Nemzetközi foci

Az UEFA elnöke nagyon bepipult a 48 csapatos vébé miatt

  • MVB80

Aleksander Ceferin, az UEFA elnöke minimum 16 helyet szeretne Európának a 2026-os világbajnokságon.

Nincs mese, a 48 csapatos focivébé már nem csak egy elhessegetni való ötlet, hanem tény, úgyhogy muszáj megbarátkozni vele, hogy 2026-ban másfélszer annyi válogatott juthat el a tornára, mint most.

A világ egyik fele nagyon lelkes, mert esélyt lát arra, hogy kedvencei kijussanak, a másik része viszont fanyalog, és szkeptikus, mivel úgy érzi, alaposan felhígul majd a torna a bővítéssel.

Az UEFA nemrég megválasztott elnöke, a szlovén Aleksander Ceferin kissé harciasan nyilatkozott a Die Welt nevű német újságnak arról, hogy a 48-as mezőnyben legalább 16 helyet szeretne a kontinens csapatainak.

Európa nem hagyja magát

Korábban már írtunk arról, hogy a létszámemelés legnagyobb nyertese Afrika és Ázsia lehet, mivel mindkét kontinens várhatóan 9-9 helyet kap.

Európának jelenleg a 32-es mezőnyben 13 kvóta jut, és Ceferin azt mondta, minimum 16 helyet szeretnének kapni az első 48-as tornán.

„Az UEFA volt az egyetlen konföderáció, amely nem szerette volna a létszámbővítést, de nem volt semmi esélyünk, le lettünk szavazva. Éppen ezért harcolunk azért, hogy a lehető legtöbb európai csapat juthasson ki a vébére.

A legutolsó három tornát Olaszország, Spanyolország és Németország nyerte, és az összes világbajnokságnak európai vagy dél-amerikai győztese volt. Ez a két kontinens képviseli a minőséget, úgyhogy 16 csapatnál nem adjuk alább.

Nem szeretnék arrogánsnak tűnni, de mi nem csak egy átlagos kontinentális szövetség vagyunk, és olyan nem fordulhat elő, hogy minket mindig leszavaznak. Ha ez mégis megtörténik, az komoly problémához vezet az UEFA és a FIFA között” – mondta Ceferin.

A kemény szavak után igazán kíváncsiak vagyunk arra, hány hely jut végül Európának.