Nemzetközi foci

Jön a futballtörténelem legfontosabb barátságos meccse

  • MVB80

San Marino és Andorra futballválogatottja először találkozik egymással.

Sevilla-Leicester és Porto-Juventus meccsek a BL-ben? Valencia-Real Madrid pótlás a spanyol bajnokságban? Ugyan már! Az igazán nagy rangadót szerdán Serravalléban játsszák, ahol San Marino Andorrát fogadja.

A házigazda a FIFA-világranglista 202. helyén áll, de bajos lenne favoritnak nevezni, mivel Andorra csak egy hellyel áll rosszabbul. A világranglista csak nyolc rosszabb csapatot tart számon ennél a duónál, szóval igazi kuriózum lesz ez az összecsapás.

Annál is inkább, mert San Marino 74, Andorra 86 meccs óta nem tudott győzni, ez összesen 160 találkozó sikerélmény nélkül, ami elég komoly szám.

Az Európa harmadik legkisebb államának számító San Marino utoljára 2004-ben győzött, amikor Liechtentsteint pofozta le egy barátságos meccsen 1-0-ra, a kontinens hatodik legkisebbje, Andorra szintén 2004-ben aratta eddigi utolsó, de akkor világraszóló sikerét, az áldozat Macedónia volt, az eredmény pedig 1-0.

Andorra egyébként mindent összevetve sikerekben gazdagabb történelmet tudhat maga mögött, mint San Marino: győzelmekből és döntetlenekből is háromszor annyit gyűjtött (3-1 és 12-4), vereségből pedig héttel kevesebbet (126-133). A pireneusi hercegség csapata 38 gólt szerzett eddig, és 386-ot kapott, míg az Olaszországban elterülő miniállam 22-szer szomorította az ellenfelet, viszont kettő híján 600-szor kezdhetett közepet.

A szerdai rangadón a hazai kapitány, Pierangelo Manzaroli a 3-5-2-es illetve a 4-2-3-1-es formációt vetheti be, vagyis egyértelműen a középpályát szeretné izmosabba tenni. A másik kapitány, Koldo Álvarez azt nyilatkozta, hogy a mostani találkozót főpróbának szánja az egy hónap múlva esedékes, Feröer-szigetek elleni vb-selejtezőre.

Andorra egy selejtezőcsoportban szerepel a magyar válogatottal, amely 4-0-ra verte november közepén a Groupama Arénában.

A kiscsapat a lettektől csak 1-0-ra, Svájctól 2-1-re kapott ki hazai pályán, úgyhogy érthető, miért tartják esélyesebbnek a fogadóirodák. San Marinónak is volt egy szoros meccse, Azerbajdzsán csak 1-0-ra tudott győzni ellene, a németektől viszont egy nyolcast kapott.

Bár az írás elején kicsit mi is ironizáltunk, valahol pontosan ezekért a meccsekért rajongunk a futballért. Ahogy az FA Kupa két meglepetéscsapata, a Sutton United vagy a Lincoln City visszahozott valamit a játék romantikájából, úgy San Marino vagy Andorra is egyfajta üde színfolt, ahol még egy gólnak is hatalmas odaadással tudnak örülni.

San Marino így ünnepelte a norvégoknak lőtt gólját

Más csapatoknál megszokott jelenség a gólszerzés vagy a győzelem, náluk szinte ünnepi eseménynek számít. Ildefons Lima, aki tíz góljával Andorra legeredményesebb válogatott játékosa, a Marcának azt nyilatkozta, számára a mostani meccsen aratott győzelem olyan lenne, mintha a vébét nyernék meg. A spanyol lap pedig úgy fogalmazott, jön minden idők legfontosabb barátságos meccse.

A nemzetközi fogadóirodáknál San Marino győzelmére 3.75 körüli szorzóval, Andorra sikerére 1.90-es oddsal lehet fogadni.

[2443953] 2017-02-22 18:30:00 San Marino - Andorrax;