Nemzetközi foci

Hol tart Neymar Messihez és Ronaldóhoz képest?

A Barcelona brazil klasszisa félelmetes számokat hozott össze 25 éves korára, de a válogatottal még nem sikerült neki az igazán nagy áttörés.

Nézi az ember a Barcelona meccseit, és olyan érzése van, mintha Neymar Messiékkel egyidős lenne, hiszen olyan régóta figyelhetjük, ahogyan próbálja átverni az ellenfeleket. Pedig Messi négy és fél évvel idősebb Neymarnál, aki csak most lett 25.

A negyedszázados jubileum adta az apropót, hogy a statisztikákkal foglalkozó Squawka nevű oldal összehasonlítsa, hol tart Neymar ennyi idősen a közelmúlt és a jelen sztárjaihoz hasonlóan.

Kezdésnek elég annyi, hogy Neymar 501 tétmérkőzésen lépett pályára, ami elképesztően magas szám, sok harmincas futballista csak távolról szemléli ezt a mérföldkövet.

A brazilok kedvence az 501 meccsén 304 gólt lőtt, és fiatal kora ellenére tekintélyes eredménylistával rendelkezik: a Santosszal nyert három paulista bajnoki címet, egy brazil kupát, egy Libertadores Kupát, egy dél-amerikai Szuperkupát (Recopa), a Barcával két bajnokságot, két Király kupát, két spanyol és egy európai Szuperkupát, valamint egy Bajnokok Ligáját és egy klubvilágbajnokságot.

Ehhez jönnek még a brazil csapattal nyert címek, az olimpiai arany, a Konföderációs Kupa, valamint a dél-amerikai U20-as diadal, úgyhogy ha a hátralévő éveiben semmi nem kerülne a vitrinbe, akkor is imponáló lenne ez a felsorolás.

Neymar barátja és csapattársa, Lionel Messi a 2011-2012-es idényben töltötte be a huszonötöt, akkor 422 meccsnél és 295 gólnál tartott, és volt már öt bajnoki címe, két kupagyőzelme, öt spanyol és két európai Szuperkupája, három BL- és két klubvilágbajnokság-sikere.

Messi és Neymar, ami közös bennük: a válogatottal még hiányzik az igazán nagy siker

Messi 25 évesen éppen túl volt egy egészen brutális, 73 gólos szezonon, és úton volt a negyedik Aranylabdája felé, egyértelműen a világ legjobb játékosa volt.

Cristiano Ronaldónak 459 meccse és 189 gólja volt 2010 februárjában, amikor betöltötte a huszonötöt. Ez volt az első szezonja a Realban, amit végül minden sorozatot összevetve 33 góllal zárt, azóta ennél már öt alkalommal is többet szerzett csak a bajnokságot számolva. Ronaldo akkoriban háromszoros angol bajnoknak, FA Kupa, klubvébé- és BL-győztesnek mondhatta magát, de a MU-val nyert két Ligakupát és három angol Szuperkupát is.

Azóta mind a válogatottal, mind a Reallal megszedte magát, és a gólok terén is nagyon belehúzott, legalábbis feltűnő, hogy Neymar száz góllal jobban áll most, mint az akkori Ronaldo.

Neymarhoz hasonlóan tiniként robbant be a nemzetközi futballba Wayne Rooney, aki 19 évesen már húzóembere volt az angol válogatottnak a 2004-es Eb-n. Rooney a meccsek terén csak kicsivel (482), a gólokat tekintve jócskán el volt maradva (197) Neymarhoz képest. A MU-val ugyan ő is részese volt három bajnoki címnek, nyert BL-ből és klubvébéből egyet-egyet, Ligakupából hármat, de ez elég szerény Neymar eredménysorához képest, amiben persze az is szerepet játszik, hogy az angol válogatottnak jó ideje csak a lúzer szerep jut.

A Bayern francia szélsője, Franck Ribéry 2008 áprilisában lett 25, addig 208 meccset játszott le, ezeken egy híján 50 gólt szerzett. Ribérynek a 2007-2008 volt az első idénye a münchenieknél, és bár azóta begyűjtött hat német aranyat, öt kupát, nyert BL-t, európai Szuperkupát, valamint klubvébét is, de 25 évesen még csak egy török kupasikert, valamint a Marseille-jel egy Ligue 1 ezüstöt, a válogatottal pedig egy vb-második helyet tudott felmutatni.

A Bayern másik sérülékeny klasszisa, Arjen Robben 25 évesen még a Real Madridban szerepelt, így a mostani összehasonlításba nem tudjuk beszámolni a Bayernnel azóta elért sikereit, pedig volt bőven (öt bajnokság, négy kupa, BL, európai Szuperkupa, klubvébé).

Robben 358 meccsnél és 80 gólnál járt 25 évesen, holland, spanyol és kétszeres angol bajnoknak mondhatta magát, a Chelsea-vel behúzott két Ligakupát, egy FA Kupát és egy Szuperkupát, utóbbiból Hollandiában is begyűjtött egyet a PSV-vel. Robben 25 évesen is a legnagyobb klasszisok közé tartozott, de a nemzetközi trófeák hiányoztak akkoriban a pályafutásából.

Legendák lettek a Bayernben

Ronaldinho március 21-én ünnepelte 37. születésnapját, és őt ismerve az ünneplésbe bele is adott mindent, 25 évesen viszont még a futball megelőzte a fontossági listán a bulit. 2005-ben még Ronaldinho volt a Barcelona központi figurája, és nemcsak a góljaival vagy a váratlan megoldásaival varázsolt, hanem azzal is, hogy visszahozta az őszinte focit, emlékezhetünk, ahogy folyton mosolygott a pályán.

Bár a számai elmaradnak Neymarétól (417 meccs, 155 gól), de azért volt Rio Grande de Sul állam bajnoka a Grémióval, spanyol aranyérmes a Barcával, ráadásul a brazil válogatottal is horogra akadt egy U17-es vb-arany, egy felnőtt világbajnoki cím és egy Copa América-győzelem.

Aztán még a 26. szülinapja előtt BL- és Konfoderációs Kupa-győztesnek, spanyol bajnoknak, valamint Aranylabdásnak mondhatta magát, szóval egyértelműen ekkor volt a csúcson, és jobban kiemelkedett a mezőnyből, mint most Neymar, akit általában Messi és Ronaldo mellett emlegetnek.

Thierry Henryt jelenleg Arsene Wenger lehetséges utódjának tartják, de 2002-ben még a pályán futkorászott, az Arsenal ellenfeleinek nagy bánatára.

Henry 25 évesen (420 meccsel és 168 góllal a háta mögött) már francia és angol bajnoki címmel is rendelkezett, az Arsenallal egy FA Kupát is bezsákolt, de igazán nagyot nem ez szólt, hanem az, hogy a francia válogatottal a vébét és az Eb-t is megnyerte, ráadásul nem farvizesként, mert mindkét tornán három-három gólt szerzett.

Úgyhogy, ha nem is volt kidekorálva klubszinten, a két válogatott arany miatt irigykedhet rá Neymar, akinek persze lesz még esélye próbálkozni vébén és Copa Américán egyaránt.