Vizes-vb

Kellemes sorsolást kaptak a pólósok

  • MTI

A magyar férfi vízilabda-válogatott az ausztrál, a francia és az olasz csapattal szerepel majd azonos csoportban a nyári hazai vizes világbajnokságon.

A pénteken Budapesten rendezett sorsoláson kiderült, hogy az Európa-bajnok női válogatott a japánokkal, a hollandokkal és a franciákkal találkozik majd.

A sorsolási ceremónián - amelyet a FINA vízilabda technikai bizottságának elnöke, Gianni Lonzi vezetett - minden magyar világbajnoki diadal egy-egy képviselője segédkezett: a férfiak közül az 1973-ban győztes csapatból Szívós István lépett a színpadra, míg a 2003-as együttesből Vári Attila, a 2013-asból pedig Madaras Norbert.

A nőknél az 1994-ben Rómában győztes válogatottból Szalkay Orsolya húzott, míg a 2005-ben Montrealban aranyat nyerő csapatot Drávucz Rita képviselte.

A sorsolásban más vizes sportok képviselői is segédkeztek, a szinkronúszók közül Kiss Szofi, a műugróktól Kormos Villő, az úszóktól pedig Gyurta Dániel.

Bíró Attila, a női válogatott szövetségi kapitánya elmondta, elégedett a sorsolással, de hozzátette, a magyar válogatottnak senkitől sem kell félnie. Kiemelte, a gárda célja természetesen az, hogy a női torna utolsó napjáig versenyben legyen. A női válogatott sorrendben a japánokkal, a franciákkal és a hollandokkal játszik.

Märcz Tamás, a férfiak új szövetségi kapitány kijelentette, nem kerültek könnyű csoportba, ugyanakkor nem is nagyon számított másra, mivel mindegyik négyes rendkívül erős. Hozzátette, hazai közönség előtt természetesen a lehető legjobb eredményt szeretnék elérni, a jelenlegi vízilabdában azonban már az is nagy dolog, ha valaki eljut az éremcsatározásokig.

Hosnyánszky és társai hazai pályán harcolhatnak az éremért

A férfiak az ausztrálokkal kezdenek - legutóbb a riói olimpián játszottak 9-9-es döntetlen egymással a felek -, majd az olimpiai bronzérmes olasz, végül a francia együttes következik.

A csoportok első helyezettjei automatikusan a negyeddöntőbe jutnak, míg a másodikok a harmadikokkal játszanak a nyolc közé jutásért. A vízilabdatorna küzdelmeit július 16. és 29. között rendezik a Margitszigeten, vagyis nem a vébére épített Duna Aréna lesz a helyszín.

Az esemény végén kisorsolták a voloszi női és a belgrádi férfi junior-vb csoportjait: a magyaroknál a nők Japánnal, Oroszországgal és Hollandiával, a férfiak pedig Egyiptom, Kanada, a Dél-afrikai Köztársaság és Olaszország legjobbjai ellen ugranak medencébe.

A vizes vb vízilabdatornájának csoportjai, férfiak:
A csoport:
Brazília, Montenegró, Kazahsztán, Kanada

B csoport:
Franciaország, Ausztrália, Olaszország, MAGYARORSZÁG

C csoport:
Spanyolország, Szerbia, Görögország, Dél-afrikai Köztársaság

D csoport:
Egyesült Államok, Japán, Horvátország, Oroszország

nők:
A csoport:
Olaszország, Brazília, Kanada, Kína

B csoport:
Új-Zéland, Dél-afrikai Köztársaság, Spanyolország, Egyesült Államok

C csoport:
Japán, Hollandia, MAGYARORSZÁG, Franciaország

D csoport:
Ausztrália, Oroszország, Kazahsztán, Görögország