E-sport

Élet az alapszakasz után

  • Thanatos

Hamarosan mindkét régióban lezárul az alapszakasz, így megkezdődhet a rájátszás. A hogyan továbbról Thanatos világosít fel minket.

Az Európa és Észak-Amerika legjobb League of Legends csapatait felvonultató League Championship Series (LCS) liga már több, mint 9 héttel ezelőtt vette kezdetét. Akik követték az eseményeket, már könnyedén hozzászokhattak a csütörtöktől vasárnapig zajló folyamatos mérkőzésáradathoz, amely most megváltozik, ugyanis a Spring Split (Tavaszi Évad) záró szakaszához érkezik. De milyen változtatások jönnek a menetrendben és egyáltalán miért folyik a küzdelem az elkövetkezendő hónapban? Ezeket a kérdéseket válaszoljuk most meg, hogy mindenki számára tiszta legyen, mire is számíthat a közeljövőben.

Jelen pillanatban az EU LCS még alapszakaszának záró hete előtt áll, ám az NA LCS már múlt héten befejezte azt. Ilyenkor két dolog eldöntése van hátra: a rájátszásba bejutott társaságok végső sorrendje, illetve az utolsó két helyen végzett társaság egy külön torna keretében kell, hogy megvédje LCS pozícióját, különben kiesik onnan.

A rájátszás formátuma egészen egyszerűnek mondható: az alapszakasz első két helyezettje egyből az elődöntőben kezd, míg a másik bejutott 4 csapat előtte még összecsap a negyeddöntőben. Egyszerű, egyenes kiesés rendszerben zajlik minden, alsó és felső ággal. Az összes forduló BO5-ös szériák keretében megy le, tehát 3 győzelemig tart minden összecsapás. Az első 4 helyezett sorrendje eldől (van bronzmérkőzés is), amely nem véletlen: a Tavaszi Évad során elért eredmény jelentős mértékben befolyásolja a részvételi esélyeket az év végén zajló Worlds eseményre, azaz a LoL-világbajnokságra. Nem véletlen, hogy apait-anyait beleadnak majd a társaságok, hiszen a presztízs kérdés mellett, óriási előnyt jelenthet a vb-kvalifikációra a mostani szereplés.

A 2014-es NA LCS rájátszás menete - Fotó: paravine.com

Külön érdekesség, hogy a Tavaszi Évad győztese kvalifikálja magát a Mid-Season Invitational (MSI) bajnokságra, amely a szezon közepi, hivatalos, nemzetközi torna, amely során a világ összes régiója összeméri erejét. Afféle év közepi, kis világbajnokság a Tavaszi és Nyári Évad között. Természetesen egy későbbi cikkben kifejtésre kerül majd ez a torna is, ám addig legyen elég az, hogy szintén nagy jelentőséggel bír nem csak a résztvevő csapatok, de a képviselt régiók számára is.

Az alapszakasz utáni másik fontos esemény a Promotion Tournament. Ekkor lehetősége van az LCS alatti liga (Challenger Series, CS) legjobbjainak megmérkőzni az LCS két leggyengébb csapatával, hogy feljuthassanak az igazi nagyágyúk közé. Az időpontja változó, hiszen Észak-Amerika letudja ezt a héten, míg Európa majd csak a jövő héten kerít rá sort. Röviden annyi a torna lényege, hogy a 4 csapat BO5-ös szériák keretében megmérkőzik egymással. Aki két győzelmet szerez: bejutott az LCS-be, míg aki két vereséget, a CS keretein belül folytatja pályafutását. Ugyan lehetnek előítéleteink a gyengébb ligából érkező társaságokkal kapcsolatban – ráadásul teljesen jogosan – ám nem egyszer előfordult már, hogy feljutottak olyan társaságok, akikre nem is gondolt volna az ember. Ilyen például az EU LCS-ben a Misfits, aki a bőven benne van az élmezőnyben, pedig az előző szezon végén jutott fel.

Fotó: lolesports.com

Remélhetőleg ez a rövid összefoglaló valamelyest segíti a boldogulást az elkövetkezendő időszakban, hiszen a Spring Split legizgalmasabb része még csak most kezdődik, így hiba lenne lemaradni a lényegről!

A pontos menetrendért érdemes szétnézni a lolesports.com oldalon, a hazai közvetítést bonyolító stáb Facebook oldalán, vagy egyszerűen csak időről időre olvasni rovatunkat.