Nemzetközi foci

Milyen lenne a focivébé Argentína nélkül?

  • MVB80

Dél-Amerikában is folytatódnak a vb-selejtezők, Messiék Chilével, a brazilok Uruguayjal játszanak.

Hat forduló van már csak hátra a dél-amerikai vb-selejtezőkből, úgyhogy mostantól hatványozottan fontos minden egyes pont és gól. A tíz csapatból négyen jutnak ki egyenes ágon az oroszországi vébére, az ötödik pedig interkontinentális pótselejtezőre kényszerül Óceánia legjobbjával.

Ha most érne véget a selejtező, akkor Brazília, Uruguay, Ecuador és Chile lenne a négy szerencsés, Argentína csak pótjeggyel kerülhetne Oroszországba, Kolumbia és Paraguay viszont még úgy sem.

A mostani forduló két hatalmas rangadót szabadít ránk, Argentína bosszúra éhesen fogadja azt a Chilét, amely egymás után két Copa América-döntőt nyert meg ellene büntetőkkel, a kétszeres világbajnok Uruguay pedig a hárommal több vb-sikert számláló Brazíliára feni a fogát.

Lionel Messi és társai úgy mennek neki a chileiek elleni csatának, hogy csak egy pont a hátrányuk a rivális mögött, vagyis egy győzelem egyben helycserét is eredményezne.

1x2    
Argentína Döntetlen Chile
1.45 4.10 6.80

Az argentinok nehéz helyzetbe hozták magukat azzal, hogy az utolsó öt körben csak egy győzelmet arattak, pontokat veszítettek például Peru és Venezuela ellen is, pedig egyik válogatott sem tartozik a kontinens félelmetes ellenfelei közé.

A mostani rangadón mindkét csapatban lesznek fontos hiányzók, a chileieknél Marcelo Diaz és az eltiltott Arturo Vidal sem játszhat, míg az argentinoknál Ramiro Funes Mori nem bevethető, Paulo Dybala játéka pedig egyelőre kérdéses, ha nem vállalja, akkor Sergio Agüero kerül a kezdőbe, vagyis gyengülni így sem fog a csapat.

Messi és Mascherano a Barcelona után most a válogatott sikeréért hajt

Chile egyébként szívesen látott vendég Argentínában, ahol csak két döntetlent tudott összekaparni, az összes többi vb-selejtezőt elbukta. Viszont ha most a La Roja pontot tudna szerezni a Monumental-stadionban, azzal komoly bajba sodorná az argentinokat, akik négy nappal később Bolíviába látogatnak, márpedig La Pazban a magaslati levegőn mindig megszenvednek az ellenfelek.

Vészmadárkodni nem akarunk, úgyhogy csak a tények rögzítése miatt írjuk le az infót: Argentína utoljára 1970-ben maradt le világbajnokságról.

A másik kiemelt találkozón Uruguay hibátlan hazai mérlegét igyekszik megőrizni, a mostani sorozatban ugyanis hatból hatszor kíméletlen házigazda volt, és ötször le is nullázta az aktuális ellenfelet. A celeste kapusa, Fernando Muslera eltiltás miatt nem játszhat, de ami ennél is nagyobb csapás, hogy a gólrekorder Luis Suárez sem lehet ott a pályán.

1x2    
Uruguay Döntetlen Brazília
3.15 3.25 2.20

A brazilok megtáltosodtak, mióta Tite lett a szövetségi kapitány, az új vezérrel hatból hatot nyert a selecao, és ha Montevideóban is sikerrel jár, akkor nagyon már nem kell izgulnia a vb-részvétel miatt. A braziloknál az utolsó hat vb-selejtezőn öt gólt szerző csodagyerek, Gabriel Jesus a nagy hiányzó, de az ő pótlását könnyebb megoldani, mert Neymar mellett Roberto Firmino vagy Philippe Coutinho is csatasorba állítható.

A két nagy meccs mellett a többi párosítás eltörpül, de azért álljon itt, hogy a harmadik helyezett Ecuador úgy utazik Paraguayba, hogy zsinórban hétszer zakózott, ha Asunciónban kellett pályára lépnie. Kolumbiának kötelező a győzelem Bolívia ellen, ugyanakkor nyolc játékosnak, köztük Juan Cuadradónak és James Rodrígueznek is óvatosan kell közlekednie a pályán, mert ha besárgulnak, nem lehetnek ott az Ecuador elleni találkozón.

Peru öt pontra van az ötödik helytől, de javíthat a helyzetén ha legyőzi a kontinens törpéjét, Venezuelát, amely ebben a párosításban hagyományosan erős hazai pályán – legalábbis 1997 óta nem kapott ki.