Lóverseny

Lóvá tennénk a bukikat, nem kicsit, nagyon!

  • Cesc18

Április 8-án, a liverpooli Aintree versenypályán 170. alkalommal rendezik meg a Grand Nationalt. Íme egy kis kedvcsináló a világ legbrutálisabb lóversenyéhez, illetve némi segítség, hogy kire éri meg fogadni.

Szombaton rajtol az Egyesült Királyságban nemzeti népünnepélynek számító Grand National, amely a világ legnagyobb múltú és presztízsű akadályversenye. Egészen 1839-ig kell visszamennünk az időben az első versenyig, azóta pedig már 169-szer rendezték meg ezt a viadalt, csak a II. világháború alatti években maradt el.

Nincs ennél nagyobb sportesemény Angliában, felülmúlja a wimbledoni tenisztornát, a foci FA Kupát, de még a golfozóknál a The Open Championshipet is.

Nem csak a szigetországban, hanem szerte a világban nagy népszerűségnek örvend ez a verseny, több 100 milliós a nézettsége.

Adódik a kérdés, hogy mitől is olyan durva ez a verseny? Először is a megszokottaknál sokkal hosszabb, több, mint 4 mérföld a táv, ami nagyjából 7 kilométernek felel meg. Ez persze önmagában még nem tenné brutálissá, az igazi nehézséget a különféle akadályok jelentik, amiből összesen 30-at kell teljesíteniük a zsokéknak és lovaknak. Vannak legendás akadályok a pályán, ilyen például a "Canal Turn" névre hallgató, aminek átugrása után rögtön egy 90 fokos kanyart kell venni. Ha ez még nem lenne elegendő, a mezőny létszáma is extrém, ugyanis 40 fő vág neki a pályának. Sajnos nem ritka, hogy egy-egy ló elpusztul a verseny alatt, nem véletlenül szokták a "lógyilkos" futamként is emlegetni, és hát természetesen az állatvédő szervezeteknél is állandó célpont a Grand National. A tulajdonosok is aggódva figyelik kedvenceiket, de az Európában akadályversenyen rekordnak számító 1 millió angol font összdíjazás megéri a kockázatot.

Egészen hihetetlen győzelmek is születtek. 1967-ben éppen az említett Canal Turn utáni akadályon néhányan buktak, néhányan megtorpantak, egyetlen ló, Foinavon küzdötte át magát rajta John Buckinghammel a nyergében, majd robogott a célvonal felé a sok-sok hosszal lemaradó üldözői előtt. 100-szoros oddsal győzött, 1984-ben el is nevezték róla a 23-as akadályt. De 1956-ból olyanra is volt példa, hogy a királynő lova vezetett, ám annyira elfáradt az utolsó méterekre, hogy egy a pályára bevetülő árnyékot is át akart ugrani, a lábai szétcsúsztak és végül kikapott. Aminek már mi is szemtanúi voltunk, az a 2012-es, minden idők legszorosabb befutóját hozó Grand National. Akkor Neptune Collonges orrhosszal tudott győzni.

Reméljük sikerült kedvet csinálni ehhez a versenyhez, és hát tudjuk jól, hogy lovi mit sem ér fogadás nélkül, így némi segítséget is próbálunk nyújtani egy kis plusz izgalomhoz. Hendikep versenyről lévén szó egyes lovak plusz súlyt cipelnek, a legtöbbet a tavalyi második The Last Samurira pakolják, akit ennek ellenére a top 6 favorit között találunk. Kipróbált, tapasztalt ló ezen a versenyen, de ekkora plusz súllyal nem lesz egyszerű dolga. Jelenleg a legkevesebbet Vieux Lion Rouge győzelmére fizetik, ám ez is 11-szeres pénzt jelent. David Pipe 8 évese remekül hangolt, hiszen a tavaly elért hetedik helye óta két futamot nyert, köztük a Grand National Trial Handicap-et. Baráti a súly is, amit cipelnie kell, így érthető, hogy a fogadók körében az egyik legnépszerűbb választás. Mi azonban inkább Definitly Rednek szavaznánk bizalmat, aki március elején 14 hosszal verte The Last Samurit. Nála, ami rizikó faktor, az a táv, hiszen először indul a GN-en. A másik választottunk Saphir Du Rheu, aki szintén újonc, ám a mezőnyben az egyik legkomolyabb eredménysorral bír. 

De érdemes lesz figyelni More Of Thatre, Cause Of Causes-ra, One For Arthurra, az outsiderek közül pedig Saint Are-ra és Drop Out Joe-ra. Illetve kíváncsian várjuk, hogy mire lesz képes a 2014-es Cheltenham Gold Cup győztes Lord Windermere.

hatharom.com
Definitly Red vagy Saphir Du Rheu nyeri a versenyt
Odds: 12.00 és 21.00
Tipperősség: 1/10

Ne keseredjünk el, ha nem sikerül eltalálni a győztest, hiszen létezik olyan fogadó, név szerint George Atkinson, aki 1940 óta minden Grand Nationalen megtette tétjét a győztesre, de egyetlen alkalommal sem sikerült még eltalálnia a bajnokot...