Angol foci

Wengernek mennie kell, meg is van az utódja?

  • ivan

Két egymást követő mérkőzésen is vereséget szenvedett az Arsenal a Premier League-ben, így az Ágyúsok hátránya immáron 12 pont a listavezető Chelsea-vel szemben. A bajnoki cím elérése teljesen irreálisnak tűnik, de a BL-indulást érő helyek megszerzése is komoly erőpróba elé állíthatja a csapatot. A londoni klub szurkolói Arséne Wenger távozását követelik.

Arséne Wenger 1996 óta irányítja az Arsenal csapatát, ezzel nemcsak a Premier League, de egész Európa legrégebb óta "hivatalban lévő" menedzsere. A francia tréner többek között három bajnoki címet és hat FA-kupát nyert az Ágyúsokkal, de 2006-ban a Bajnokok Ligája döntőjéig is elvezette csapatát. Wenger a klub történetének egyik legsikeresebb edzőjének számít, és ha valaki tiszteletet érdemel, akkor az pontosan ő. Ám ez a tisztelet kezd megkopni.

A Chelsea elleni hétvégi vereség során néhány Arsenal-szimpatizáns félre nem érthető módon adta tudtára Wengernek, mi a véleményük a francia mesterről. "Ami elég az elég, ideje menni" - állt az egyik szurkoló által feltartott táblán.

Bár a Sky Sports szakértőjeként dolgozó Gary Neville azonnal megvédte a francia menedzsert, mondván a 67 éves szaktekintély nem érdemli meg ezt a bánásmódot, az eset mindenképp jól példázza, hogy Wenger jelene és jövője az egyik legforróbb téma az angol foci berkein belül. 21 évet eltölteni egy csapat élén elképesztő teljesítmény, ugyanakkor egyre többen gondolják úgy, hogy valóban eljött az ideje annak, hogy Wenger átadja a helyét valaki másnak és az Arsenal új impulzusokat kapjon.

Arsenal#eng-arsenal#5

A klub immáron évek óta ugyanazt az utat járja: nehezen költ milliókat átigazolásokra, világsztárok nélkül építi fel csapatát, amely szemre gyönyörű játékra képes és rendre közel is kerül a tűzhöz, ám végül mindig elmarad a katarzis és többnyire egy Bajnokok Ligája-indulás lesz a vigaszdíj. A Wenger-kritikus szurkolók változásokat akarnak látni, de nagyon úgy tűnik, hogy az angol foci egykori megújítója, minden idők legjobb PL-csapatának menedzsere kifogyott az ötletekből.

A goal.com egy minapi cikkében - klubhoz közeli forrásokra hivatkozva - arról írt, hogy Wenger számára a klubvezetés felajánlott további két évre szóló szerződéshosszabbítást, amit viszont egyelőre a francia még nem írt alá. Martin Keown, az Arsenal egykori legendája viszont biztosra veszi, hogy idővel ez is megtörténik. "Abban nem vagyok biztos, hogy ez a szurkolóknak is tetszeni fog" - tette hozzá az egykori védő a BT Sportsnak.

"Hiszek benne, hogy most az a legfontosabb, hogy a következő meccsre fókuszáljunk és ne adjunk túl nagy jelentőséget egy szurkoló véleményének. Az én karrierem nem lényeges, az Arsenal szezonja, ami igazán fontos. Egy futballklubnál kell, hogy más vélemények ütközzenek. De nem az számít, amit az emberek gondolnak, hanem a következő mérkőzés eredménye, az, hogyan tudsz válaszolni a különböző szituációkra. Nagy harcban vagyunk a PL-ben és a BL-ben is és még állva vagyunk az FA kupában is. Mind a három sorozatban jól akarunk szerepelni. Emiatt is fontos, hogy a feladatunkra koncentráljunk és újra a csapat mögé állítsuk a szurkolókat" - Arséne Wenger I Fotó: goal.com

Persze ha végül Wenger úgy dönt, hogy feláll a kispadról, nyomban komoly helyzet elé állítja az Arsenalt, hiszen a megfelelő utód kiválasztása nem egyszerű feladat. A Manchester Unitednél Sir Alex Ferguson óta nem igazán sikerült megtalálni az optimális menedzsert, de a Chelsea-nél is sokat vacakoltak az edzőkkel az (első) Mourinho-éra utáni években.

Wenger 2004-ben nyert utoljára bajnokságot az Arsenallal. Nála hosszabb ideig csak Brian Clough maradhatott a helyén aranyérem nélkül.

Jó páran viszont úgy gondolják, hogy a nyáron a Juventustól távozó Massimiliano Allegri az ideális jelölt. A 49 éves olasz szakember 2014 nyarán egy tökéletesen összerakott csapatot vett át Torinóban, a milánói bukása után pedig kevesen fogadtak volna rá, hogy megállja a helyét. Allegri azonban felvette a kesztyűt és első két évében bajnokságot és a kupát is behúzta a Juvéval, sőt, minden esély megvan rá, hogy a duplázás idén is összejöjjön. Ehhez az is kellett, hogy a Conte-féle csapatot továbbfejlessze, és éppen ez az a "skill", ami miatt sok szakértő szerint az Arsenal kispadját neki találták ki.

Allegri nehéz örökséget vett át két évvel ezelőtt, ám gyorsan realizálta, hogy muszáj lesz néhány dologban változtatnia. Jó értelemben vett őrültsége ugyanúgy hatással van a csapatára, mint Conte fanatizmusa, ám Allegrinek összejött az is, ami elődjének nem: egészen a Bajnokok Ligája döntőjéig terelte a Zebrákat. 

Bár a Juve kész csapat volt a tréner érkezésekor, az elmúlt két és fél évben csak jobbá vált és ebben elévülhetetlen érdemei vannak Allegrinek. A folyamatosan a megújulást kereső szakvezető alig néhány hete újabb remek húzással hívta fel magára a figyelmet. A Fiorentina elleni 2-1-es vereség után szisztémát váltott és az évekig jól bevált 3-5-2-es játékrendszert egyszer csak lecserélte egy 4-2-3-1-es formációra. Az eredmények? Öt meccs, öt győzelem, 10 rúgott és mindössze egy kapott gól. Ja és még valami: az ellenfelek között a Laziót, a Milant vagy éppen az Intert is megtaláljuk. 

Allegri azzal aratja sikereit, ami Wengerben már nincs meg, ez pedig a megújulás képessége.

Arséne Wenger egy okos ember, nem véletlen, hogy hezitál a hosszabbítással kapcsolatban.  A bajnokság már elúszott, a BL-ben már a nyolc közé jutás is bravúrnak számítana, vagyis egy újabb év ment el a "semmire" az Emiratesben.

Félő, amennyiben Wenger úgy dönt, nekivág 22. szezonjának is, a helyzet Észak-Londonban semmit sem változik majd. Az Arsenal nem lépne ki az "örök negyedik" skatulyából, a Premier League történetének egyik legnagyobb edzője pedig tovább rombolná nimbuszát.

Igazuk volt a Stamford Bridge-i vendégdrukkereknek? Eljött az idő, hogy véget érjen a Wenger-éra?

Szerinted lejárt Wenger ideje az Arsenalnál?x;
209498