Tenisz

Komoly büntetést kapott a bírót fejbe bombázó játékos

  • Cesc18

Denis Shapovalovot 7 ezer dollárra büntették, miután a hétvégi Davis Kupa-meccsén arcon ütötte labdával a székbírót.

Hihetetlen momentummal ért véget a Kanada-Nagy-Britannia Davis Kupa-párharc a világcsoport nyolcaddöntőjében vasárnap. A felek négy mérkőzést követően 2-2-re álltak, a döntő meccset pedig Denis Shapovalov és Kyle Edmund vívta. Az izraeli születésű kanadai srác 3-6, 4-6 arányban elbukta az első két szettet, majd amikor a harmadikban ismét elveszítette az adogatását, elszakadt nála a cérna és a labdamenetet követően dühében ki akarta csapni a labdát a nézőtérre, ám pont a székbírót sikerült arcon találnia.

Shapovalov azonnal bocsánatot kért, de ettől függetlenül leléptették, amivel Nagy-Britannia jutott tovább a legjobb nyolc közé. A bal szemén eltalált Arnaud Gamas székbírót elővigyázatosságból kórházba szállították.

"Amit tettem az borzasztó amatőr és megbocsáthatatlan. A játék hevében, miután elbuktam a gémet nem tudtam uralkodni magamon és kiakartam ütni a labdát. Elképesztő szerencsétlen eset volt, teljesen akaratlanul találtam el Mr. Arnaud Gamas székbírót. Erre nincs mentség és vállalom a felelősséget. Nagyon sajnálom az esetet, személyesen is elnézést kértem Mr. Gamastól. Nagyon sajnálom, hogy cserben hagytam a csapatom és a hazám. Bocsánatot kérek a szurkolóktól a szponzoraimtól is. Szörnyen érzem magam és szégyellem az esetet, de tanulni fogok belőle és ígérem többször ilyen nem fordul elő." - írta Shapovalov a Twitter-oldalán.

A nemzetközi tenisz szövetség (ITF) a bocsánat kérés ellenére megbüntette a 17 éves tehetséget, méghozzá 7 ezer dollárra, ami valamivel több, mint 2 millió forint. A maximum pénzbüntetésből, - ami 12 ezer dollár - azért engedtek, mert Shapovalov nem szándékosan találta el a bírót. 

A kanadai srác egyébként hatalmas tehetség, tavaly a junioroknál Wimbledonban diadalmaskodott, míg 2015-ben párosban tudta elhódítani a US Open-trófeát. A felnőttek között három egyéni és két páros Futures-tornát nyert eddig, utóbbiakat Nagy Péterrel az oldalán. Jelenleg a 251. helyen áll a világranglistán, reméljük ez a baki nem töri félbe az igen ígéretesen induló karrierjét.