Kézilabda-vb

Nem sok esélyt adtak Karabaticék a döntőben, Franciaország megvédte címét

A házigazda francia válogatott 33-26-ra legyőzte a norvég csapatot a 25. férfi kézilabda-világbajnokság vasárnapi döntőjében Párizsban, ezzel megvédte címét.

Remekül kezdte története első vb-fináléját a norvég együttes a hetedik döntőjét játszó francia csapattal szemben, és a 15. percben már három góllal vezetett (7-10). A skandinávok - akik a keddi negyeddöntőben a magyarokat búcsúztatták - rendkívül tudatosan védekeztek, hatékonyan támadtak, a kapuban pedig Torbjörn Bergerud mutatott be bravúros védéseket. A játék kimondottan gyors tempója ellenére nem volt sok hiba.

A házigazdák tartották a lépést ellenfelükkel, az első félidő végén a korábbinál is gyorsabban kézilabdáztak, a norvégok nem tudták útját állni az ellentámadásaiknak, ennek köszönhetően felzárkóztak, sőt egyenlítésüket követően a szünet előtti utolsó másodpercben a vezetést is átvették (18-17).

Lendületes játékukkal a második felvonás elején négy góllal megléptek a franciák (22-18), majd ellenfelük időkérése sem zökkentette ki őket a ritmusukból. A folytatásban is tetszetősen, magabiztosan játszottak, és végül hét góllal nyertek.

A mezőny legeredményesebb játékosa a franciák legendás irányítója, Nikola Karabatic volt hat góllal. A csapattársai közül Kentin Mahe, Michael Giugou és Valentin Porte, illetve a másik oldalon Kent Robin Tonnesen egyformán ötször volt eredményes.

Eredmény, döntő:
Franciaország-Norvégia 33-26 (18-17)

Ez a tizedik alkalom, amikor az aranyérmes válogatott minden mérkőzését megnyerte a vb-n, ráadásul ez a franciáknak a 2001-es - ugyancsak hazai rendezésű - torna után másodszor sikerült. A franciáknak három bronz- és egy ezüstérem mellett ez a hatodik világbajnoki címük.