Afrika Kupa

Izgalmas negyeddöntők várnak ránk hétvégén

  • varin

Négy olyan párosításhoz van szerencsénk, ahol nehéz lenne igazi esélyest kikiáltani, így izgalmakban aligha lesz hiány.

Igazi csillaghullásnak lehetünk szemtanúi az Afrika Kupán, hiszen a házigazda Gabon, a Premier League-sztárokkal teletűzdelt Algéria és a címvédő Elefántcsontpart is elvérzett a csoportkör alatt. A negyeddöntők így kifejezetten izgalmasnak ígérkeznek, tulajdonképpen bármelyik négyes jut az elődöntőbe, nem születik igazi meglepetés. Lássuk, mit érdemes tudni a küzdelmekről.

   
  1 x 2
Burkina Faso-Tunézia 3.35 2.85 2.15
Szenegál-Kamerun 2.05 2.90 3.65
Kongói DK-Ghána 3.45 2.85 2.15
Egyiptom-Marokkó 2.50 2.75 2.95

Burkina Faso csoportgyőzelme egyáltalán nem lepett meg minket, hiszen őket vártuk Kamerun mellett továbbjutónak. Tunézia ellen azonban Dayóék nem számítanak éppen favoritnak, kisebb meglepetés lenne, ha végül Burkina örülhetne. Azt azonban nem árt tudni, hogy a 2013-as ezüstérmes 2015 novembere óta veretlen tétmeccsen és gólt is alig-alig kapnak. Szoros mérkőzést várunk és kevés gólt, annak ellenére is, hogy Tunézia három csoportmeccsén összesen 11 gól esett.

Igazán izgalmas lesz a másik szombat esti meccs, ahol két afrikai "nagyhatalom", Szenegál és Kamerun találkozik. Manéék remekül abszolválták a csoportkört, hét ponttal és 6-2-es gólkülönbséggel az első forduló legeredményesebb csapata voltak. Kamerun ezzel szemben sokkal kevésbé volt meggyőző, az utolsó mérkőzésükön még a kiesés volt a tét Gabon ellen. Mindazonáltal a Szelídíthetetlen Oroszlánok két éve nem kaptak ki tétmeccsen, ami impozáns statisztika. Véleményünk szerint a kevés gólra érdemes itt fogadni, ebben az évezredben öt meccsen összesen két gól esett a felek között.

Kongói DK szereplése az egyik legnagyobb meglepetés a tornán, a két évvel ezelőtti bronzérmes Elefántcsontpartot is majdnem elkalapálta, Marokkót pedig le is győzte. Érdemes lesz figyelni bombaformában lévő csatárukra, az Asztanában futballozó Junior Kabanangára, aki mindhárom meccsén betalált. Ghánánál azonban akadnak problémák, Avram Grant csapatából Baba Rahman már kidőlt és Asamoah Gyan is sérüléssel bajlódik - utóbbi játékos állapotáról a volt Chelsea-tréner azt mondta, nem biztos, hogy játszhat a negyeddöntők során. Az összes mérkőzés közül mi itt várjuk a legtöbb találatot, de egyáltalán nem lepődnénk meg, ha Kongó borítaná a papírformát.

A legnagyobb várakozással mi az Egyiptom-Marokkó elé tekintünk, hiszen a marokkói csapattól Hervé Renard személye miatt sokat várunk. A Fáraók azonban kapott gól nélkül nyerték a csoportjukat, amely tiszteletet parancsol. Ami erőteljesen a meglepetés mellett szól, az a múlt. A csapatok az utóbbi 46 évben 23-szor találkoztak, amelyből Egyiptom csak kettőt tudott megnyerni. Ezeken a találkozókon összesen 26 gól esett, szóval itt is felkészülhetünk egy 0-0-ra vagy maximum 1 gólra, azonban Egyiptom továbbjutása közel sem biztos.

hatharom.com
Szenegál-Kamerun 2.5 gól alatt
Kongói DK-Ghána Kongói DK +2 (európai hendikep)
Egyiptom-Marokkó 2.5 gól alatt
@2.16