Olasz foci

31 év és 29 trófea után véget ér a Berlusconi-éra a Milannál

  • MVB80

Hivatalossá vált, hogy egy kínai befektetőcsoport vette meg az AC Milant Silvio Berlusconitól.

Arra a februári napra még sokáig emlékezni fognak Milánóban. 1986-ot írtunk, mikor a Milan edzőtáborában leszállt Silvio Berlusconi helikoptere, és ezzel kezdetét vette a klub legsikeresebb időszaka.

Az üzletember megmentette a Milant a csődtől, és a klub, amelyik a 80-as évek elején a totóbotrány miatt kiesett a másodosztályba – majd megismételte ezt két szezonnal később –, rövid időn belül nemcsak Olaszországban, hanem Európában is meghatározó szereplő lett.

Alig két évvel Berlusconi érkezése után a Milan élen zárt a Serie A-ban, majd lendületből megnyerte az akkor még BEK néven futó sorozatot is, a döntőben 4-0-ra kitömve a román Steauát.

A következő évben a Milan a Benficát verve megvédte a címét, ez azóta sem sikerült senkinek a Bajnokok Ligájában.

Mindent összevetve a Berlusconi-éra 31 éve alatt a Milan nyolc bajnokságot, egy olasz kupát, hét olasz Szuperkupát, öt BL-t, öt európai Szuperkupát, két Világkupát és egy klubvilágbajnokságot nyert, ez annyi mint 29 trófea. Lehet szeretni vagy nem szeretni Berlusconit a politikai szerepvállalása és kétes ügyei miatt, de azt el kell ismerni, hogy ő tette naggyá a Milant.

Az elmúlt években viszont komoly mélyrepülésbe kezdett a csapat, elsősorban azért, mert Berlusconi már nem tudta finanszírozni a klubot, mivel Fininvest nevű cégére 500 millió eurós büntetést szabtak ki, így aztán maradtak a középszerű játékosok, és a gyenge eredmények.

A 2011-es bajnoki cím óta csak két olasz Szuperkupát nyert a Milan, a másodikat tavaly decemberben, öt év szünet után, amikor büntetőkkel verte a Juventust.

A főnök egyetlen alkalmat sem mulasztott el, ha a csapattal és trófeával lehetett pózolni

Az már egy ideje egyértelműnek tűnt, hogy változást csak a klub eladása hozhat, de már a Milan-drukkerek is kezdtek belefáradni abba, ahogyan a legrosszabb szappanoperákat idézve folyamatosan új határidőket emlegettek a kínai befektető hatalomátvételével kapcsolatban.

Az üzlet végül megköttetett, így a kínai Li Jung-Hung vezette Rossoneri Sport Investment Luxembourg 740 millió euróért megvette a klub 99,93 százalékát Berlusconitól.

Az új tulajdonos nem ülhet a babérjain, fontos feladatai lesznek, kezdésnek nem ártana meghosszabbítani a 18 éves szupertehetség, Gigi Donnarumma szerződését, aztán el kell dönteni, Vincenzo Montellával szeretnék-e a folytatást, majd ideje rendet vágni a csapat háza táján, mert az utóbbi években olyanok is felhúzhatták magukra a Milan-mezt, akik Van Basten vagy Sevcsenko idejében maximum a pályát locsolhatták volna.

Az ultrák egyszer már elbúcsúztatták Berlusconit, de mivel a hétvégén az Inter elleni városi rangadó következik, biztosak lehetünk benne, hogy egy újabb látványos koreográfiával mondanak majd köszönetet Berlusconinak az elmúlt 31 év sikereiért. A Milan az Inter Crotone elleni botlását kihasználva előzött, és már csak két pontra van az EL-t érő helyen álló Atalantától.

1x2    
Inter Döntetlen Milan
2.05 3.40 3.35
[2319952] 2017-04-15 12:30:00 Inter - AC Milanx;
2017-04-15;55
211987