Tenisz

Lesz-e Federer újra világelső?

  • Cesc18

Vasárnap 90. tornagyőzelmét ünnepelhette a svájci legenda, ezzel pedig a világranglistán négy helyet javítva a hatodik pozícióba jött fel. A Grand Slam-győzelem mellé világelsőséget is hoz ez az esztendő Roger Federernek?

Döbbenetes, amit Roger Federer 35 évesen művel, tényleg csak szuperlatívuszokban lehet róla beszélni. Pokolian jó tenisszel nyerte meg Melbourne-ben a régóta üldözött 18. major címét, és az elmúlt másfél hétben ugyanezt a játékát vette elő Kaliforniában is, ami újfent trófeát ért számára. Ötödik alkalommal húzta be az Indian Wells-i viadalt, és ezzel messze ő lett a torna legidősebb bajnoka, a korábbi rekordot ugyanis még 1984-ből Jimmy Connors tartotta, neki 31 évesen sikerült átmasíroznia a mezőnyön. 

Azt sem lehet mondani, hogy Roger ajándékba kapta ezt a győzelmet, hiszen Rafael Nadalt és Stan Wawrinkát is le kellett gyűrnie. A spanyolnak esélyt sem adott, oktatófilmbe illően takarított el az útból, míg honfitársával egy parádés döntőt vívott, ahol olyan tempón játszottak, aminél nincs feljebb. Csak egy kis ízelítő:

100%, hogy Federer a Föld nevű bolygóról származik?

Kérdezte John Isner a finálét követően a Twitter-oldalán...

A legmagasabb szintre emelte Federer a támadóteniszt. Nem hajlandó méterekkel az alapvonal mögé szorulni, és már nem csak a tenyeresétől, de a fonákjától is félni kell. Még karrierje legeredményesebb időszakában sem volt ennyire éles a fonákja, és már nem csak egy-egy meccsről beszélünk, hiszen két komoly tornagyőzelemben játszott fontos szerepet a megújult fonákja. Hiába nyerte már agyon magát, motivált és iszonyatosan élvezi ezt az agresszív teniszt, ami ellen egyelőre a többieknek nincs ellenszerük.

Minden tekintetben nagyon egyben van Federer, így adódik a kérdés, hogy mit tartogathat még számára ez a szezon, lehet-e akár 2009 után újra ő a világelső az év végén? Jelenleg 7700 pont a hátránya a ranglista-vezető Andy Murrayvel szemben, ám a tavalyi szezon a legjobb példa, hogy egy ilyen komoly előny sem mindig elegendő.

Legfrissebb ATP-világranglista
# Játékos Pont
1. Andy Murray 12005
2. Novak Djokovics 8915
3. Stan Wawrinka 5705
4. Kei Nisikori 4730
5. Milos Raonic 4480
6. Roger Federer 4305

Murraynek irdatlan mennyiségű pontot kell még megvédenie, míg a svájci géniusznak Wimbledon után semennyit sem, de a salakszezonban is hozhat, hiszen például a Roland Garrost 2016-ban kihagyta. 

Természetesen Federernek is feltették a kérdést, hogy, miként látja az esélyeit a világelsőséggel kapcsolatban.

"Mivel idén nem tervezek sok tornán rajthoz állni, úgy gondolom, hogy minimum egy Grand Slam-tornát még nyernem kell, hogy ez megtörténjen. Ami nem lehetetlen, hiszen egy már a zsákban van idén. A GS-eken lehet a legtöbb pontot gyűjteni, de egy menetelés nem is biztos, hogy elegendő lesz, hiszen szép lassan a többiek is belendülnek és elkezdenek pontokat gyűjteni.

Szeretnék újra világelső lenni, de nem ez a legfontosabb, nem tervezek ezért változtatni a menetrendemen.

Szeretnék egészséges maradni és élvezni a versenyeket." - vélekedett a helvét klasszis. 

Roger egyébként a rekorder, karrierje alatt 302 olyan hét volt, amikor az ő nevével kezdődött a világranglista. Legutóbb 2012 novemberében volt világelső, tehát öt év után ülhetne fel ismét a tenisz trónjára. Mondani sem kell, hogy ha ez sikerülne neki, akkor a legidősebb világelső lenne, Andre Agassitól venné el ezt a "címet", az amerikai legenda 33 évesen és 131 naposan tudott még a ranglista élére állni. 

Meglátjuk mit hoz a jövő, mindenesetre a héten rajtoló Miami Openen még közelebb lopózhat Federer, hiszen Andy Murray és a címvédő Novak Djokovics is bejelentette, hogy sérülés miatt nem lép pályára Floridában. Roger ezt a tornát is kihagyta tavaly, így, ha megnyeri, akár 1000 pontot is faraghat. 

Ki lesz a férfi világelső a 2017-es szezon végén?x;