12-es, de vagy börtönben köt ki, vagy nagy futballista lesz, olyan karakterjegyei vannak. Már most vezérfarkas, sokszor úgy kell visszafogni" - osztotta meg gondolatai a gyerekeiről a szakember.

Saját jövőjéről szólva Dárdai elmondta, hogy még legalább 6-8 évig a Herthánál tervez és bár a közelmúltban akadtak komoly fizetéssel is járó megkeresései, a legtöbb ajánlatot meg sem hallgatja. "Érdeklődtek nemrég egy igazán nagy klubtól, hogy el tudnám-e képzelni náluk... Miután a gyerekek kirepültek, ha nem égtem ki, és még kellek valakinek, akkor bármiről lehet beszélni, de egyelőre nincsenek ilyen álmaim, vágyaim.

Nem vagyok edzőzseni, mindig mindenért megdolgozom"

A Hertha ugyan a hétvégén kikapott a Mainz otthonában, de a fővárosiak így is az 5. helyen állnak a Bundesliga tabelláján, holott a keret értékét valamint a költségvetéseket összehasonlítva a német bajnokság hátsó régiójában helyezkedik el. A Hertha hétvégén a Wolfsburgot fogadja hazai pályán.

[2272562] 2017-04-22 15:30:00 Hertha Berlin - Wolfsburgx;
210225