FIFA

Lionel Messi összeesküvés áldozata lett?

  • ivan

Áll a bál Lionel Messi négymeccses eltiltása miatt, az argentin szurkolók és a spanyol média egy része pedig máris konspirációs elméleteket gyártott a FIFA szigorú ítélete kapcsán.

A Mundo Deportivo szerda reggeli címlapja

Mint ismert, a Chile elleni vb-selejtezőn tanúsított magatartása miatt az argentin válogatott kapitányát a nemzetközi labdarúgó-szövetség négy vb-selejtezőről elmeszelte. Abban azért van valami, hogy a FIFA részéről nem volt túl korrekt, hogy a fegyelmi bizottság döntését a Bolívia elleni mérkőzés előtt néhány órával tette közzé és emelte hatályba. Argentína így Messi nélkül volt kénytelen kiállni a rendkívül nehéznek ígérkező selejtezőre, és a La Paz-i magaslat meg is tréfálta az Albicelestét, amely 2-0-ra kikapott és visszacsúszott a dél-amerikai selejtezőcsoport 5. helyére. Az argentin válogatott így meglehetősen nehéz helyzetbe került, és még az is elképzelhető, hogy nem tudja kvalifikálni magát a 2018-as oroszországi világbajnokságra.

Ezért büntetik Messit?

A világ egyik legjobb és legnépszerűbb futballistájáról lévén szó, természetesen a szurkolók körében óriási indulatokat váltott ki a FIFA keddi döntése. A Messivel kevésbé szimpatizálók szerint most bebizonyosodott, hogy a Bolha nem az a jó fiú, akinek gyakran beállítja a média és kijárt már neki egy ilyen regula, míg mások különféle összeesküvés-elméleteket gyártanak.

Egyes vélemények szerint a mostani négymeccses eltiltást amiatt kapta a nyakába Messi, mert legutóbb bojkottálta a FIFA aranylabda-gáláját, ahol Cristiano Ronaldo negyedik alkalommal nyerte el az aranygömböt.

Argentínában és Dél-Amerikában tartja magát az a vélekedés is, hogy Messivel és az Albicelestével nem lehetett volna ilyen csúnyán elbánni, ha az argentin szövetséget még mindig a 2014-ben elhunyt Julio Grodona vezetné, aki a FIFA-n belül is meghatározó személyiségnek számított és irányítása alatt a szervezet stabilan és erősen működött. Tény, hogy az argentin szövetség (AFA) Grodona halála után sokat vesztett erejéből, sorozatos botrányok jellemezték működését, 2016-ban a FIFA vizsgálatot is indított ellene korrupció és egyéb vesztegetési ügyek miatt, vagyis az AFA jelenleg nem tartozik a nemzetközi szövetség kedvenc tagjai közé.

Maradona zöld utat adott az eltiltásnak?

Az argentinok élő legendája, Diego Armando Maradona a FIFA nagyköveteként nem próbálta megakadályozni honfitársa büntetését, sőt, támogatta az eltiltást. Legalábbis ezt állítja egy argentin újságíró, Gonza Stupenego, aki egy FIFA-nál dolgozó forrására hivatkozva írta ezt Twitter-oldalára.

A Barcelona kiáll Messi mellett

Messi klubja, az FC Barcelona az eltiltás tényének bejelentése után nem sokkal közleményt adott ki, amelyben felháborodásának hangot adva kritizálta a FIFA eljárását. A katalánok szerint a büntetés mértéke és Messi cselekedete egyáltalán nincs arányban és az eltiltás mértéke erősen túlzó. Emellett a Barcelona támogatásáról biztosította Messit, aki  "hozzáállásával és viselkedésével a pályán és azon kívül is példaértékű lehet mindenki számára".

A spanyol sajtó néhány prominens képviselője is kiemelten foglalkozott szerda reggel Messi eltiltásával, a Sport és a Mundo Deportivo is címlapon hozta a sztorit, előbbi "Vendetta" (vérbosszú) címmel, utóbbi "Botrány" felkiáltással jelent meg.

Argentína az elmúlt három évben három fontos címet is elbukott, a 2014-es világbajnoki finálé mellett a legutóbbi két Copa América-döntőt is elveszítette, ráadásul különösen fájó lehet a gauchóknak, hogy egyszer hosszabbításban, kétszer pedig büntetőrúgások után maradt alul.

Az Albiceleste 14 forduló után csak az ötödik helyen áll a dél-amerikai selejtezőben, amelyben Uruguay, Venezuela és Peru ellen nem számolhat majd Messivel. A Bolha az utolsó fordulóban térhet vissza, amikor Argentína egyik közvetlen riválisához, Ecuadorhoz látogat.

186573