Forma-1

Jöhet a Hamilton-Vettel csata második felvonása

Két hét szünet után vasárnap reggel a Kínai Nagydíjjal folytatódik a Forma-1-es versenynaptár.

Melbourne-ből Sanghajba tette át a székhelyét a száguldó cirkusz, vasárnap a 14. Kínai Nagydíj következik. Azt nem lehet mondani, hogy ez lenne a Forma-1 Mekkája, ám az utóbbi években már egyre komolyabb érdeklődést mutattak a kínai szurkolók és a lelátókat sem iskolásokkal kell megtölteni. A pálya egyébként elég érdekes vonalvezetésű, hiszen a célegyenes után rögtön egy 270 fokos visszafordító következik, a kanyargósabb középső rész után a harmadik szektorban pedig az egész versenynaptár egyik, hanem a leghosszabb egyenese, amit ugyancsak egy elég nehéz féktáv követ. Tavaly ezen a pályán láthattuk a legtöbb előzést, így talán reménykedhetünk benne, hogy nem ismétlődik meg a két héttel ezelőtti vonatozás. 

Az időmérőn a nagyok lekopírozták a melbourne-i sorrendet, az első két rajtkockából ismét Lewis Hamilton és Sebastian Vettel vághat neki az 56 körnek, míg őket a két finn, Valtteri Bottas és Kimi Raikkönen követi. A brit ezúttal is nagyon precíz volt egy körön, közel két tizeddel verte a német riválisát, ám a Ferrari Ausztráliában megmutatta, hogy a versenytempójuk pokolian jó. Az Albert Parkban a pályán nem tudtak egymásnak feszülni, miután az idei autókkal szinte lehetetlen előzni. Most is óriási szerepe lesz a taktikának, hiszen hiába a hosszú egyenes, mind a Mercedes, mind a Ferrari végsebessége kitűnő. A jó stratégiát azonban könnyedén átírhatja az eső, ugyanis cudar időt jósolnak, ez egyben azt is jelenti, hogy érdemes óvatosabban bánni a tétekkel, ha fogadásra adjuk a fejünket. 

A bukiknál 1.65-ös oddsal Hamilton a favorit a futamgyőzelemre, a britet Vettel követi 2.55-tel, míg Bottasra 12-szeres, Kimire pedig 15-szörös pénzt fizetnek. 

A Ferrari-Mercedes duót a Red Bull követi, pontosabban Daniel Ricciardo, Max Verstappen ugyanis nem tudott jó időmérőt produkálni a rakoncátlankodó motorja miatt, így a mezőny leghátsó feléből várhatja a vasárnapi rajtot. Ettől függetlenül érdemes lesz figyelni rá, főleg, ha leszakad az ég, hiszen emlékezhetünk rá, hogy tavaly Brazíliában minden idők egyik leglátványosabb feljövetelét produkálta a nagy esőben.

Ami a középmezőnyt illeti, az meglehetősen sűrű. A Williams tűnik a legerősebbnek, de nincs messze tőlük a Toro Rosso-Force India-Haas trió, sőt, Nico Hülkenberggel még a Renault is beleszólhat a pontszerző helyek csatájába. 

Fogadás szempontjából két H2H-ben érdemes gondolkozni. A két finn közül inkább Bottasnak érdemes bizalmat szavazni, aki egyébként komoly fenyegetést jelenthet akár Vettelre is. Kiminél valami továbbra sem klappol, Melbourne-ben is jóval lassabb volt, mint csapattársa. A másik tetszetős tipp az újonc Lance Stroll az utolsó helyről rajtoló Esteban Ocon ellen. Alapból a Williams tűnik erősebbnek, és bár Stroll nem tudja még Félipe Massa tempóját hozni, de pontokért lesz harcban, míg a szintén nem túl rutinos Ocon nem biztos, hogy odaér a mezőny végéről. Még Kevin Magnussen is jó lehet Fernando Alonso ellen, a McLaren-Honda ugyanis a leglassabbak között van a hosszú egyenesben, így nagy rejtély, hogy hol fognak tudni előzni.

hatharom.com
Bottas előrébb végez, mint Raikkönen
@ 1.60