Nemzetközi foci

Messi meglepő ellenfelet kapott, Cavani rosszul járt

Két Barcelona-játéjos vív nagy harcot a gólkirályi címért Spanyolországban, az európai Aranycipőért pedig Portugáliából kapott nagy ellenfelet Lionel Messi.

A bajnoki címért még kaparnia kell a Barcelonának, ugyanakkor nagy a valószínűsége, hogy a gólkirályi cím a klub egyik sztárjához kerül. 28 forduló után Lionel Messi áll az élen 25 góljával, őt néggyel lemaradva követi Luis Suárez, a címvédő, aki tavaly 40 találattal végzett az élen.

A két barcás mögött Cristiano Ronaldo következik a sorban, aki 19-szer szomorította az ellenfeleket eddig. A Real portugál vezére, aki jelenleg a magyar válogatott ellen készül, az előző idényben 35 góllal lett második Suárez mögött, és elég magasra tette a lécet önmaga számára, mert amióta Madridba igazolt, egy 26 gólos szezon volt a legszerényebb termése.

Figyelj, Luis, mit szólnál, ha ezt most elvinném én, ha már tavaly te nyertél?

Mivel 11 meccse van még a Realnak, most is túlszárnyalhatja ezt a határt, de ahhoz nagyon bele kell húznia, hogy 30 fölé jusson, pedig volt három bajnokság is, amikor a 40 sem jeletett gondot neki (40, 46, 48).

A tavalyi élmezőny tagjai közül Karim Benzema és Neymar is jelentősen visszaesett, mindketten 24 góllal zártak, idén viszont a Real francia csatára és a Barca brazil cselgépe is 8-nál tart.

A negyedik helyen jelenleg a Celta játékosa, Iago Aspas áll, aki így elmondhatja magáról, hogy 15 góljával ő a legjobb spanyol a ligában.

Ha már Ronaldónál előhoztuk a múlt statisztikáit, Messinél se hallgassuk el, hogy a kezdeti ismerkedő időszak után a 2008-2009-es idény óta mindig szerzett legalább 23 gólt, amit most is abszolvált, és bár az egyéni rekordnak számító 50 gól nincs veszélyben, 30 fölé bőven eljuthat a hátralévő tíz fordulóban.

Messi az Aranycipőért nagy harcban lehet a portugál góllövőlista éllovasával, a holland Bas Dosttal, aki 24-szer volt eredményes, és mivel a Primeira Liga is kettes szorzóval bír, így az 50 pontos Messi mögött ő áll a második helyen 48-cal.

Szoros lesz a verseny, mert a dortmundi Pierre-Emerick Aubameyang (46), a Torino olasz válogatott csatára, Andrea Belotti (44), a Köln francia támadója, Anthony Modeste (44), vagy a Bayern lengyel klasszisa, Robert Lewandowski (42) is lőtávolban van.

A legrosszabbul a PSG uruguayi matadora, Edinson Cavani járt, aki hiába szerzett Messinél is több gólt, szám szerint huszonhetet, a Ligue 1 már csak másfeles szorzóval bír, így kilenc és fél ponttal le van maradva Messitől (40,5).

Ki lesz a spanyol bajnokság gólkirálya?
Lionel Messi 1.33
Luis Suárez 4.25
Cristiano Ronaldo 7.50
Iago Aspas 501.00
Antoine Griezmann 501.00
Halványzöld iroda