Sportfogadás

Arculatváltás az NB I-ben, ebből még profitálhatunk is!

Október óta első ízben nyert bajnoki mérkőzést az MTK, amely a három pontnak köszönhetően elmozdult a kiesőzónából. A télen edzőt váltó fővárosi alakulat tavaszi meccseit érdemes lesz figyelemmel kísérni. Mutatjuk, miért.

mtkbudapest.hu

A hétvégi forduló leglátványosabb és legfordulatosabb mérkőzésén az MTK 3-2-re legyűrte a Diósgyőrt Mezőkövesden, így hosszú idő után ismét győztes bajnokit ünnepelhetett, nem mellesleg ezzel el is mozdult a kiesőhelyekről. A fővárosiak 2015. október 17. óta először nyertek vendégként a bajnokságban, vagyis egy közel másfél éves negatív sorozatnak sikerült a végét venniük.

Hogy az MTK a keretek alapján nem a 11-12. helyre jogosult az már a szezon előtt is világos volt, ám az már nem igazán, hogy ennek ellenére miért sikerült ilyen gyengére az őszi szezon. A kék-fehérek az idény első felében büntették a szurkolóikat, az MTK szereplését ugyanis gyakran jellemezték gyenge színvonalú mérkőzések és kritikán aluli támadójátékból fakadó gólszegény összecsapások.

- Kanta József a 99. bajnoki találatát szerezte az élvonalban
- Az ukrán Jurij Kolomojec először volt kezdő az OTP Bank Ligában és rögtön meg is szerezte első gólját.

Az őszi szezon végével azonban a klubvezetők belátták, hogy változásokra van szükség a csapat életében, így Teodoru Vaszilisz helyére a klub akadémiáját irányító Tamási Zsolt került a vezetőedzői posztra. Tamási decemberi székfoglalójában többek között úgy fogalmazott, komoly problémák lát a csapat támadójátékával kapcsolatban, ezért a tavaszra egy sokkal támadószelleműbb és a kapu előtt jóval hatékonyabb csapatot szeretne kialakítani.

Persze nem is nagyon tehetett mást, hiszen Vaszilisszel az MTK 19 forduló alatt 12 rúgott gólra volt képes, így már az is kisebb csoda volt, hogy egyáltalán sikerült ennyi pontot szereznie a gárdának.

Szóval tavaszra már a Tamási-féle MTK futott ki a pályákra és bizony az első két tétmeccs alapján látszik is a változás, az eredményekben mindenképpen. Az  immáron 4-3-3-as formációt alkalmazó csapat meccsei a dögunalmas 0-0-k helyett látványos adok-kapokba csaptak át, a Honvéd ellen 3, a Diósgyőr ellen pedig már 5 gólt hozott a találkozó. Az MTK két meccs alatt rúgott négy gólt, vagyis meglőtte az egész szezonban termelt találatainak 30 százalékát...

Az MTK tavaszi meccsei
Mérkőzés Eredmény 2,5 gól fölé 2,5 gól alá BTS
MTK - Honvéd 1-2 2,55 1,48 2,07
DVTK - MTK 2-3 2,18 1,65 1,84
MTK - Paks ? ? ?  

És hogy mindez miért érdekes? Mivel az MTK az őszi szezonban folyamatosan alacsony számon tartotta a lőtt és kapott gólokat is, ezért a fogadóirodák az over/under határokat alacsony line-on húzzák meg. A Honvéd elleni nyitómeccsen például átlagban két és félszeres pénzt fizetett a három találat, de a Diósgyőr ellen is pofás kis szorzót kaphattunk a 2,5 gól fölé opcióra (az öt gól 9-szeres pénzt ért).

Bár az MTK az utolsó két fordulóban 8 gólt rakott hozzá az összeterméséhez, a csapat statisztikája még mindig nem éri el a meccsenkénti 2 gólos átlagot (1,95), így még egy ideig biztosan jó szorzókat fogunk kapni a gólokra.

A csapatnak gyűjtenie kell a pontokat, ahhoz pedig muszáj támadni, a télen igazolt támadók és az új edzői felfogás pedig lehetőséget teremthet a fogadóknak, hogy megpróbáljanak hasznot húzni az arculatváltozásból.

"Megérkezett" Tomiszlav Szivics is

Nem az MTK az egyetlen csapat,amely edzőt váltott a télen, hiszen a Puskás Akadémiához igazoló Pintér Attila helyét Tomiszlav Szivics vette át Mezőkövesden. A szerb-magyar tréner filozófiáját és hozzáállását sem kell különösebben bemutatni, csapatai rendre látványos támadófutballt próbálnak játszani és minden meccsen a győzelem az elvárás. Persze a bátor focinak megvannak a hátrányai is, amire jó példa volt a szombati paksi meccs is, ahol a Kövesd már 45 perc játék után 4-0-s hátrányban volt és végül kikapott 5-0-ra, miközben egy héttel korábban 3-0-ra verte a DVTK-t.

A Mezőkövesd helyzete tehát hasonló az MTK-éhoz: egy bekkelős, brusztulósabb focit preferáló trénert egy teljesen más felfogásban dolgozó szakember váltott.

Két fordulóból még nem lehet messzemenő következtetéseket levonni, mindenesetre érdemes lesz figyelni a a csapatok mérkőzéseire kínált szorzókat és adott esetben lecsapni a kínálkozó lehetőségekre.

209575