Darts

Világrekord Van Gerwentől, megvan a két kieső

A rutinos rókák estéje volt a manchesteri PL-forduló, Phil Taylor, Raymond van Barneveld és Gary Anderson is győzelemmel zárta a játéknapot. Jelle Klaasen és Kim Huybrechts kiesett, Michael van Gerwen pedig előbb megdöntötte Phil Taylor megdönthetetlennek hitt rekordját, majd nem sokkal később elvesztette veretlenségét.

Miután Michael van Gerwen sérülés miatt a két héttel ezelőtti játéknapot kihagyta, így a manchesteri fordulóban a regnáló világbajnok két alkalommal is színpadra lépett. A csütörtök este nyitómeccsén a világelső holland az ellen a James Wade ellen állt a tábla elé, aki a fordulót megelőzően a 3. helyen állt a tabellán, nem mellesleg neki sikerült utoljára tv-s meccsen legyűrnie MvG-t.

Szeretsz a statisztikák között böngészni? Akkor irány a PDC Hungarian Fan Club Facebook-oldala!

Nem kezdtek valami nagy tempóban a játékosok, Gerwen simán hozta az első leget, majd a másodikban hátsó pályáról négy nyilat is elpuskázott kiszállóra, így az angol hozni tudta a saját kezdését. Ezt követően viszont egy 11 nyilassal került ismét előnybe a holland, amire Wade egy 13 nyilas leggel válaszolt, így 4 parti után 2-2 volt az állás. Hullámzó játékot láthattunk, majd 4-4 után MvG begyújtotta a rakétákat, hat tökéletes dart után egy négykörössel lebrékelte Wade-et, így kezdhetett a győzelemért. Bár az angolnak volt lehetősége visszavenni a leget, elrontotta a nagy bullt, így Gerwen egy 120-as kiszállóval 7-4-re megnyerte a meccset. Mindkét játékos 100 pont feletti átlaggal  zárt, a 11 leg alatt pedig 10 darab 180-as dobást is összehoztak a felek.

Michael van Gerwen ezzel a győzelmével megdöntötte Phil Taylor rekordját és 44 televíziós mérkőzésen át őrizte meg veretlenségét.

A második találkozón Kim Huybrechts és Gary Anderson lépett színpadra. A belga számára élet-halál kérdés volt a győzelem megszerzése, hiszen ellenkező esetben az utolsó forduló eredményétől függetlenül búcsút inthetett a Premier League idei kiírásának. Mindketten egy-egy maximummal kezdték a meccset, majd Anderson egy négykörössel rögtön brékelni tudott, amire a belga szintén hajított egy négyköröst hátulról és egalizált. Záporoztak a triplák mindkét fél részéről, a kétszeres világbajnok újabb 12 nyilassal került előnybe, majd ezúttal már első pályáról is behúzta a leget, így pillanatok alatt meglépett 3-1-re. Bár az 5. legben Anderson besült a dupláknál, ezt leszámítva végig magabiztosan és pontosan játszott, három 100 feletti kiszállót is összehozott, így végül tükörsima, 7-2-es győzelmet aratott. Huybrechts számára ezzel a vereséggel véget ért a Premier League, a jövő heti fordulóban már csak a becsületéért játszhat.

Taylor sokakat meglepett Wright felett aratott győzelmével

Harmadik párosként Phil Taylor és Peter Wright állt a dobóvonal elé. Taylor a 7. helyről és nem túl jó formában, míg Snakebite önbizalomtól duzzadva és a tabella elejéről várhatta az összecsapást. Ehhez képest a skót pocsékul kezdett, Taylor rögtön ellopta tőle a kezdés jogát, majd egy 112-es kiszállóval a sajátját is besöpörte, így hamar meglépett 2-0-ra. Wright azonban gyorsan magához tért, folyamatosan szorongatta a 16-szoros világbajnokot, majd egy 11 nyilas leggel 3-3-ra alakította az eredményt. Taylor viszont nem tört meg, rögtön brékelni tudott, majd drámai kiszállócsata után visszaállította a kétleges különbséget (5-3). Peter Wrightot teljesen megfogta az elvesztett parti, a 9. legben öt sikertelen nyilat is elszórt a duplára, Taylor pedig köszönte szépen és kihasználta a lehetőséget. Mikor már úgy tűnt, hogy a The Power simán behúzza a meccset, Wright egy 156-as kiszállóval belekapaszkodott az utolsó szalmaszálba és felzárkózott 6-5-re. Az utolsó legben azonban Taylor állhatott oda először dobni és egy 62-es kiszállóval meg is nyerte kezdését, így 7-5-ös győzelmet aratott az előzetesen esélyesebbnek tartott skót ellenfelével szemben. Bár a két játékos egymás elleni mérlegét az angol legenda vezeti, a Premier League-ben először tudta legyőzni Wrightot.

Klaasen nem élte túl az alapszakasz első körét

Taylor után egykori mentoráltja, a kétszeres világbajnok Adrian Lewis mérkőzött meg Jelle Klaasennel. A hollandok kiválósága Huybrechts-hez hasonlóan győzelmi kényszerben volt, hiszen egy vereség számára is a verseny végét jelentette volna, ehhez képest rögtön elbukta a kezdését, miután Lewisnak egy hatkörös is elegendő volt a brékhez. Meglepően alacsony színvonalat hozott az első pár leg, de inkább Klaasen volt, aki lehúzta a szintjére az álmoskásan játszó Lewist. Ugyan 5-5-nél némi izgalmat csempésztek a meccsbe a felek, de a Kobra ezen az estén messze alulmúlta önmagát, így Lewis végül úgy tudott 7-5-ös győzelmet aratni, hogy mindössze 84.39 pontos átlaggal zárta a találkozót.

Az est leginkább várt rangadóján a két holland géniusz, Raymond van Barneveld és Michael van Gerwen feszült egymásnak.Amilyen gyenge volt az előző ütközet színvonala, olyan parádésan meccset vívott a két világbajnok.
PDC Hungarian Fan Club

Barney kapta el jobban a fonalat, miután hozta saját legjét, elvette MvG-ét is, majd a következő partiban rádobhatott a 9 nyilasra is - igaz, végül "csak" 13 nyíllal tudta befejezni. Pillanatok alatt 3-0-ra meglépett Barneveld, aki a közönség támogatását is élvezve, ihletett formában dobált. Csakhogy MvG is összerántotta magát és őrült tempót kezdett el diktálni, majd miután nem rontott a dupláknál sem, 4-3-nál már nála volt az előny. A fordulatok viszont nem fogytak el, ismét Barney percei következtek és akárcsak a meccs elején, ezúttal is zsinórban 3 leget nyert meg, sőt. 6-4-es vezetésénél egy meccsnyilat is eldobhatott. Az utolsó leget MvG kezdhette, de nem dobott jól, ezt pedig Barneveld megbüntette és végül 7-5-re legyőzte honfitársát, megszakítva annak 44 mérkőzés óta tartó rekordját.

Barneveld egy hét leforgása alatt legyőzte az elmúlt két év világbajnokát és sikerével fellépett a tabella 3. helyére. 
Darts Premier League, 8. forduló (Manchester)
Michael van Gerwen - James Wade 7-4
Gary Anderson - Kim Huybrechts 7-2
Phil Taylor - Peter Wright 7-5
Adrian Lewis - Jelle Klaasen 7-5
Raymond van Barneveld - Michael van Gerwen 7-5

Kattints a képre a játékért!