Nemzetközi foci

Vajon focizni akarnak, vagy csak túl lenni rajta?

Nem csak a holland-olasz meccsre érdemes figyelni, mivel Párizsban a spanyolok próbálják folytatni az utóbbi évek jó sorozatát.

Ha azt írjuk, hogy a világranglista hatodik helyezettje fogadja a tizediket kedd este, talán nem tűnik elsőre olyan hívogatónak a párosítás, de ha eláruljuk, hogy Franciaország válogatottja Spanyolországot látja vendégül, máris izgalmasabb a helyzet.

1x2    
Franciaország Döntetlen Spanyolország
2.35 3.05 3.05

Persze az elmúlt évek tendenciáit látva nem mindig érdemes rápörögni a felkészülési meccsekre, mivel a játékosok lélekben ilyenkor már a klubjukban rájuk váró feladatokra koncentrálnak.

Ettől még kerekedhet jó meccs a francia-spanyolból, de a vendégeknél arra lehet számítani, hogy Julen Lopetegui nem a legerősebb kezdőt pakolja majd fel a pályára, Gerard Piqué és Diego Costa például szinte biztosan kimarad.

Rájuk vár a feladat, hogy bevegyék Párizst

Azért így sem lesz gyenge a spanyol kezdő, a Marca szerint David de Gea előtt Cesar Azpilicueta, Sergio Ramos, Javi Martínez és Jordi Alba alkothatja a védelmet, a középpályán Sergio Busquets és Koke feladata lesz a labdák megszerzése, az előkészítés Iscóra, valamint David Silvára vár majd, a befejezés pedig Pedróra és Álvaro Moratára.

A franciáknál még mindig Kylian Mbappe szolgáltatja a témát, a Monaco 18 éves ifjonca 1955 óta a legfiatalabb debütáns volt a válogatottban, és a spanyolok ellen lehet először kezdő.

A fél Európa által körüludvarolt csatárt összehozták már a MU-val és a Real Madriddal is, de a korábbi világ- és Európa-bajnok Robert Pires azt tanácsolta neki, akkor tenné jól, ha még maradna pár szezont a Monacónál.

A franciáknak egyébként nagyon fiatal csapatuk van, a várható kezdőcsapatból Ousmane Dembele 19,  Adrien Rabiot és Thomas Lemar 21, Samuel Umtiti 23, Layvin Kurzawa 24 éves, de a Luxemburg elleni vb-selejtezőn pályára lépők közül  Djibril Sidibe (24) és Benjamin Mendy (22) is messze van még a pályafutása végétől.

A két csapatnak ez lesz a 35. összecsapása, az elsőt még 1922-ben játszották, és 4-0-ra győztek a spanyolok Bordeaux-ban. A spanyolok összesítésben 15-12-re vezetnek, de az utolsó randevúról a franciáknak lehetnek szebb emlékeik, akik 2014 szeptemberében 1-0-ra győztek Loic Rémy góljával.

Ahogy a kedd este másik prémium meccse, a holland-olasz esetében, úgy a franciák és a spanyolok közös történelmének is számos emlékezetes fejezete van, 1984-ben például Eb-döntőt játszottak a felek, és Arconadának valószínűleg ma is sírásra görbül a szája, ha eszébe jut, hogy potyázta be Platini szabadrúgását.

1996-ban Djorkaeff és Caminero góljaival alakult ki az 1-1-es végeredmény az angliai Eb csoportmeccsén, majd négy évvel később a negyeddöntőben akadtak össze, Djorkaeff akkor is betalált, Zidane pedig hozzátett egy gyönyörű szabadrúgást, így 2-1-gyel a gallok mentek tovább.

2006-ban a vébé nyolcaddöntőjében hiába vezettek Villa büntetőjével a spanyolok, a franciák Ludas Matyi-módra háromszor adták ezt vissza, a kegyelemdöfést Zidane adta meg a 92. percben.

Azóta viszont hat meccsből négyet a spanyolok nyertek, 2013-ban például Pedro góljával húzták be idegenben a vb-selejtezőt, szóval a közelmúlt alapján önbizalommal telve várhatják a párizsi rangadót.

[2423671] 2017-03-28 21:00:00 Franciaország - Spanyolországx;