Angol foci

Bocsánatot kért a bíró, aki elvette a gólt, mert nem tudta jól a szabályt

  • MVB80

Keith Stroud komoly hibát követett el a Newcastle-Burton angol másodosztályú bajnokin.

Kísérleti jelleggel már tesztelik a régóta követelt videobírós rendszert, emlékezhetünk, a francia-spanyol felkészülési meccsen hogyan változtatta meg a pályán történteket az utólagos elemzés, Griezmanntól elvettek egy gólt, a spanyolok viszont kaptak egyet, így lett 1-1 helyett 0-2 a vége.

Persze nem mi lennénk, ha nem kezdenénk ilyenkor is vitázni arról, hogy használ-e a futballnak, ha fél percekre megáll a játék, és minden visszanézhető vitatott esetet lecsekkolnak a monitor előtt ülő sporik is.

Mi most nem szeretnénk állást foglalni a témában, inkább csak bemutatunk egy olyan esetet, ami a maga nemében kuriózumnak számít.

Az angol másodosztályban a Newcastle a Burtont fogadta a hétközi fordulóban, és a 29. percben Keith Stroud játékvezető büntetőt ítélt a hazaiak javára, amikor Dwight Gayle a földre került, miután ütközött Tom Flanagannel.

Egy ilyen hiba akár óvási alapot is jelenthet

Matt Ritchie be is gurította a labdát a bal sarokba, aztán már a társakkal ünnepelt, amikor Stroud sípolt, és a Newcastle-játékosok reklamálása közepette jelezte, kifelé jár szabadrúgás, mivel a hazaiaktól Gayle a lövés előtt befutott a 16-oson belülre.

Pedig ilyen esetekre a szabály azt írja elő, hogy meg kell ismételtetni a büntetőt, műhibának számít, hogy helyette szabadrúgást ítélt.

00:40-től látható a jelenet:

A Newcastle végül Ritchie látványos góljával 1-0-ra megnyerte a meccset, és így hat fordulóval a bajnokság vége előtt tíz pont az előnye a harmadik Huddersfield előtt, vagyis gyakorlatilag borítékolható a feljutása.

A meccs után Rafa Benítez, a Newcastle edzője nem akart kitérni a büntetőre, csak annyit jegyzett meg, beszélt az esetről a bíróval.

A Burtont irányító Nigel Clough azt nyilatkozta, hogy szerinte Stroudnak nem kellett volna büntetőt ítélnie Gayle és Flanagan ütközésénél, majd hozzátette, örül, hogy nem a büntetőn múlt a meccs sorsa, mert az mindkét csapatnak rossz szájízt okozott volna.

A Profi Bírók Testülete az eset után kiadott egy közleményt, amiben elismerték, hogy Stroud rosszul alkalmazta a szabályt, és megjegyezték, hogy a bíró utólag elnézést kér a hibájáért.

Aminek persze nagyjából annyi haszna van már ilyenkor, mint amikor egy vasúti kereszteződésben a vonat távozása után engedik le a sorompót.

A hiba mindenesetre nem marad következmények nélkül, Stroudot levették a hétvégi Gillingham-Millwall harmadosztályú meccsről, de a két asszisztense és a negyedik játékvezető, Tony Harrington sem kap feladatot a következő fordulóban. Legalább lesz idejük átnézni újra a szabálykönyvet.

1x2    
Sheffield Wednesday Döntetlen Newcastle
2.90 3.05 2.30
2017-04-08;48
209821