Davis Kupa

Biztos a spanyolok és a franciák továbbjutása, a magyaroknak nem sok esélyt adnak

Hétvégén a Davis Kupa első körös küzdelmeire kerül sor, Magyarország Pozsonyban, a szlovákoknál vendégeskedik.

Az elmúlt években megszokhattuk már, hogy csak egy-egy nemzet fektet igazán nagy hangsúlyt a Davis Kupára, az idei kiírás első fordulójában is meglehetősen tartalékos csapatokat találunk, az ausztrál nyílt teniszbajnokság után a legtöbb sztárjátékos inkább pihenőt vett ki. 

Federer nem vállalta a játékot a Davis Kupában. - Fotó: AO

Ennek köszönhetően valószínűleg rögtön elbúcsúzunk Svájctól, hiszen sem a nemrégiben 18. Grand Slam-címét ünneplő Roger Federer, sem pedig Stan Wawrinka nem vállalta a szereplést. Nélkülük pedig semmi esélyük a helvéteknek a kiváló erőkből álló amerikaiak ellen. Az USA esetében egyébként az lesz az érdekes, hogy a Bryan tesók nem lépnek pályára, még a melbourne-i viadal közepén jelentették be visszavonulásukat a DK-tól. 

A spanyoloknál nem lesz Rafa Nadal, de Roberto Bautista-Aguttal a soraikban így is jóval erősebbek, mint a Marin Cilicet és Ivo Karlovicot nélkülöző horvátok. Déli szomszédaink tavaly döntőztek, idén viszont így valószínűleg korán véget ér számukra a Davis Kupa.

Sok mindenben a japánok sem reménykedhetnek, Nisikori Kej nélkül bombameglepetés lenne, ha sikerülne kiharcolniuk a továbbjutást Franciaország ellen. Ugyan a gallok sem a legerősebb keretükkel utaztak Tokióba, ám Gael Monfils és Jo-Wilfried Tsonga nélkül is borzasztó erősek, hiszen például Richard Gasquet játszani fog.

Úgy tűnik a szerbek viszont komolyan gondolják, ugyanis Novak Djokovics vállalja a játékot. Ezzel meg is pecsételődött a fiatal tehetségekből álló oroszok sorsa. A német-belga párharc is elég egyértelmű. A vendégeknél nem lesz David Goffin, a germánok viszont a bombaformában lévő Zverev tesókat állítják csatasorba, illetve Philipp Kohlschreiber is ott van a keretben. 

Vajon a Davis Kupát komolyan veszi a balhés aussie srác? - Fotó: AO

Három csata ígérkezik kicsit szorosabbnak. Az ausztrálok a cseheket fogadják Melbourne-ben, Kanada Nagy-Britanniával mérkőzik meg Ottawában, míg a címvédő argentinok az olaszokkal néznek farkasszemet Buenos Airesben. Mindenhol lesznek komoly hiányzók. A cseheknél Tomás Bercyh, a kanadaiaknál Milos Raonic, a briteknél Andy Murray, míg az argentinoknál Juan Martín del Potro nem vállalta a játékot. 

A juharlevelesek így nem sok mindenben reménykedhetnek, ugyan a hazai közönség támogatását élvezhetik, de Dan Evans és Kyle Edmund sokkal jobb formában van, mint a másik oldalon Peter Polansky és Vasek Pospisil. Az ausztrálok fiatalokkal rohamoznak, Nick Kyrgios és Jordan Thompson kapnak lehetőséget egyesben, míg párosban valószínűleg Sam Groth és John Peers áll ki, ami szintén nem hangzik rosszul. 

Argentína esetében érezzük azt, hogy borulhat a papírforma, Buenos Airesben mindig fantasztikus a hangulat, Diego Sebastian Scwartzman és Carlos Berlocq pedig képes lehet felvenni a versenyt a Paolo Lorenzi, Fabio Fognini és Andreas Seppi fémjelezte olaszokkal. 

hatharom.com
Ausztrália-Csehország Ausztrália
Kanada-Nagy-Britannia Nagy-Britannia
?

Magyarország is pályára lép, méghozzá Pozsonyban, ahol a szlovákok ellen próbálják meg kiharcolni a győzelmet. Nem lesz egyszerű dolguk Köves Gábor fiainak, ugyanis a hazaiak a legjobbjaikat állítják ki, vagyis a világranglista-36. Martin Klizant és a 108. Lukas Lackót. Nálunk Fucsovics Márton és Balázs Attila lettek nevezve az egyes meccsekre. Óriási tudásbeli különbség azért nincs a felek között, de idegenben komoly bravúrnak számítana a győzelem megszerzése. Ezt a bukmékerek is így látják, Szlovákia sikerére csupán 1.06-szoros pénzt fizetnek.