Vélemény

Hülye vagy te, hogy meccsre akarsz menni?

  • varin
Címkék:

Manapság már felkészülési mérkőzésre sem olyan egyszerű elmenni Magyarországon.

Emlékszem, évekig minden nyáron elutaztam Monorra, a helyi felkészülési labdarúgó tornára. Hangulatos kikapcsolódás volt, jöttek NB I-es csapatok, olcsó volt a sör, kedvesek voltak a helyiek, láthattam a kedvenc csapatomat játszani, sőt akár beszélgethettem is a játékosokkal. Egy egész nap eltelt így és már nem is emlékszem pontosan, hogy mennyibe került, de talán 3-500 forintot kérhettek el a belépőért.

A felkészülési meccseknek mindig van egy sajátságos hangulatuk. Az ember néhány méterről hallja az edzői utasításokat, a játékosok káromkodását, a próbajátékosok teljesítményét - mindezt vagy ingyen, vagy egy jelképes összegért. Naivan gondoltam, hogy ez még mindig így működik. De nem! Néhány napon belül kétszer is sikerült kimaxolni a hülyeséggenerátort és tovább roncsolni a magyar futballfanatikusok amúgy is instabil idegrendszerét.

A Ferencvárosnál ismét megbuktak "szurkolóbarátságból"

Kezdem talán a kevésbé meghökkentő esettel, hiszen, ha van klub, amelytől megszokhattuk, hogy mindent megtesz saját szurkolói elüldözésére, az a Ferencváros. A bajnoki címvédő szerda délután 3 órakor játszotta második edzőmérkőzését a nagy hírű, legendás BKV Előre ellen. A nézőbarát időpont már szinte említést sem érdemel, de aki képes egy ilyen találkozóért 500 forintot elkérni munkaidőben, annak csak a gratuláció jár.

Félreértés ne essék, nem az összeggel van probléma, hanem magával az elvvel, hogy amikor vélhetően csak az iskolából érkező fiatalok, az éppen szabadságon lévő munkások, esetleg az aligha pénzben fürdő nyugdíjasok érnek csak rá, akkor kérnek pénzt egy BKV Előre elleni találkozóért. És ezen még az sem segít semmit, hogy a ferencvárosiak honlapja szerint a bevételt az utánpótlásra fordítják. Biztos rá vannak szorulva a zöld-fehéreknél a nyugdíjasok 500 forintjára, mert amúgy nem esik le nekik elég zseton máshonnan...

A másik eset azonban még szenzációsabb, még jobban példázza a magyar futballban uralkodó állapotokat. Az MTK(!) együttese 21-én a Szigetszentmiklós, 24-én pedig a Budaörs SC gárdáját fogadja a mátyásföldi Ikarus BSE Sporttelepén. Ám mielőtt lázas keresgélésbe kezdenénk, hogy hogyan is lehet megközelíteni a pályát, jó ha tudjuk, a "Sporttelep adottságai miatt zárt kapuk mögött kell lejátszani a mérkőzéseket". Ugyan az SZTK elleni találkozót valóban szombaton, délelőtt 11 órától rendezik, szóval lehetőségük lenne az MTK- és az SZTK-szurkolóknak tömegestül meglátogatni az Ikarus Sporttelepet, hogy ott aztán egy legendás ustawkával döntsék el, melyik tábor is az erősebb, de nem megbántva a két tábort, ennek viszonylag kevés a realitása.

A stadion, ahol megoldhatatlan a több ezer MTK- és SZTK-ultra elkülönítése

Hogy mi indokolja azt, hogy két olyan mérkőzést zárt kapuk mögött rendeznek, ahol maximum (de nagyon maximum) száz néző lenne, arról fogalmam sincs. A tavaly NB III-as mérkőzéseknek is otthont adó pálya tökéletesen alkalmas lenne egy ilyen zsúrmeccs megrendezésére, ám valamiért a csapatok mégis amellett döntöttek, hogy még az a néhány tucat lelkes idióta se mehessen meccsre.

Azt már csak rendkívül halkan, 4-es betűmérettel, magamban mormogva jegyzem meg, hogy az ilyen mérkőzések nagyon gyakran felkerülnek a különböző fogadóirodák kínálatába. És ugye a meccsen, amelyet senki nem lát, tényleg bármit meg lehet csinálni, ami néhány nullás profitot jelent akármelyik résztvevőnek.