Nemzetközi foci

Ronaldo nagyon magasan veri az európai mezőnyt

  • MVB80

Cristiano Ronaldo sok mutatóban uralja a nemzetközi futballvilágot, és az angol Telegraph most talált egy újabb kategóriát, amelyben a négyszeres aranylabdás a legjobb.

A Telegraph a BL-ben és az EL-ben, valamint az öt nagy európai topligában, az angolban, a spanyolban, az olaszban, a németben és a franciában az elmúlt öt idényben szerzett fejesgólok alapján készítette el a rangsorát.

Eszerint Cristiano Ronaldo a Valencia ellen 2-1-re elvesztett bajnokin szerezte a 40. fejesgólját az elmúlt öt idényt tekintve, amivel toronymagasan áll a rangsor élén.

A nem mindennapi fejelési képességének többször is tanúi lehettünk, így a 2008-as, Chelsea elleni BL-döntőben, a 2011-es spanyol kupadöntőben, ahol a hosszabbításban ő szerezte a mindent eldöntő gólt a Barca ellen, vagy a 2013-as Real-MU BL-nyolcaddöntőben, amikor korábbi csapatának köszönt be egy mesés fejessel.

A kép magáért beszél

„Soha nem láttam még futballistát olyan magasra emelkedni, és olyan sok időt a levegőben tölteni, mint Ronaldót. Micsoda sportoló” – méltatta a portugált a korábbi angol válogatott csatár, a jelenleg szakkommentátorként dolgozó Gary Lineker a nyári Eb-n, a walesieknek fejelt gólt után.

Ronaldo akkor 261 centi magasból fejelte kapura a labdát, vagyis 76 centit emelkedett. Azt is kimutatták, hogy az elrugaszkodás és a fejelés között 0,7 másodpercet töltött a levegőben, és a labda 71 km/h-val vágódott a hálóba.

A második helyen a Juventus horvát rombolója, Mario Mandzukic áll, aki 29 fejesgólt szerzett a torinóiaknál, valamint korábban a Bayernben és az Atléticóban.

A dobogó harmadik fokán ketten osztoznak, a francia Olivier Giroud a Premier League fejjel legveszélyesebb csatára címmel büszkélkedhet 28 góljának köszönhetően, míg az Athletic Bilbao csatára, a szintén 28 gólos Aritz Aduriz azt bizonyítja, hogy kár lenne valakit leírni amiatt, hogy már közelebb van a 40-hez, mint a 30-hoz.

Szintén az élmezőnyhöz tartozik még a leverkuseni Stefan Kiessling (21), a PSG uruguayi matadora, Edinson Cavani (21), valamint az Aston Villa, a Liverpool és a Crystal Palace színeiben is hatékony Christian Benteke (20).

Ronaldo csapattársai közül még Gareth Bale (18), Sergio Ramos (15) és Karim Benzema (15) került fel a listára, amelyen az atléticós Antoine Griezmann (17) és a Barca csatára, Luis Suárez (15) nevét is megtaláljuk.

Ki lesz a spanyol gólkirály?
Lionel Messi (Barcelona) 1.83
Luis Suárez (Barcelona) 2.87
Cristiano Ronaldo (Real Madrid) 3.75
Kevin Gameiro (Atlético) 67.00