Australian Open

Bajba kerülhet Nadal, simázhatnak Babosék - napi tippek

Szombaton pont kerül a harmadik körös küzdelmek végére, avagy kialakul a legjobb 16 mezőnye Melbourne-ben, az év első Grand Slam-viadalán. A korábbi játéknapokhoz hasonlóan ezúttal is górcső alá vettük a játéknap fogadási kínálatát.

A címvédő Novak Djokovics kiesésével az alsó ágon nagyon nyitottá vált a harc a döntőért, gyakorlatilag bárki érezheti úgy, hogy itt a nagy lehetőség. Kivétel nélkül nagyon jó párosítások jöttek össze, a nap slágermeccse azonban kétségkívül a 2009-es bajnok Rafael Nadal és a 24. kiemelt Alexander Zverev ütközete lesz.

A spanyol salakkirály két borzasztó meggyőző meccsen van túl, sok helyen lehetett már olvasni, hogy na, ez már az igazi Rafa. Mi azonban vele kapcsolatban óvatosságra intenénk mindenkit, tavaly is voltak fellángolásai, például a US Openen hasonlóan simán menetelt, aztán az első komolyabb feladatot, aki nevezetesen Lucas Pouille volt, nem tudta megoldani.

Zverev is rettentően veszélyes játékos, többször megénekeltük már, hogy mekkora tehetség. Számára nagy kihívás volt az első két kör, nem feltétlenül az ellenfelek miatt, hanem, mert el kellett viselnie az esélyesség terhét, amihez ő még nagyon nincs hozzászokva egy major tornán. Ez a meccs viszont abszolút az ő terepe, underdogként léphet a pályára egy legenda ellen. Amennyiben nem állít magával szemben olyan elvárásokat, hogy ezt a Nadalt neki vernie kell, akkor lehet igazán esélye a győzelemre.

Tavaly Indian Wellsben kiváló meccset vívtak és ez is annak ígérkezik. Nadalt nem kell bemutatni, Zverev pedig abszolút világelső képességekkel rendelkezik. Meglepő lenne, ha nem szárnyalnák túl a   által meghúzott 38.5-ös határt, de az 5 szettre kínált 3.10-szeres szorzó is csábító. 

Szintén remek összecsapásnak ígérkezik a tavalyi elődöntős Milos Raonic és a 25. kiemelt Gilles Simon meccse, illetve a francia Gael Monfils és a német Philipp Kohlschreiber ütközete. Viszont ezeknél a találkozóknál számunkra kevésbé kérdéses a győztes kiléte. Raonic és Monfils nagyon jó formát mutatott eddig a tornán, nem csak sül a kezük, de sugárzik róluk, hogy minden rendben van, önbizalommal telve játszanak.

Simon borzasztó kellemetlen ellenfél, ugyanis időnként, mint egy fal funkcionál a pályán - minden visszajön az oldaláról -, ez pedig ki tudja készíteni a másikat. De a kanadainak megvan az ütőereje, hogy a francia ellen megszokottnál kevesebb ütésből megoldja a labdamenetet, a szervája pedig bármikor kihúzhatja a csávából. Kohli hiába egy remek teniszező, pályafutása alatt nagyon kevésszer tudott Grand Slam-tornán top 10-esek ellen győzni, az elmúlt években pedig szinte egyáltalán nem. 

Raonic és Monfils győzelme mellé felkerült még a kombi-szelvényünkre Babos Timi is, aki ugyan egyéniben korán búcsúzott, párosban viszont Anasztaszija Pavljucsenkovával az oldalán komoly terveket dédelget. Sydneyben a trófeáig vezető úton kiváló párosokat győztek le, így igazából Melbourne-ben sincs mitől félniük. Nagyon simán vették az első körös akadályt, és a folytatásban a Maria/Parmentier duó sem okozhat számukra problémát.

A német és francia lány külön-külön is gyengébbek, mint Timiék, párosban meg aztán pláne. Pavljucsenkova bombaformában játszik, egyedül az szól ellenük, hogy neki előtte egyesben is lesz fellépése, ráadásul egy nehéz meccsre számíthat Szvetlana Kuznyecova ellen. De nagyon egyben van, és erre a meccsre az is elegendő, ha csak 80%-ot hoz, Grand Slam-tornán pedig mindig megadják a kellő pihenő időt az egyes és a páros között. 

Női egyesben négy top 10-es játékost láthatunk szombaton. Serena Williamsre és Karolina Plískovára könnyű menet vár. Mindketten nagy formában játszanak, az amerikai honfitársával, Nicole Gibbsszel találkozik, míg a cseh lány ellenfele a lett Jelena Ostapenko lesz. Csak magukat verhetik meg ezeken a találkozókon, de látva az eddig mutatott teniszüket, erre aligha kerül sor.

hatharom.com
Gilles Simon-Milos Raonic Raonic
Gael Monfils-Philipp Kohlschreiber Monfils
Babos/Pavljucsenkova-Maria/Parmentier Babos/Pavljucsenkova
Karolina Plískova-Jelena Ostapenko Plískova
@ 1.95

Nadal és Zverev ütközete mellett a nap másik legjobban várt meccse Grigor Dimitrov és Richard Gasquet összecsapása lesz. Több szempontból is érdekes ez a derbi: egyrészről két vajkezű teniszező feszül egymásnak, másrészről ők lehetnek a nagy nyertesei Djokovics kiesésének, hiszen a továbbjutóra a Pablo Carreno-Busta-Denis Istomin meccs győztese vár.

Innentől nyugodtan gondolkozhatnak a negyeddöntőben, ahol jó eséllyel egy ki-ki meccset vívhatnak majd a legjobb négyért. Különösen Gasquet, de igazából mindketten nagyon régóta várnak arra, hogy Grand Slam-döntőt játszanak. Ennél jobb sanszuk talán soha nem lesz. Éppen ezért egy borzasztó ideges és feszült meccset várunk, ahol rengeteget számít majd, hogy a fontos pontoknál melyikük tud higgadtabb maradni, melyikük tud jobb döntést hozni. 

Kicsit meglepő, hogy a francia az underdog. Tény, hogy Dimitrov nagyon jó formának örvend, sikerült a brisbane-i játékát Melbourne-be átmenteni, de Gasquet sem nyújtott eddig rossz teljesítményt, ráadásul az egymás elleni mérlegük 5-1 a javára. Egy borzasztó kiélezett meccset várunk, ahhoz, hogy itt bármelyikük három szettben továbbjusson a másik totális szétesése kell, de látva a formájukat, erre nem sok esélyt látunk. Így tehát véleményünk szerint minimum négy, de inkább öt szettben fog eldőlni. 

hatharom.com
40.5 játék felett
@ 1.85

 

További tenisz-tippekért látogass el a fórumunk Australian Open topikjába, ha pedig az események alakulására vagy kíváncsi, akkor klikk ide, ahol azt is láthatod, hogy ki-kivel kerülhet össze a következő körben!