Darts

Kezdődik a Premier League!

Csütörtökön elrajtol a 16 állomásból álló Premier League, vagyis tavasszal hétről-hétre láthatjuk a világ legjobb dartsjátékosait.

Február elejétől május közepéig a Premier League játssza a főszerepet a dartsosoknál, pontosabban annál a tíz játékosnál, akik idén meghívást kaptak. Róluk kicsit később, először lássuk a lebonyolítást. A versenysorozat 16 állomásból áll, a playoffot leszámítva mindig csütörtök este lépnek színpadra a dartsmenők.

A mezőny tízszer teszi tiszteletét Angliában, kétszer Skóciában, egyszer pedig ellátogat Hollandiába, Walesbe, Írországba és Észak-Írországba. 

Tavaly először járt a PL-mezőnye Rotterdamban, ahol fantasztikus hangulat fogadta a játékosokat. - Fotó: PDC

Játssz a PDC Hungarian Fan Club és a hatharom.com közös játékán a Premier League alatt. Gazdára talál egy Samsung okostévé és egy Huawei tab, illetve heti nyeremények is kiosztásra kerülnek. Részletekért kattints ide!

Három részre bontható a verseny: az első kilenc fordulóban minden játékos játszik a másik kilenccel, majd a leggyengébben teljesítő két dartsos búcsúzik. Az ezt követő hat fordulóban a versenyben maradt játékosok újfent összecsapnak, végül pedig a négy legjobb a két elődöntőben és a döntőben eldönti a trófea és a rekordnak számító 250 ezer angol font sorsát. A pontszámítás elég egyszerű, a győzelemért kettő, a döntetlenért pedig egy pont jár, igen, remizhetnek is a felek, minden meccs ugyanis 12 legig tart - kivéve az elődöntőkben és a döntőben, ahol 10 illetve 11 leg szükséges a győzelemhez.

A 2017-es versenynaptár
Időpont Helyszín Időpont Helyszín
Február 2. Newcastle Február 9. Nottingham
Február 16. Leeds Február 23. Brighton
Március 2. Exeter Március 9. Glasgow
Március 16. Rotterdam Március 23. Manchester
Március 30. Cardiff Április 6. Dublin
Április 13. Liverpool Április 20. Belfast
Április 27. Birmingham Május 4. Sheffield
Május 11. Aberdeen Május 18. London

A helyszínek nem, a mezőny viszont változott az előző kiíráshoz képest, méghozzá két helyen. Az idei versenybe nem kapott meghívást a tavaly utolsó helyen végző Michael Smith és a nyolcadik Robert Thornton, helyüket Kim Huybrechts és Jelle Klaasen veszi át. Egyikük sem számít újoncnak, a belga 2015-ben, míg a holland 2009-ben szerepelt már a Premier League-ben. Ugyan a sort velük kezdtük, de messze nem ők számítanak a legesélyesebbnek, sőt, a bukmékerek úgy gondolják, hogy kilenc forduló után arra van a legnagyobb sansz, hogy egyikük sem folytathatja. 

Van Gerwen megállíthatatlannak tűnik. - Fotó: PDC

A végső sikerre a tavalyi szezonban parádésan szereplő Michael van Gerwen a legnagyobb favorit.

Hat torna óta veretlen, televíziós meccseken pedig 37-es győzelmi sorozatban van.

2016-ban még 2.20-szoros pénzt fizettek a győzelmére, idén viszont az 1.60-at sem éri el. Ez elég jól mutatja, hogy mennyire kevés esélyt adnak a többieknek. Ami persze nem véletlen, hiszen tényleg brutálisan dominálja a mezőnyt. A hétvégén sorozatban harmadszor nyerte meg a The Masterst, tehát semmi jel nem utal arra, hogy a világbajnoki trófea újbóli megszerzése után kicsit visszavett volna a tempóból.

Annak ellenére, hogy az utóbbi bő egy évben mindent megnyert, nincs érték az 1.60 körüli szorzójában, hiszen az utolsó állomáson, a playoffban csak egy meccs dönt, nem visznek tovább pontokat. De hogy ott lesz a négy között az viszont szinte 100 százalék, sokat mondó a fogadóirodák 251.00-es oddsa arra is, hogy idő előtt búcsúzik...

Taylor utolsó Premier League küzdelmére készül. - Fotó: PDC

Hogy a maradék három helyet az elődöntőben kik "viszik" el, azt most még meglehetősen nehéz megjósolni. Van Gerwen mellett a kétszeres Premier League-bajnok Gary Andersont tartják a másik nagy esélyesnek a legjobb négyre. A skót világbajnokot Peter Wright követi, és csak utánuk jön Phil Taylor, Adrian Lewis és Raymond van Barneveld. Tény, hogy Wright borzasztó stabil volt 2016-ban, ám egyrészről még mindig nem rendelkezik major tornagyőzelemmel, másrészről a PL-ben négy nekifutásból egyszer sem sikerült még elődöntőbe jutnia. Lewisnak sem különösebben ez a versenysorozat a nagy erőssége, de őt persze soha nem szabad leírni. A szezon végén visszavonuló Taylor elődöntőbe jutására kínált 2.20-as odds kifejezetten csábító. Még mindig nagyon komoly játékra képes, és biztosak lehetünk benne, hogy utolsó profi évét sem fogja félvállról venni. 

Dave Chisnallról és James Wade-ről nem esett még szó, ők abszolút az a kategória, akik képesek lehetnek beleköpni Andersonék levesébe, és esetleg kitúrni valakit a négyből. Wade korábbi győztese egyébként a Premier League-nek, de Chizzy is járt már az elődöntőben.

Kattints a képre a játékért!

Ki lesz a 2017-es Premier League győztese?
   
Michael van Gerwen 1.53
Gary Anderson 5.50
Peter Wright 11.00
Phil Taylor 13.00
Adrian Lewis 23.00
Raymond van Barneveld 29.00
James Wade 34.00
Dave Chisnall 34.00
Jelle Klaasen 51.00
Kim Huybrechts 81.00