Olasz foci

Az ilyen meccsek miatt irigyeljük a focistákat

  • MVB80

Róma felpezsdül szerda este, a város két csapata a kupa elődöntőjében csap össze.

„A Lazio elleni meccsünk triplán fontos. Elsőként a derbiből adódó presztízs miatt, másodsorban azért, mert a döntő a tétje, harmadrészt pedig a szurkolók számára, akiknek ez a legfontosabb párosítás.

Olyan játékost még nem láttam, akit ez a találkozó ne hozott volna lázba, de ez az emocionális többlet nem mindig jelent pluszt a pályán, néha a kelleténél több nyomást helyez a focistákra. Amikor a félelem kopogtat az ajtón, bátornak kell lenned, szembe kell nézni vele, és akkor magától elmúlik” – ment át filozófusba Luciano Spalletti, a Roma edzője.

Spalletti nem ért egyet azokkal, akik a Romát tartják a párosítás favoritjának, szerinte nagyjából egyforma képességű csapatok vetélkednek majd egymással a döntőért.

1x2    
Lazio Döntetlen Roma
2.95 3.15 2.20

Azt is hozzátette, azt fogja közvetíteni a játékosai felé, hogy próbálják meg élvezni a játékot, és ha nem lenne részese a párharcnak edzőként, nézőként akkor is kilátogatna a stadionba.

A kupában ez lesz a két csapat 19. meccse, a Roma áll jobban, kilencszer győzött, míg a Lazio hatszor. Az elődöntőben utoljára a 2002-2003-as kiírásban találkozott a két fővárosi csapat, akkor a Roma kettő győzelemmel ment tovább, aztán a döntőben már az első meccsen elbukta az esélyét a Milan ellen egy 4-1-es hazai zakóval.

A barátkozás garantált a római rangadókon

Az utolsó Roma-Lazio kupameccsre a kék-fehérek emlékezhetnek vissza szívesebben, 2013 májusában Lulic szemfüles góljával a Lazióé lett a trófea.

A Sasok a legutóbbi három elődöntőjüket egyaránt sikerrel abszolválták, 2009-ben, 2013-ban és 2015-ben is döntőt játszhattak, és kettőt ezek közül meg is nyertek. A Roma viszont az utolsó három elődöntőjéből kettőt is elbukott, pedig előtte nyolcból nyolcszor bemasírozott a fináléba, ha a legjobb négyig eljutott.

A Lazio nem igazán szívélyes házigazda a kupában, az utolsó 18 meccséből tizenötöt behúzott, és csak egyet vesztett el, de most olyan ellenfele lesz, amely pontosan ugyanannyira mozog majd otthonosan az Olimpicóban.

Nem tudjuk, hogy Tottit beveti-e Spalletti a szerdai meccsen, de ha igen, a Farkasok legendája biztosan motivált lesz, mert a kupában öt meccs is rendelkezésére állt, hogy betaláljon a Laziónak, de mégsem jött össze a gól, pedig a bajnokságban már tizenegyszer volt eredményes ebben a leosztásban.

A tét és a presztízs miatt várhatóan egyik edző sem fogja megkavarni a kezdőket, bár elképzelhető, hogy a Lazio kapujában Marchetti helyett Strakosha tapossa majd a gólvonalat.

A hazaiaknál Lulic és Radu eltiltás miatt nem játszhat, így Basta és Lukaku feladata lesz majd, hogy a két szélen megoldja a védekezést, és ha úgy alakul, segítse a támadásokat. A középpályán Parolo, Biglia és Milinkovic-Savic elég ütős kis hármasnak tűnik, előttük pedig Felipe Anderson dolga lesz, hogy támogassa Immobilét.

A másik oldalon Spalletti is kapust cserél, mert a kupában a brazil Alisson az embere. A középpályán De Rossinál rezeg a léc, könnyen lehet, hogy az argentin Paredes miatt csak a kispad jut a marcona világbajnoknak, Nainggolan, Dzeko és Szalah helye ellenben bombabiztos a kezdőben.

Nainggolan élete formájában játszik hetek óta

Az agyontetovált belga mindenes egészen brutális szezont fut, kilenc góljával Szalah-val holtversenyben a házi góllövőlista második helyén áll.

A Roma zsinórban négy meccset nyert meg a városi rivális ellen, az ősszel 2-0 lett a vége, tavaly márciusban pedig 4-1. Most az az érzésünk, hogy óvatoskodó első meccset játszik majd a két csapat, és jó, ha tudjuk, hogy az utolsó 13 találkozón 16 piros lap került kiosztásra, kilencet kaptak a Lazio, hetet a Roma játékosai.

[2449188] 2017-03-01 20:45:00 Lazio - Romax;
now;141
2017-03-01;141