Darts

Mester vs. tanítvány, avagy világbajnokok rangadója

Idén először hagyja el Angliát a Premier League-mezőnye, csütörtökön Glasgow-ban a hatodik fordulóval folytatódik a küzdelem. Tizenegyedik alkalommal látja vendégül a skót város a világ legjobbjait, amivel ez a torna egyik legnagyobb múltú helyszíne. Itt soha nem lehet panasz a hangulatra, és látva a párosításokat, aligha lesz csalódott a glasgow-i publikum az est végén.

Tippelj a forduló mérkőzéseire és nyerj okostévét, tabot vagy éppen Phil Taylor-könyvet. Már több, mint 1000-en vannak játékban, ha te is ki szeretnéd próbálni magad, akkor kattints ide.

Lesz itt minden mi szem-szájnak ingere, kezdésként kapásból Adrian Lewis és Phil Taylor összecsapása, amely a forduló legnagyobb várakozással bíró derbije. Nemcsak két klasszis, két világbajnok feszül egymásnak, hanem mester és tanítványa lesz egyszerre a színpadon. Unalmas lehet már, hogy ezt a párharcot mindig így jellemzik, de a meccseiket akkor is a mai napig átlengi ennek a szelleme. Egyszerűen nem lehet emellett szó nélkül elmenni, hiába áll már nagyon régóta saját lábán Lewis. Nem volt mindig rózsás az ő viszonyuk, elsősorban a fiatalabb angol egy-egy meggondolatlan nyilatkozata miatt, ám az utóbbi időben már maximálisan megvan az egymás iránti tisztelet.

A tabellán elég komoly a szakadék kettejük között, hiszen Taylor hét ponttal az első, míg Lewis három egységgel a még utolsó bennmaradó helyen áll. Nem kérdés tehát, hogy melyiküknek fontosabb ez a derbi, "Jackpot" egy vereséggel akár a kieső zónába is kerülhet, ami még úgy sem túl szerencsés, hogy a mögötte álló két játékossal még csak ezt követően fog játszani. 

Lewis a múlt héten 7-2-s vereséget szenvedett, ami papíron nem néz ki valami jól, ám valójában kiválóan játszott, csak éppen Peter Wright olyan napot fogott ki, amire szavakat is nehéz találni. 109.15 pontos körátlaggal csak két legre futotta az angoltól, ennél beszédesebb statisztikára nincs is szükség. Lewis már előtte Brightonban is remekül játszott, akkor ugyancsak 100+ átlaggal remizett Michael van Gerwennel. Az elmúlt fordulókban tehát egyértelműen javuló formát mutatott.

Ugyanez mondjuk igaz Taylorra is, az előző fordulóban idén először igazán jól játszott. Bár egy meccsnyilat így is ki kellett izgulnia, de ez most mellékes. Őrzi a veretlenségét, és néha olyan, mintha megbabonázná az ellenfeleit, senki nem tudja ellene befejezni. 

Mindketten tehát meggyőzően játszottak Exeterben, az első pálya ellenére azonban a bukmékerek nem Lewist hozták ki favoritnak, ami nagyban lehet köszönhető az egymás elleni mérlegüknek. Taylor ugyanis 52-16-ra vezet két döntetlen mellett, míg a Premier League-ben 14-4-2-re dominál. Tavaly például teljesen súlytalan volt a fiatalabb angol, 7-1-re és 7-2-re kapott ki a stoke-i legendától. Ennek ellenére nem írnánk le Lewist, sőt, csábító az a 2.75-ös odds, ami kínálnak rá...

A hazai publikum legalább annyira, hanem jobban várja majd a friss major tornagyőztes Peter Wright és a kétszeres világbajnok Gary Anderson színpadra lépését. No, nem egymás ellen játszanak, előbbi James Wade-del, utóbbi Dave Chisnallal küzd majd meg. Mindkét skót favoritként állhat oda a tábla elé.

Wright önbizalma az egekben lehet, a hétvégén a UK Openen összejött számára az oly' régóta áhított major trófea. Mind a három napban végig borzasztó magas színvonalú és stabil játékot nyújtott, abszolút megérdemelte a győzelmet. Voltak ennek már jelei, hiszen a PL-ben is hétről-hétre csodásan játszik. Kiegyensúlyozottságával Wade-nek sincs problémája, ám mindig nem fog tudni pontot szerezni 90 körüli átlagokkal, már múlt héten Chisnallba is beletört a bicskája. Luxus lenne ennek a Wrightnak nem bizalmat szavazni. 

Andersonnak ugyancsak jó esélye van a győzelemre, mondjuk ezt úgy, hogy Chizzy múlt héten a lehető legjobban jött ki abból, hogy dupláznia kellett, hiszen mindkét meccsét behúzta. Most megint megnyugodhat, és megint jöhet egy kevésbé koncentrált játék tőle...De ne legyen igazunk, hiszen a világbajnokságon láthattuk, hogy milyen parádéra képesek, ha mindketten jól játszanak. 

hatharom.com
Wright nyer
@ 1.60

Jó hírrel tudunk szolgálni a Michael Van Gerwen drukkereknek, a holland a múlt heti pihenő után visszatér. Nem gondoljuk, hogy befolyásoló tényező lesz ez a kisebb kihagyás, elvileg már kutya baja a hátának. Ettől függetlenül 1.18-ért egy lyukas garast nem tennénk rá Kim Huybrechts ellen, azért a belga képes megrázni magát az ilyen meccseken...

A holland rangadóról nem esett még szó, avagy Jelle Klaasen és Raymond van Barneveld összecsapásáról. Utóbbi egy borzasztó jó meccset játszott a UK Openen Wrighttal, ő is megérdemelte volna a továbbjutást. Ha ezt az arcát mutatja, akkor Klaasennek elég nehéz dolga lesz. Egyébként külön pikantériát ad a meccsüknek, hogy a "Kobra" a BDO világbajnoki címét éppen Barney ellen nyerte még 2006-ban. Valamiért döntetlent szimatolunk ezen az meccsen.

Glasgow, 6. forduló programja:
 
Kezdés Mérkőzés 1 X 2
20:15 Adrian Lewis-Phil Taylor 2.75 4.15 1.90
20:45 James Wade-Peter Wright 3.65 4.45 1.60
21:15 Kim Huybrechts-Michael van Gerwen 8.25 6.25 1.18
21:45 Jelle Klaasen-Raymond van Barneveld 3.25 4.20 1.70
22:15 Dave Chisnall-Gary Anderson 4.05 4.70 1.50

Kattints a képre a játékért!