Australian Open

Drámai meccsen szerezte meg 18. Grand Slam-címét Roger Federer

  • Cesc18

A svájci géniusz öt szettben győzte le a spanyol Rafael Nadalt az Australian Open-döntőjében.

Vasárnap délelőtt álomdöntőre került sor Melbourne-ben a 17-szeres Grand Slam-bajnok Roger Federer és a 14-szeres győztes Rafael Nadal főszereplésével. Az elmúlt bő 10 év két legeredményesebb játékosa 2011 után nézhetett ismét farkasszemet egymással egy major torna fináléjában. 

1972 óta ez volt az első Australian Open-döntő a férfiaknál, ahol két olyan játékos feszült egymásnak, akik elmúltak 30 évesek. 

Federer annak a tudatában vághatott neki a meccsnek, hogy a major viadalok közül csak Wimbledonban tudta eddig legyőzni a spanyol riválisát, így Rafa pénteken hiába töltött közel öt órát a pályán a Grigor Dimitrov elleni elődöntőben, mégis őt hozták ki a bukmékerek a döntő favoritjának (1.75 @ TippmixPro).

A mérkőzés elején úgy tűnt, hogy Nadal nem is tudta rendesen kipihenni magát, meglehetősen sok labdáról lekésett, a svájci pedig kellően élesen játszott, így 6-4-gyel megkaparintotta a vezetést (1-0). Nem kellett sokáig várni, a második felvonásban a mallorcai salakkirály is megérkezett a meccsbe, mintha kicserélték volna a szünetben, hirtelen borzasztó jól kezdett el játszani, ami egy dupla brékelőnyt jelentett számára. Federer ugyan egyszer még el tudta venni Nadal adogatását, de tovább nem sikerült zárkóznia, így 6-3-mal egyenlített a spanyol (1-1).

A harmadik szettben ismét a svájci pillanatai következtek, miután az első játékban három bréklabdát ásszal sikerült hárítania. Megtörte ezzel Nadal lendületét, olyannyira, hogy 6-1-gyel szerezte meg újra a vezetést. Nehéz helyzetbe került Nadal, hiszen Federer pazar játéka mellett a statisztika is ellene szólt (2-1).

1988-ban fordult ugyanis legutóbb elő, hogy valakinek döntőben 1-2-es szettállásról sikerült fordítania Melbourne-ben.

De természetesen nem adta fel Rafa, rögtön brékkel kezdte a negyedik felvonást. A szett megnyeréséhez azonban Federer könnyű hibáira és rossz döntéseire is szükség volt. Kifejezetten rosszul játszotta le ezt a játszmát a 35 éves svájci (2-2).

A döntő szett előtt ápolást kért Roger, de ezzel sem sikerült elérnie, hogy megálljon a lejtőn. Azonnal az első adogatójátékát elveszítette. Nadalhoz hasonlóan azonban, ő sem adta fel, elképesztő agresszív játékkal hatalmas nyomást helyezett a spanyolra. Rafa pokolian jól hárította a bréklabdákat, de hatodik nekifutásra már visszajött a meccsbe Federer és 3-3-ra egalizálta az eredményt.

4-3-nál már Nadalon volt a nyomás, aki nem is tudott ezzel megbirkózni, egy kettős hibával három bréklabdát ajándékozott ellenfelének. Ezeknél viszont ismét a legjobb teniszét vette elő, mindegyiket hárította, ám Federer tarsolyában is volt még. Minden idők egyik legbetegebb (nem találunk rá jobb szót) labdamenetével újra bréklabdát harcolt ki:

Végül ötödik próbálkozásra, de elvette Nadal adogatását és szerválhatott a meccsért, ami természetesen szintén nem ment zökkenőmentesen. Két bréklabdával kellett szembenéznie, ám hiába játszott jól a spanyol, Federer egy ásszal és egy tenyeres nyerővel visszajött egyenlőre, ahonnan már sikerült lezárnia a meccset (3-2).

Australian Open-döntő, eredmény:
Roger Federer-Rafael Nadal: 6:4, 3:6, 6:1, 3:6, 6:3

Federer ezzel megszerezte az oly régóta áhított 18. Grand Slam-címét, 35 évesen és 174 naposan pedig az Open Éra legidősebb bajnoka lett. A trófeáig vezető úton összesen négy top 10-es játékost győzött le, hasonlóra legutóbb Mats Wilander volt képes az 1982-es Roland Garroson.

A mérkőzés statisztikája: