Szerencsejáték-ipar

A tenisz volt 2016 "leggyanúsabb" sportága

Magyarországról nem regisztráltak gyanús mérkőzést 2016-ban, a listát Görögország vezeti.

Az Európai Sport Védelmi Bizottság 2016-os jelentése szerint tavaly a tenisz volt a leggyanúsabb sportág, ebből a sportból kellett a legtöbb mérkőzés után nyomozást indítani. Mint az az ESSA dokumentumából kiderül, a 130 jelentett esemény közül 103 érintette a legnépszerűbb egyéni sportágat, második helyen pedig a labdarúgás áll.

Az ESSA igazgatója, Mike O'Kane elmondta, a növekvő számok fokozottabb odafigyelésre késztetik őket és a hatósággal együttműködve szeretnének megálljt parancsolni a mérkőzések befolyásolásának és a csalásoknak.

Fotó: Descrier

A szövetség egyébként szoros együttműködést folytat a Tennis Integrity Unittal, amelynek első számú feladata a gyanús mérkőzések kinyomozása. Erre azért is van szükség, hiszen a 130 érintett mérkőzésből 103 is tenisszel kapcsolatos volt, ráadásul az első negyedév alacsony (9) száma után az áprilistól kezdve sorra jöttek a gyanús mérkőzések. A vizsgálatok eredményeként több híresebb teniszezőt is csaláson kaptak, a korábbi Australian Open ifi bajnok, Oliver Anderson, Nick Lindahl és Alexandru-Daniel Carpen is példás büntetést kapott.

A tenisz után második helyen a labdarúgás (16) áll, ezen kívül négy röplabda, két-két asztalitenisz és strandröplabda, valamint egy-egy snooker, kosárlabda és kézilabda eseményt vizsgáltak 2016-ban.

Ha az ország szerinti megoszlást vizsgáljuk, Görögország 11 eseményben is érintett, második helyen pedig Oroszországot találjuk. Ránk nézve hízelgő, hogy szomszédaink közül Szerbia, Szlovákia, Romána, Ukrajna és Ausztria is fent van a listán, ám Magyarország egyetlen mérkőzéssel sem képviselteti magát.

A jelentésről részletesen az ESSA dokumentumában lehet olvasni.