Australian Open

Élete legkellemetlenebb vereségét szenvedte el Djokovics

  • Cesc18

Hatalmas meglepetésre az Australian Open második fordulójában kiesett a hatszoros bajnok Novak Djokovics. A szerb klasszis döntő szettben maradt alul a világranglista 117. helyén álló Denis Istomin ellen.

Pályafutása legkellemetlenebb vereségét szenvedte el Djokovics. - Fotó: AO

A szabadkártyával induló üzbég játékos élete meccsét játszotta, 4 óra 54 perc küzdelem után 7-6, 5-7, 2-6, 7-6, 6-4 arányban győzte le a címvédő Novak Djokovicsot. A szerb klasszis finoman szólva sem játszott élete formájában, hiszen összesen 72 ki nem kényszerített hibát ütött. Ez persze semmit nem von le Istomin érdemeiből, aki viszont végig nagyon higgadt volt, és összesen 66 nyerőt szórt, ami "Nole" ellen abszolút megsüvegelendő teljesítmény. 

Istomin továbbjutására volt olyan fogadóiroda, amely 41-szeres (!) pénzt fizetett.

Már a nyitójáték után - ami 16 percig tartott - sejteni lehetett, hogy nem lesz egy rövid találkozó. Az első rövidítést 10-8-ra húzta be az üzbég, Djokovicsnak két szettlabdája is volt. A második felvonásban 4-5-nél került bajba a belgrádi sztár, ellenfele ugyanis egy pontra került a 2-0-s vezetéshez. "Nole" talált egy új sebességi fokozatot és esélyt sem adva Istominnak, megfordította a játékot, majd elvette ellenfele adogatását, amivel sikerült kiegyenlítenie a szetteket illetően. A harmadikat könnyedén, 6-2-re nyerte meg Djokovics, úgy tűnt sikerül megtörnie a nagy napot kifogó Istomint. De az üzbégnek esze-ágában nem volt feladni, a negyedik szettben ismét elmentek rövidítésig, amit nagyon koncentrált, remek játékkal húzott be. A döntő felvonásban "Nole" nem játszott valami élesen, a világranglista-117. riválisa viszont szórta a nyerőket. 2-2-nél sikerült lebrékelnie a szerbet, ezt az előnyt pedig a végig megőrizte. 

A mérkőzés egyik legszebb labdamenete:

Djokovics 2006 óta nem esett ki ennyire korán Melbourne-ben, ám akkor még csak bontogatta szárnyait a profik között. Grand Slam-tornán ennyire hátul rangsorolt játékostól soha nem kapott ki. Ilyen tekintetben a legkellemetlenebb veresége a 2008-as wimbledoni tornához fűződik, amikor is a világranglista-77. Marat Safin ellen maradt alul, igaz, Istomin abszolút nem említhető egy lapon a többszörös major torna győztes orosszal. 

Hatalmas győzelmet aratott a szabadkártyás üzbég. - Fotó: AO

Életem legnagyobb győzelme, és ez rengeteget jelent számomra. Most már azt érzem, hogy képes vagyok felvenni a versenyt ezekkel a srácokkal - Istomin.

Az Australian Open honlapján az olvasható, hogy a torna történetének egyik legnagyobb meglepetése Djokovics mostani búcsúja. 

A mérkőzés statisztikája:

 

Tenisz-tippekért látogass el a fórumunk Australian Open topikjába, ha pedig az események alakulására vagy kíváncsi, akkor klikk ide, ahol azt is láthatod, hogy ki-kivel kerülhet össze a következő körben!