Magyar foci

Ha NB II, akkor garantált a gólínség?

  • varin

A számok alapján idén kaszálni lehet, ha valaki minden meccsre az undert pakolja az NB II-ben.

Nem potyognak a gólok az NB II-ben idén

Hatvanharom.hu nicknevű olvasónk fórumunkban hívta fel nemrég a nagyérdemű figyelmét egy érdekes adatra, mely szerint az NB II-ben a tavasz beálltával megszaporodtak a kevés gólos mérkőzések. Olvasónk elmélete szerint ez annak is köszönhető, hogy a fagytól felengedett pályák minősége igencsak gyenge, így a folyamatos játék, illetve a begyakorolt taktika lehetetlenné válik. Utánajártunk hát a számoknak, illetve annak is, hogy az elmúlt években is jellemző volt-e ez a tendencia, avagy az idei csak egy kirívó eset.

A 2017-ben lejátszott 58 mérkőzés közül mindössze 17 alkalommal esett legalább három gól, a maradék 41 találkozón underre végeztek a csapatok, ami 70,6%-nak felel meg.

Természetesen minden mérkőzésre nem lehetett fogadni a nemzetközi bukmékereknél, az 58 találkozóból 41-re ajánlottak szorzót a külföldi irodák, ezen találkozókból pedig 26-15 az arány az underek javára, vagyis meglepő módon mindössze két olyan találkozó (Mosonmagyaróvár-Siófok 1-2, Cigánd-Cegléd 1-2) maradt ki a kínálatból, ahol esett legalább három gól.

A profit azonban még így is erős volt, hiszen ha valaki egy egységgel megjátszotta mind a 41 találkozót, az 6,55 egység pluszban végzett, ami 16%-os ROI-t jelent.

Ez tehát egyelőre működőképes rendszernek néz ki, habár a fogadóirodák is észrevették a tendenciát és csökkenteni kezdték az átlagoddsot, hiszen amíg az első 13 under 1,89-es átlagoddson volt fogadható, addig a második 13 már csak 1,77-en.

De mi a helyzet az elmúlt években?

Statisztikák az elmúlt két szezon első tavaszi hat fordulójáról
Szezon Mérkőzés Under Over Átlag gólszám
2014/15 48 29 19 2,27
2015/16 48 22 26 2,67
2016/17 58 41 17 1,91

Tavaly a tavaszi első hat fordulóban a 48 mérkőzésből 26 végződött legalább három góllal és érezhetően nagyobb volt a szórás az underes és az overes fordulók között, mint az idén. Hogy erre mi lehet a magyarázat, az talán a pályák minőségében keresendő, hiszen amíg az előző évben az NB II-ben olyan, magyar szinten elfogadható pályákon játszottak, mint a gyirmóti, a mezőkövesdi vagy a dunaújvárosi, addig erre a szezonra a 20 csapat esetében már nehezebben lehet azt mondani, hogy minden gyep biliárdasztal simaságú.

Fotó: delmagyar.hu

És mi várható a következő fordulókban?

Alábbi táblázatunkban pedig szerettük volna megvizsgálni, vajon az időjárás javulása és a körülményekhez való alkalmazkodás a tavaszi szezon második felében hogyan mutatkozott meg a gólokban. Ez az előző két szezonban kilenc-kilenc fordulót jelentett, míg idén tizenkét játéknap vár még ránk az NB II-ben.

Az elmúlt két szezon statisztikái az utolsó fordulókban
Szezon Mérkőzés Under Over Átlag gólszám
2014/15 72 31 41 3,05
2015/16 72 25 47 3,08

Összegezve a tapasztalatokat, elsősorban az tűnhet fel, hogy idén a fogadóirodákhoz fel nem kerülő meccsek esetén 15-2-es az arány, vagyis nagyobb a csapatok hajlandósága a sok gólra, amennyiben az fogadható a nemzetközi irodáknál.

Ugyanakkor az underek hegemóniája még így is jelentős, hiszen a 16%-os ROI önmagáért beszél. Mindazonáltal az idő előrehaladtával könnyen lehet, hogy a körülmények javulnak, ráadásul a fogadóirodák is egyre jobban beleépítik a szorzóikba a teljesen nyilvánvaló tendenciákat. Az elmúlt két szezonban pedig egyértelmű volt, hogy a nyár közeledtével a gólzuhatag is beindult, a mérkőzések túlnyomó része végződött overrel, a tavalyi utolsó két játéknapon például 16 mérkőzésből egy végződött underrel, viszont összesen 68 gól esett.

Az NB II-es bajnokság április 2-áig szünetel. 26 forduló elteltével a tabellát a Puskás Akadémia vezeti, második helyen pedig a Soroksár áll.

211147