NB I

Gálázott a Ferencváros, de maradt élen a Videoton

  • varin
Címkék:

A Debrecen hazai pályán szenvedett kínos vereséget, míg a Videoton 2-0-ra nyert a DVTK ellen.

Győzött a listavezető! Az első félóra komolyabb helyzet nélkül telt el, ugyanakkor a Videotonnál volt többet a labda, a Diósgyőr leginkább a védekezéssel volt elfoglalva. A 33. percben megszerezte a vezetést a székesfehérvári gárda, egy szöglet után a pénteken magyar állampolgári esküt tett Vinícius fejelt a kapuba. Pár perc múlva már kettővel vezettek a hazaiak: Nego beadása Jagodinskisről vágódott a saját kapujába. Fordulást követően alábbhagyott a Videoton lendülete, a vendégek próbálkozásai pedig nem sok veszélyt jelentettek Kovácsik kapujára. Összességében negyedórányi jó futballal is megérdemelten nyert a hazai csapat.

Fotó: vidi.hu

Botlott azonban a másik bajnokaspiráns, a Vasas, hiszen a kiesés elől menekülő MTK otthonában nagyon gyenge teljesítménnyel rukkolt elő. Negyedóra elteltével a piros-kékek dolgozták ki az első komoly helyzetet, ezt követően azonban fokozatosan átvette az irányítást a kék-fehér együttes. A folytatásban az MTK futballozott veszélyesebben, különösképpen Kanta szabadrúgásai jelentettek veszélyt, s a félidő végén éppen egy ilyen rögzített szituációból szerezte meg a vezetést a hazai gárda. A fordulást követően nagyot esett a játék színvonala, ez pedig az MTK-nak kedvezett, amely így könnyedén őrizte meg előnyét. A második félidőben gyakorlatilag nem láthatott érdemi gólszerzési lehetőséget a közönség.

Nagyon fontos lett volna a Loki számára, hogy a múlt heti, Diósgyőr ellen sikert követően a Paksot is legyűrjék Tőzsérék a Nagyerdőben. Ennek megfelelően a DVSC is kezdett nagyobb iramban, ám helyzeteket nemigen tudtak kialakítani a felek az első 45 percben. A fordulás után aztán Csertői Aurél alighanem tudatosította csapatában, hogy simán nyerhetnek a Loki ellen, és ennek megfelelően a Paks remek támadójátékkal rukkolt elő, amely gólokban is megmutatkozott. Különösen a mérkőzést eldöntő Bartha-sarkazás érdemel említést, amely a szezon egyik legszebb találata volt. A Loki tehát a múlt heti brillírozás után ismét visszaesett a kút mélyére és nem tudott végleg elszakadni a kiesőzónától, a Paks pedig újfent idegenből hozta el mindhárom pontot. A nagy kérdés pedig ezek után az, maradhat-e Leonel Pontes a DVSC kispadján?

Nem született döntés az újoncok derbijén, ikszelt a Mezőkövesd és a Gyirmót. Az első félidő első felében kevés helyzet alakult ki, a hazaiak előtt adódott egy-egy lehetőség, aztán mégis a vendégek kerültek előnybe a játékrész közepén. A folytatásban a mezőkövesdiek igyekeztek megbontani a vendégek védelmét, de nem volt átütőerő a játékukban, s a gyirmótiak a hajrában egy szép ellentámadásból akár növelhették volna az előnyüket. A fordulás után bő negyedóra elteltével egyenlített a Mezőkövesd, amely azután sokat támadott, több helyzetet is kidolgozott, közel állt a fordításhoz, ám az akciók végén többször sokat vártak, határozatlanok voltak a hazai futballisták, így maradt a pontosztozkodás.

Fotó: MTI

Igencsak balszerencséje volt a Budapest Honvédnak az Újpest ellen, ez pedig két pontjukba került. A találkozó elején a lila-fehérek alakítottak ki több lehetőséget, melyek magukban hordozták a gólszerzés esélyét, egy védelmi hibát kihasználva azonban - Mohl nem tudott rendesen felszabadítani egy beadás után - Zsótér bombagóljával mégis a vendégek szereztek vezetést. Ez annyira megzavarta a lila-fehéreket, hogy kis híján gólt lövettek Lanzafaméval, de az olasz támadó nem bírt egy az egyben Balajczával, igaz, a kapus a támadó lábát is elsodorta a 16-oson belül.

A fordulást követően óriási erőbedobással indultak meg a lila-fehérek az egyenlítés érdekében, és sorozatban alakították ki a helyzeteket, míg a kispestiek gyors kontrákkal próbáltak veszélyeztetni. Éppen ezért kifejezetten izgalmas, lüktető 20-30 percet láthatott a közönség, a hajrára azonban az Újpest kissé elkészült az erejével, így a támadások is alább hagytak. Ennek ellenére a 91. percben egy szöglet utáni kavarodásban az Újpest egyenlíteni tudott, s ezzel egy pontot otthon tartott.

Az Újpest legyőzése után ismét nyerni tudott a címvédő. A Ferencváros a nigeri középpályás, Amadou Moutari góljával közvetlenül a kezdés után, már a 14. másodpercben megszerezte a vezetést a Haladás ellen. Később a Varga Rolanddal szemben elkövetett szabálytalanságért megítélt büntetőt Gera Zoltán váltotta gólra, a szünet előtt pedig Böde Dániel növelte a különbséget. A csatár a saját térfeléről indult és a tizenhatoson belülről lőtt Király Gábor kapujába. A második félidőben a szombathelyiek egyre több lehetőséget dolgoztak ki, sikerült is szépíteniük, amikor Jancsó András húsz méterről a hálóba talált, de az egyenlítésre esélyük sem volt.

2017-03-11;212
209575