Barcelona

Mostoha az élet Lionel Messi mellett

  • varin

Hatalmas tehetségek és rutinos sztárok. Kiteljesedni azonban alig tudott valaki Lionel Messi árnyékában.

Lionel Messi uralkodása 2004-ben kezdődött Barcelonában, a klub azóta sikerkorszakát éli. Az argentin zseni töménytelen mennyiségű címet bezsebelt a katalán gárdával, kezdve négy BL-trófeán át nyolc bajnoki címig. Az elmúlt 13 évben sok minden változott a Barcánál, a játékosok jöttek-mentek Lionel Messi mellől, míg végre megtalálták a tökéletes triumvirátust az MSN képében.

A közel másfél évtized alatt sokan kudarcot vallottak a katalánok csatársorában, míg több játékosra is úgy gondolunk, hogy méltó segítője volt a Bolhának. Ám akadnak szép számmal elkallódott tehetségek is, akikkel kapcsolatban nem egyértelmű, hogy valójában nem voltak tehetségek vagy pedig a sikertelen fiatal évek miatt nem futottak be akkora karriert.. Lássuk, kik is voltak Lionel Messi segítői az MSN megalakulása előtt, és hogyan is emlékszünk rájuk.

2004 óta számtalan gigasztár megfordult a Barcelonában, kezdve Samuel Eto'o-tól Javier Saviolán át David Villáig. A legnagyobb játékosok közül van, akit inspirált az, hogy a világ legjobbjával futballozhat és még jobb teljesítményt nyújtott, mint máshol, ám vannak, akikre már úgy emlékszünk, mint akik "kibuktak" Messi mellől. Természetesen nagyon sok függött éppen a játékos posztjától, valamint az edzői hitvallástól és egyéb tényezőktől, mindenesetre a számok makacs dolgok és megmutatják, ki mit ért el a Camp Noúban.

A Barcelona legnagyobb támadói Messi uralkodása alatt
Játékos Gól/meccs a Barcában* Gól/meccs máshol*
David Villa 37/77 (0,429) 292/458 (0,638)
Zlatan Ibrahimovic 16/29 (0,552) 302/478 (0,674)
Paco Alcacer 1/11 (0,091) 75/177 (0,424)
Thierry Henry 35/80 (0,4375) 249/501 (0,497)
Alexis Sánchez 39/88 (0,443) 82/286 (0,287)
Henrik Larsson 13/40 (0,325) 312/536 (0,582)
Javier Saviola 49/123 (0,399) 110/310 (0,354)
Samuel Eto'o 108/145 (0,744) 170/392 (0,433)
Ronaldinho 70/145 (0,483) 97/296 (0,328)
Luis Suárez 71/82 (0,866) 170/276 (0,616)
Neymar 54/103 (0,524) 60/110 (0,545)
*: Zárójelben a gól/meccs arány

A lista eléggé vegyes és nehéz is lenne alapigazságot megállapítani, mindenesetre beszédes, hogy például David Villa vagy Zlatan Ibrahimovic mennyire elnyomva érezhette magát a Barcelonában, ők ugyanis már akkor futballoztak a katalán csapatnál, amikor Messi kiteljesedett és olykor egy személyben vitte a csapatot. Ráadásul nem túl fair módon Ibra úgy is élhet az emberek tudatában, mint aki megbukott a Barcában, holott a 16/29-es mutatója tiszteletet parancsol.

Meglepő módon Alexis Sánchez számai sokkal jobbak voltak a katalán csapatban, mint máshol, nála inkább a sok kisebb sérülés lehetett a legnagyobb probléma, hiszen befejező csatárokat megszégyenítő gólmutatója volt Pep Guardiola regnálása alatt.

Ibrahimovicra mindig úgy fogunk emlékezin, mint aki megbukott Barcelonában - Fotó: fusion.net

Vannak ugyanakkor olyan játékosok, akiket szinte csak a barcelonai éveik alapján tudunk elismerni, erre pedig a legjobb példa Samuel Eto'o. A kameruni klasszisnak egészen hihetetlenül jó átlaga van a katalánoknál, ami persze még így is elmarad Lionel Messi 0,89-es számától.

Meglepő módon még Ronaldinhóra is úgy emlékezhetünk, mint akinek a Barcelona előtt és után már nem jöttek igazán a gólok és sehol nem is megragadni.

Érdekesség továbbá, hogy a Neymar-Suárez duóra sem tudunk felhúzni semmilyen tételt, amely mindkettejükre illeszkedik, hiszen amíg az uruguayi kategóriákat lépett előre korábbi csapataihoz képest (legalábbis ami a számokat illeti), addig Neymar szinte dekára ugyanott tart. Érdekes lesz azonban megvizsgálni ezeket 300 meccs után is, Suárez átlaga ugyanis aligha tartható Messi mellett ilyen szinte.

Eltékozolt tehetségek?

A fent említett nevekben Paco Alcacer és Saviola kivételével egy dolog közös: rutinosan, már ismert játékosként érkeztek a Barcelonához, ahol magas elvárások voltak velük szemben. Több olyan támadó akad viszont, akiket az "eltékozolt tehetségek" kategóriába lehet sorolni.

Kitűnő példa lehet erre Cesc Fábregas, akivel kapcsolatban Mourinho többször is elmondta, hogy Katalóniában nem tudtak vele mit kezdeni és eltékozolták a talentumát,

márpedig a spanyol középpályás esetében elmondhatjuk, az Arsenalnál és a Chelsea-nél is remek teljesítményt nyújtott.

Az elmúlt években tele voltak olyan ígéretekkel támadó poszton Barcelonában, akiben ott látták a jövő nagy gólvágóját. Ám ezekből szinte kivétel nélkül nem lett semmi.

Bojan sem lett az új Messi - Fotó: goal.com

Talán a legnagyobb karriert Bojan Krkic futotta be, ehhez elég volt annyi, hogy a Barcelona után még a Serie A-ban és a Premier League-ben is rúgott néhány gólt. Az egyszeres spanyol válogatott Bojan az idei évtől magáénak tudhatja a mesternégyest, hiszen a Bundesligába, a Mainzhoz szerződött kölcsönbe.

Szintén élénken élhet bennünk Ibrahim Afellay neve, aki még Dzsudzsák Balázs eindhoveni évei alatt kerülhetett a tudatunkba. A holland támadó középpályás szinte semennyit nem játszott a Barcelonába, ötéves katalóniai tartózkodása során 21 meccs jutott neki a csapatban, mivel előbb a Schalkéhez, majd az Olimpiakoszhoz került kölcsönbe. 2015 óta a Stoke-ban futballozik, de ő is nagyon messze elmaradt attól a karriertől, amit jósoltak neki. Ebben persze a többször megsérülő térde is komoly szerepet játszott.

Érdekesség egyébként, hogy bármennyire is ígéretes korosztály volt ez a PSV-nél, nem csak Dzsudzsák és Afellay, de kortársaik, Nordin Amrabat, Ola Toivonen és Otman Bakkal karrierje is megrekedt.

Két nagy tehetség, nulla nagy karrier

Giovani dos Santos sem kivétel, ő 13 éves korától a Barcelona utánpótlásbázisán rúgta a bőrt, ám csakhamar látszott, nincs helye a csapatban. A mexikói futballistának a hozzáállását is többen kifogásolták, Harry Redknapp például azt mondta, többet tölt éjszakai szórakozóhelyeken, mint edzéseken, így természetesen a Tottenhamnél sem volt maradása. A még mindig csak 27 éves játékos most a Los Angeles Galaxy kötelékeibe tartozik és nem is teljesít rosszul, hiszen 41 meccsen 18 gólnál tart.

De az említett futballistákon kívül is több olyan nevet tudunk mondani, akik a Barcelona rotálásának áldozatai lettek és kétséges, hogy valahol még komolyan eredményesek tudnak lenni. A 21 éves Sandro Ramírezt a Málagának adta el a Barca - itt egyébként eddig elégedettek vele -, Munir El Haddadiban egy fokkal jobban bíznak, ő csak kölcsönbe került Valenciába, de nagy reményekkel kezdett Barcelonában, majd jelentősebb lábnyom nélkül távozott az elmúlt években Cuenca, Tello és Jeffrén Suárez is. Szintén jó példa lehet Pedro, akire talán úgy emlékszünk, mint a Barcelona szupercseréje, de játéklehetőség hiányában inkább a Chelsea-hez száműzték őt, ahol nem is teljesít rosszul.

Elmondható tehát, hogy a Barcelonánál ugyanolyan mostoha körülmények vannak egy fiatal tehetségnek, mint szinte bármelyik európai topcsapatnál. A gárdáknak egyszerűen nincs idejük kivárni, amíg egy 20-21 éves fiatal beilleszkedik a csapatba és megszokja a sorozatterhelést, mert az eredmények azonnal kellenek. Hatványozottan igaz ez egy olyan csapatnál, ahol a játékosoknak Messiket, Ronaldinhókat és Ibrahimovicokat kéne kiszorítani másfél évtizede. Mindazonáltal az sem biztos, hogy véletlen, hogy a fent említett játékosok máshol sem szereztek maguknak nevet, nem kizárt, hogy ők valóban súlytalanok voltak Messi mellé.

Ám Lionel Messi sem fiatal már, 29 évesen ha még nem is kell a visszavonuláson gondolkodnia, 5-6 éven belül már kell legyen kiszemelt az ő pótlására. Hogy vajon lesz-e ilyen tehetség a klub utánpótlásában, azt egyelőre mi nem tudhatjuk, mindenesetre ha esélyt sem kapnak majd, akkor lehet, hogy a jövő Messije is csupán Bojan Krkic lesz.